Γράφει η Μαρία-Νίκη Γεωργαντά
Και αυτό, καθώς σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη πριν κάποιους μήνες δεν είναι δυνατή η έκδοση πιστοποιητικού νόσησης για δεύτερη φορά. Το πρόβλημα που είναι γνωστό στην κυβέρνηση είναι σε διαδικασία επίλυσης και θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες εμβολιασμού ώστε αυτός να γίνεται ένα μήνα μετά τη νόσηση.
Οι επαναλοιμώξεις αποτελούν ένα όχι σπάνιο φαινόμενο από τις γιορτές και μετά, με την τεράστια μεταδοτικότητα της παραλλαγής «Ομικρον». Τα περιστατικά νόσησης για δεύτερη φορά δεν είναι λίγα, ακόμη και για ανθρώπους που έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό τους με τις δύο δόσεις.
Περίπτωση 30χρονου
Ενδεικτικά αναφέρεται μία περίπτωση από τις διάφορες που έχει υπόψη ο «Ε.Τ.».
Ανδρας 30 ετών έκανε δύο δόσεις εμβολίου της AstraZeneca, ολοκληρώνοντας τη δεύτερη αρχές Ιουλίου και αποκτώντας, κατά τη συνήθη διαδικασία, πιστοποιητικό εμβολιασμού. Στα μέσα Αυγούστου βρέθηκε θετικός στον ιό και εξέδωσε πιστοποιητικό νόσησης (που τότε είχε εξάμηνη ισχύ). Σημειώνεται ότι οι οδηγίες αυτές άλλαξαν προς το τέλος του 2021 και τα πιστοποιητικά νόσησης απέκτησαν ισχύ για τρεις μήνες. Οπως άλλωστε αναλόγως διαμορφώθηκαν και οι συστάσεις για την αναμνηστική δόση στο τρίμηνο μετά τη δεύτερη δόση. Ο συγκεκριμένος πολίτης, λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη αναμνηστική δόση, βρέθηκε ξανά θετικός με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το ραντεβού του και να του δοθεί δυνατότητα για ραντεβού εμβολιασμού σε τρεις μήνες. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να εκδώσει ξανά πιστοποιητικό νόσησης, με αποτέλεσμα να χρειάζεται για να κινηθεί βεβαίωση αρνητικού rapid test, ό,τι ισχύει και για τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει προκύψει, το ίδιο και η Επιτροπή Εμβολιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή συζήτησε ξανά αυτό το ζήτημα και αποφάσισε στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού ένα μήνα μετά τη νόσηση. Μάλιστα, πρόκειται για κάτι που είχε αποφασιστεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όταν η νόσηση συμβαίνει μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, και αφορά πλέον και στην αναμνηστική δόση, δηλαδή όταν νοσεί κάποιος πριν την τρίτη δόση.
Βέβαια, αυτό συνεπάγεται ότι πάλι για κάποιες λίγες ημέρες οι πολίτες θα χρειάζονται βεβαίωση αρνητικού rapid test για να κινούνται. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη οδηγίες για τις περιπτώσεις αυτές δεν έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας, κάτι που ενδεχομένως γίνει τη νέα εβδομάδα.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Από χθες, πάντως, παρά τα μηνύματα που εμφανίζονται σε νοσήσαντες στην πλατφόρμα, η αναζήτηση ραντεβού εμβολιασμού ξεκίνησε να δίνεται ακόμη και στον ένα μήνα μετά τη νόσηση.
Οι οδηγίες
Επίσης, οι οδηγίες που είναι αναρτημένες στο emvolio.gov.gr ορίζουν τα εξής: Οποιος νοσεί μετά την πρώτη δόση διδοσικού εμβολίου μπορεί να κάνει τη δεύτερη δόση έναν έως τρεις μήνες μετά τη νόσηση και στη συνέχεια αναμνηστική δόση τρεις μήνες μετά. Οποιος έχει κάνει μονοδοσικό εμβόλιο και νοσεί μετά από αυτό συστήνεται να κάνει τη δεύτερη (που λειτουργεί ως αναμνηστική) δόση έναν έως τρεις μήνες μετά τη νόσηση. Για όσους νοσούν μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού δύο δόσεων, αναφέρεται ότι συστήνεται η διενέργεια της αναμνηστικής δόσης από έναν έως τρεις μήνες μετά τη νόσηση.
Προφανώς τις επόμενες ημέρες θα αλλάξουν και οι συστάσεις που δίνονται όταν κάποιος μπαίνει στην πλατφόρμα να αναζητήσει ραντεβού. Το σκεπτικό της Επιτροπής Εμβολιασμού, που μένει πιστή στην άποψή της να μη δίνεται δυνατότητα για πιστοποιητικό νόσησης δεύτερη φορά, ορίζει ότι όσοι έχουν μολυνθεί δύο φορές με τον ιό μπορεί να σημαίνει είτε ότι δεν προσέχουν αρκετά, συνεπώς η θωράκισή τους με τον εμβολιασμό κρίνεται επιτακτική, είτε ότι το ανοσοποιητικό τους είναι ευάλωτο και κολλάνε, επομένως και για αυτή την περίπτωση κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός. Επίσης, όταν είχε ληφθεί η απόφαση να μη δίνεται δεύτερη φορά πιστοποιητικό νόσησης υπήρχαν υπόνοιες για ψεύτικα θετικά rapid tests. Επομένως, μια δεύτερη έκδοση πιστοποιητικού νόσησης μπορεί να γίνεται ενώ το πρώτο δεν ήταν αληθές, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνη την Επιτροπή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έχει επισημανθεί αρκετές φορές και στο υπουργείο Υγείας, η ανοσία από λοίμωξη είναι πολύ κατώτερη της ανοσίας που προκαλεί ο εμβολιασμός. Ετσι, οι επιστήμονες στοχεύουν στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ατομική προστασία.
Θετικότητα 4,48%
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 17.656 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται σε 4,48%. Οι θάνατοι δυστυχώς για ακόμη μία ημέρα ανήλθαν σε υψηλό επίπεδο (92), ενώ μικρή πτώση παρατηρήθηκε στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που ανήλθαν σε 512 χθες. Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 4.915 εντοπίστηκαν στην Αττική και 2.112 στη Θεσσαλονίκη, ενώ η διασπορά επιμένει σε ορισμένες περιοχές – ενδεικτικά η Αχαΐα κατέγραψε 650 λοιμώξεις, το Ηράκλειο 736, η Λάρισα 487, τα Χανιά 408.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr