Η χώρα μας βρίσκεται σε μια φάση αποκλιμάκωσης του πέμπτου κύματος και τα δεδομένα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι έχει δημιουργηθεί ένα «πλατό» κρουσμάτων, δηλαδή μένουν σε σταθερά υψηλό επίπεδο. Προβληματισμό, βέβαια, προκαλεί η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της «Ομικρον», που διαπιστώνεται ως πιο μεταδοτική και έχει προκαλέσει επιβράδυνση της ύφεσης της πανδημίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα εντοπίστηκαν επιπλέον δύο περιστατικά της υποπαραλλαγής αυτής.
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα από τα κρούσματα εντοπίστηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και έχει ιστορικό ταξιδιού, και το δεύτερο εντοπίστηκε στη Σητεία, χωρίς να υπάρχει ιστορικό ταξιδιού, γεγονός που «δείχνει» διασπορά στην κοινότητα. Η υποπαραλλαγή της «Ομικρον» με την επιστημονική ονομασία ΒΑ.2, γνωστή ευρύτερα και ως «stealth» ή «Ομικρον 2», κερδίζει συνεχώς… έδαφος σε πολλές χώρες και δεν συνιστά κατά τους επιστήμονες αιτία σοβαρής ανησυχίας, ωστόσο διαπιστώνεται ότι είναι πιο μεταδοτική ακόμη και σε σχέση με την αρχική «Ομικρον» (ΒΑ.1), οδηγώντας σε επιβράδυνση της μείωσης των κρουσμάτων και, κατά συνέπεια, παράταση της πανδημίας, σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Δύο σενάρια
Στην Ελλάδα είναι εμφανής η σταθεροποίηση των μολύνσεων από κορονοϊό σε υψηλό επίπεδο. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το «καλό» σενάριο είναι μια αργή μείωση στους αριθμούς, το «κακό» μια νεότερη έξαρση, με την ελπίδα αυτή να είναι μικρότερης έντασης συγκριτικά με το πέμπτο κύμα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 19.731 νέα κρούσματα κορονοϊού, τα οποία αντιστοιχούν σε λίγα περισσότερα από 112.000 τεστ, και η θετικότητα… εκτοξεύεται στο 17,46%. Οι μολύνσεις είναι ελαφρώς αυξημένες σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (19.075).
Το βασικότερο σημείο προβληματισμού είναι ο αριθμός των θανάτων που συνεχίζει να ξεπερνά τους 100 σε ημερήσια βάση. Ο πρώτος μήνας του 2022 ήταν και ο φονικότερος της πανδημίας, με τη δεύτερη χειρότερη θέση να έχει ο Δεκέμβριος του 2021 (2.633 θάνατοι συνολικά), ενώ «μαύρος» ήταν και ο Νοέμβριος του 2021 με 2.219 θανάτους.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Οι επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ δίνουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό ημερήσιων θανάτων ανά ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με τα οποία επιβεβαιώνεται αυτό που λένε οι ειδικοί, ότι οι θάνατοι αφορούν κυρίως σε μεγάλους ηλικιακά ανθρώπους και κατά βάση ανεμβολίαστους. Η παραλλαγή «Δέλτα», τα ποσοστά εμβολιασμού ενώ η Δέλτα ήταν σε έξαρση, και ο γηρασμένος ελληνικός πληθυσμός είναι οι τρεις παράγοντες που κρίνουν τον μεγάλο αριθμό θανάτων, σύμφωνα με όσα ανέφερε (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 89% των θανάτων που καταγράφηκαν το 24ωρο μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας αφορά σε άτομα άνω των 70 ετών. Εννέα ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους ήταν μεταξύ 60 και 69 ετών, δύο στο γκρουπ 50-59 ετών και ένας στην ηλικιακή κατηγορία 40-49 ετών.
Αντι-ιικά και σελφ τεστ
Στο μεταξύ, χθες άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων για τη χορήγηση των αντι-ιικών χαπιών μολνουπιραβίρης. Ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να υποβάλει αίτημα στην ειδική πλατφόρμα, με τη γραπτή συγκατάθεση του ασθενούς, το αίτημα θα εξετάζεται από την ειδική πενταμελή Επιτροπή που έχει οριστεί και θα απαντάται σε 24 ώρες ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αποστολής των χαπιών στο σπίτι του ασθενούς.
Πέντε δωρεάν self tests θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία όλοι οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί από αύριο, 2/2, έως και την Τρίτη 8/2, όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Σημειώνεται ότι η λειτουργία του συστήματος διάθεσης self tests θα ανασταλεί από το Σάββατο 5/2 και ώρα 17:00 έως τη Δευτέρα 7/2 και ώρα 08:00.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr