Στη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την Covid-19 στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, άφησαν να εννοηθεί ότι η χώρα μας οδηγείται σε μια φάση ενδεχομένως ελαφρώς καλύτερη, δηλαδή συμβίωσης με τον ιό όπως συμβαίνει και με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Οπως ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, παρουσιάζοντας την επιδημιολογική κατάσταση και στο εξωτερικό, διαμορφώνεται μια εικόνα αποσύζευξης, όπως ονομάζεται, του αριθμού των νέων κρουσμάτων από τον αριθμό των ασθενών που νοσούν βαριά ή χάνουν την ζωή τους λόγω κορονοϊού. “Η ‘Όμικρον’ μας έδειξε πως ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει. Πιθανά περνάμε σε μια επόμενη φάση σταθεροποίησης, όπου θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και στόχος όλων μας είναι να εμβολιαστούμε ώστε να μην κινδυνεύσουμε ακόμα και στην περίπτωση που κολλήσουμε”, επεσήμανε συγκεκριμένα.
Με τη σειρά του, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα, όπως συμβαίναι και σε άλλες χώρες για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου επίσης υπάρχει επιβράδυνση και επιπέδωση της επιδημίας, είναι πολύ πιθανό να σημαίνει την “είσοδο” σε αυτό που ονομάζεται “πλατώ” της κυκλοφορίας της Όμικρον. “Σε αυτό το σημείο και καθώς ελπίζουμε, όπως και οι άλλες χώρες ελπίζουν, σταδιακά τους επόμενους μήνες να περάσουμε αργά στο λεγόμενο μεταπανδημικό στάδιο”, σημείωσε.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Αξίζει να σημειωθεί πρόσφατη δημοσίευση του γνωστού καθηγητή Christopher Murray στο Lancet σε σχέση με το μέλλον της πανδημίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η Covid-19 θα γίνει άλλη μια ασθένεια που θα πρέπει να διαχειρίζονται τα συστήματα υγείας και οι κοινωνίες στο μέλλον. Η εποχή των έκτακτων μέτρων και των περιορισμών για τον έλεγχο της μετάδοσης του Sars-CoV-2 θα έχει τελειώσει, και μετά το κύμα της παραλλαγής Ομικρον προβλέπει ότι θα επιστρέψει η Covid-19, όχι όμως και η πανδημία.
Παρόλα αυτά, όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να ληφθούν ως μηνύματα εφησυχασμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα, που έχει κυριαρχήσει η παραλλαγή Ομικρον στη διασπορά της Covid-19 στην κοινότητα, το 25% των νέων εισαγωγών, δηλαδή 1 στους 4 ασθενείς που χρειάζεται να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο αφορά σε άτομο που έχει μολυνθεί με τη μετάλλαξη “Δέλτα”. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους καθημερινά εξακολουθεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη βαριά νόσηση του στελέχους “Δέλτα”.
“Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για νέα εποχή, για πλήρη αποκλιμάκωση. Συνεχίζουμε να φοράμε τη μάσκα μας, συνεχίζουμε να έχουμε το νου μας. Ο ιός είναι εδώ, ανάμεσά μας, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι λιγάκι να ζούμε ξανά όλοι λίγο διαφορετικά”, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, έχοντας επισημάνει νωρίτερα: “Τα πράγματα πάνε όπως πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, έχουμε την επικράτηση της παραλλαγής ‘Όμικρον’, η οποία ελπίζουμε με βάση αυτά που ξέρουμε, με βάση αυτά που βλέπουμε και από τα διεθνή δεδομένα αλλά και από τη χώρα μας, ότι τα νέα κρούσματα θα οδηγήσουν σε λιγότερες εισαγωγές και σε λιγότερη επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας”.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πρόταση μομφής: Στις 6 το απόγευμα αρχίζει η συζήτηση
- Στέφανος Τσιτσιπάς-Australian Open: Στις 10:30 τον περιμένει ο Μεντβέντεφ και η ιστορία
- Σε πανικό ο Τσίπρας: Εκανε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση στοχεύοντας το ΚΙΝΑΛ
- Καιρός: SOS από Μαρουσάκης: Προ των πυλών η νέα κακοκαιρία
- Αττική Οδός: Αγνόησε τρεις κλήσεις για κλείσιμο πριν έρθει το χάος
- Χαλάρωση μέτρων: Ξενύχτι μετά μουσικής για καθήμενους – Τι οδήγησε στις αποφάσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr