Η μελέτη κάλυψε μόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων και δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, αλλά διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν μολυνθεί με την Όμικρον, ειδικά εκείνοι που είχαν εμβολιαστεί, ανέπτυξαν ενισχυμένη ανοσία στην μετάλλαξη Δέλτα.
Στην ανάλυση συμμετείχαν 33 εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα άτομα που είχαν μολυνθεί με την μετάλλαξη Όμικρον στη Νότια Αφρική.
Ενώ οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η εξουδετέρωση της Όμικρον αυξήθηκε 14 φορές σε διάστημα 14 ημερών μετά την καταγραφή, διαπίστωσαν επίσης ότι υπήρξε 4,4 φορές αύξηση στην εξουδετέρωση της μετάλλαξης Δέλτα.
«Η αύξηση της εξουδετέρωσης της μετάλλαξης Δέλτα σε άτομα που έχουν μολυνθεί με την Όμικρον μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ικανότητα της Δέλτα να μολύνει εκ νέου αυτά τα άτομα», είπαν οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη.
Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι «συνεπή με την ιδέα ότι η Όμικρον εκτοπίζει τη Δέλτα, καθώς μπορεί να προκαλέσει ανοσία που εξουδετερώνει τη Δέλτα καθιστώντας την επαναμόλυνση με τη Δέλτα λιγότερο πιθανή», είπαν.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα πραγματικά αποτελέσματα αυτής της εξουδετέρωσης θα εξαρτηθούν από το εάν τη Όμικρον είναι πράγματι λιγότερο παθογόνος, σε σύγκριση με τη Δέλτα. «Αν ναι, τότε η συχνότητα της σοβαρής νόσου COVID-19 θα μειωθεί και η μόλυνση μπορεί να μετατραπεί σε ένα μικρότερο πρόβλημα για τα άτομα και την κοινωνία».
Ο Alex Sigal, καθηγητής στο Africa Health Research Institute στη Νότια Αφρική, δήλωσε στο Twitter τη Δευτέρα ότι εάν η Όμικρον είναι λιγότερο παθογόνος- όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, με βάση κυρίως τη νοτιοαφρικανική εμπειρία- «Θα μας βοηθήσει, κιόλας, να ξεφορτωθούμε τη Δέλτα μια ώρα αρχύτερα».
Σύμφωνα με μια προηγούμενη μελέτη στη Νότια Αφρική, υπάρχει μειωμένος κίνδυνος νοσηλείας και σοβαρής νόσου σε άτομα που έχουν μολυνθεί με την Όμικρον σε σύγκριση με την μετάλλαξη Δέλτα, αν και οι συγγραφείς λένε ότι μερικά από αυτά είναι πιθανό να οφείλονται στην υψηλή ανοσία του πληθυσμού- κυρίως λόγω του εμβολιασμού του.
Η μετάλλαξη Όμικρον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ τον Νοέμβριο, έκτοτε εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και απείλησε να κατακλύσει τα νοσοκομεία σε ορισμένες χώρες.
ΠΗΓΗ: Reuters
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Covid Free Wallet: Πώς θα έχεις την ψηφιακή ταυτότητα στο κινητό σου – Αναλυτικά τα βήματα
- Συντάξεις δημοσίου: Πότε και πώς θα πληρωθούν τα αναδρομικά της ΕΑΣ για αντισυνταγματικές κρατήσεις [πίνακες]
- Προσήχθη ο γνωστός τράπερ που φωτογραφήθηκε με τρία όπλα – Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. το επίμαχο βίντεο
- Πάτρα: Εισαγγελική παρέμβαση για τους 11 θανάτους ηλικιωμένων σε γηροκομείο
- Βλέπουν… φαντάσματα οι Τούρκοι – Επεισόδιο στα Ίμια «κατασκεύασε» η εφημερίδα Soczu
- Καιρός: Άστατος με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Η πρόγνωση της ΕΜΥ
- Κορονοϊός: Πάνω από 20% αυξήθηκαν τα ενεργά κρούσματα σε 7 μέρες
- Νέα μέτρα: Ποια είναι και τι οδήγησε σε αυτά – Τι θα αλλάξει από 3 Ιανουαρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr