Αυτό αποκάλυψε πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, που συμμετέχει μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα, τη Βάνα Παπαευαγγέλου και πολλούς άλλους επιστήμονες, σε ενημερωτική εκδήλωση του ΕΚΠΑ για τις εξελίξεις που αφορούν στην πανδημία.
Επεσήμανε ότι εντοπίστηκαν στην Κρήτη, τη Λακωνία και την Αττική και δεν σχετίζονται όλα τα κρούσματα με ταξίδι στο εξωτερικό.Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αναμένεται να δούμε περισσότερα κρούσματα.
Τονίστηκε ότι η μετάλλαξη όμικρον διπλασιάζει τα κρούσματα σε 3 ημέρες ενώ η Δέλτα τα διπλασιάζει σε 15 ημέρες.
Επισημάνθηκε ότι «Ο κορονοϊός δεν είναι απλό κρυολόγημα. Ένα 15% θα νοσήσει σοβαρά, ένα 5% πολύ σοβαρά, η θνητότητα είναι 2,3% . Οι διαφοροποιήσεις είναι μεγάλες ανάλογα με την ηλικία, ένας 70χρονος έχει 30 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευτεί , ένας 50ρης 5% μεγαλύτερη πιθανότητα. Ο εμβολιασμενος έχει 11 φορές μικρότερη πιθανότητα να νοσηλευτεί , 15 φορές λιγότερες να χάσει τη ζωή του».
Συμφωνά με την Βάνα Παπαευαγγέλου, τα περισσότερα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 χρόνων, είναι ασυμπτωματικά όταν νοσούν με Covid-19. Η οξεία φάση σπανιότερα προκαλεί συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό και δύσπνοια. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕCDC, χρειάζονται νοσηλεία το 1-2% των υγιών παιδιών. «Το 1% των παιδιών στην Ελλάδα χρειάστηκαν νοσηλεία, λόγω της σοβαρής πνευμονίας που εμφάνισαν
Σπανιότερα, εμφανίζουν περικαρδίτιδα, θρομβώσεις, σηπτικό σοκ. Τα παιδιά με χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν εως 7 φορές περισσότερο σε σχέση με τα υγιή παιδιά. Στο Παίδων το 70% των εφήβων που νοσηλεύτηκαν, ηταν παχύσαρκοι! Το φλεγμονώδες πολυσυστηματικό σύνδρομο έχει εμφανιστεί αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση ή τη νόσηση παιδιών. Άφορα 1 στα 3. 000 παιδιά που νοσούν» πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου.
O Νίκος Σύψας είπε: «Αρχικά πυρετός και ξηρός βήχας, αγευσία και ανοσμία, κόπωση, δύσπνοια και γαστρεντερικές διαταραχές ήταν τα συμπτώματα της covid19. Αλλά όταν εμφανίστηκε η Δέλτα ο ασθενής εμφάνισε καταρροή και βήχα, όπως και στο κρυολόγημα. Όταν το άτομο είναι εμβολιασμένο όμως και νοσήσει από κορονοϊό, έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος χωρίς πυρετό! Τα συμπτώματα, λοιπόν, αλλάζουν βάσει των μεταλλάξεων. Τώρα με τη Όμικρον, στοιχειά από την Αγγλία δείχνουν ότι: πονοκέφαλος, πονόλαιμος, φτέρνισμα, βήχας, καταρροή, είναι τα σύμπτωμα της covid 19».
«Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για λήψη τυχόν περαιτέρω μέτρων αν χρειαστεί», δήλωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την πανδημία, έκανε λόγο για δυναμική κατάσταση, καθώς διπλασιάζεται ο αριθμός κρουσμάτων κάθε δύο μέρες (1,5 με 3 κατά μέσο όρο, όπως είπε). Συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό αν αυτό σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα νοσηλειών, σοβαρής νόσου και θανάτου, κάτι που αναμένουμε να μάθουμε τις επόμενες εβδομάδες.
«Σίγουρα η χώρα μας δεν έχει μπει σε αυτή τη φάση» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι «υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος, όπως είπαν οι καθηγητές επιδημιολογίας, να υποκρύπτεται ένα κύμα Όμικρον μέσα σε ένα τωρινό κύμα Δέλτα, κάτι που το παρακολουθούμε συνεχώς».
Αναφερόμενος στα μέτρα για τον κορωνοϊό, είπε ότι κατά την εκδήλωση τονίστηκαν μέτρα όπως η τρίτη δόση, τα rapid tests, η χρήση μάσκας, ο καλός αερισμός των χώρων. «Όλα αυτά είναι μέτρα» συμπλήρωσε και ανέφερε ότι η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο και θα τοποθετηθεί.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι «σίγουρα η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί», καθώς, όπως πρόσθεσε, «δείχνει την ταχεία διασπορά μιας νέας μετάλλαξης που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων». «Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για λήψη τυχόν περαιτέρω μέτρων αν χρειαστεί» υπογράμμισε.
Ερωτηθείς σε ποιον παραδόθηκε η μελέτη για τις ΜΕΘ, παρέπεμψε στη δήλωσή του της περασμένης εβδομάδας.
Στο μεταξύ, στην επέκταση του τέστινγκ εστιάζουν οι ειδικοί ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και μιας η Ομικρον επελαύνει σε όλη την Ευρώπη και θεωρείται δεδομένο ότι θα φέρει το πέμπτο κύμα και στην Ελλάδα.
Η συζήτηση για μέτρα της τελευταίας στιγμής έχει “φουντώσει” και χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η καθιερωμένη σύσκεψη που θα γινόταν σήμερα αλλά μεταφέρθηκε εκτάκτως καθώς ο πρωθυπουργός ταξίδεψε για τη Βουλγαρία. Οπως όλα δείχνουν νέες αποφάσεις αναμένονται αύριο ή ακόμη πιο πιθανόν την Τετάρτη και μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που αναμένεται.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες συγκλίνουν ότι μεγάλες παρεμβάσεις δεν αναμένονται πριν τις εορτές, κάτι που βέβαια κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει για μετά από αυτές αφού η χώρα μας εκτιμάται ότι θα δει πάλι μεγάλη έξαρση της πανδημίας περί τα μέσα Ιανουαρίου. Ωστόσο, και το πλαίσιο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εξετάζεται με στόχο την καθυστέρηση εξάπλωσης της παραλλαγής Ομικρον. Οι επόμενες ημέρες άλλωστε αναμένεται να συνοδευτούν από μεγάλη κινητικότητα ιδιαίτερα οσον αφορά στη νυχτερινή διασκέδαση.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, νωρίτερα σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του Σκάι, ειδικοί και κυβέρνηση θέλουν να έχουν μια πλήρη εικόνα από τον πληθυσμό. Για αυτό διέθεσαν ένα self test σε όλους ζητώντας τους να το κάνουν. Ομως, αυτή η σύσταση δεν είχε ευρεία αποδοχή, όπως είπε ο κ. Πλεύρης. Ετσι, το τέστινγκ για όλους βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο των συζητήσεων και μένει να αποφασιστεί με ποιον τρόπο θα μπορέσει να ελεγχθεί όλος ο πληθυσμός και να κινηθεί τις εορτές με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Το self test δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικό αφού πρόκειται για αυτοδιάγνωση. Συνεπώς οι συζητήσεις γίνονται για υποχρεωτικό τεστ, δηλαδή μοριακό ή rapid. Υπό αυτά τα δεδομένα δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο οι πολίτες να χρειάζονται ένα τεστ υποχρεωτικά προκειμένου να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους τις ημέρες “αιχμής”, όπως είναι η παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας ήδη εφαρμόζει στοχευμένα μέτρα για τους ταξιδιώτες της εορταστικής περιόδου με υποχρέωση για τέστ πριν εισέλθει κάποιος στην Ελλάδα για την περίοδο των εορτών. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται η όσο το δυνατόν καλύτερη “θωράκιση” της χώρας από την παραλλαγή Ομικρον που θα εξαπλωθεί, είναι κάτι που θεωρείται βέβαιο, ωστόσο ο στόχος είναι αφενός να καθυστερήσει αφετέρου να εξαπλωθεί με όσο το δυνατόν μικρότερες συνέπειες.
Η κατάσταση συναγερμού που προκαλεί η μεταδοτικότητα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους οδηγεί σε συγκεκριμένες κινήσεις και αναφορικά με το ΕΣΥ. Αυτή την εβδομάδα, όπως είπε (Σκάι) ο υπουργός Υγείας θα καθοριστούν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα για την Αττική έτσι ώστε να υπάρχει σχέδιο για έξτρα κλίνες εφόσον χρειαστούν. Το Λεκανοπέδιο είναι εκείνο που πιέζεται περισσότερο σε αυτή τη φάση, μετη διασπορά στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα να έχει μειωθεί.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Αύξηση 20% στα ενοίκια την τελευταία 5ετία [πίνακες και παραδείγματα]
- Τραγωδία στο Νέο Ηράκλειο: Εντοπίστηκε νεκρός στο φλεγόμενο διαμέρισμα ο εγκλωβισμένος κάτοικος
- Κορονοϊός: Eκτακτο σχέδιο για καθυστέρηση της «Ομικρον» – Τα νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι και το σαφάρι ελέγχων
- Τηλέφωνο για… ρεζερβέ στις Θείες Λειτουργίες – Το κάλεσμα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων
- Δώρο Χριστουγέννων 2021: Μέχρι πότε θα καταβληθεί στους εργαζόμενους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr