Ηδη γονείς περίπου 29000 παιδιών έχουν προγραμματίσει ραντεβού ενώ σήμερα το απόγευμα στις 5 η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, θα απαντήσουν σε απορίες γονέων, όπως είχαν κάνει και με τον εμβολιασμό των εφήβων από 12 ετών. Σχετική εκδήλωση διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας.
Η κυρία Θεοδωρίδου στη χθεσινή ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη ανέφερε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εμβολιαστούν και τα μικρά παιδιά.
“Η σύσταση διαμορφώθηκε στηριζόμενη στο ότι τα εμβόλια θα προσφέρουν στην προστασία των ίδιων των παιδιών, ενώ παράλληλα θα τα βοηθήσουν ανεμπόδιστα να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση και όλες τις δραστηριότητες στην κοινότητα. Επιπλέον, ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας των παιδιών θα μειώσει και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον, προστατεύοντας έτσι έμμεσα και τα ευάλωτα άτομα που βρίσκονται γύρω στα παιδιά. Και ας μη ξεχνάμε ότι η αύξηση του αριθμού των εμβολιαζομένων συντελεί σημαντικά στη μείωση των μεταλλάξεων του ιού”, ανέφερε, και πρόσθεσε:
“Ο πρώτος λόγος που αναφέρθηκα στην προστασία του ίδιου του παιδιού από τον ιό είναι ότι η νόσος, ναι μεν από την αρχή ήταν και παραμένει ήπια χωρίς να έχει διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι, μικροί αλλά υπαρκτοί. Μικρός αλλά υπαρκτός είναι ο κίνδυνος της σπάνιας εκδήλωσης του πολυοργανικού, πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, γνωστού ως MIS-C, το οποίο εμφανίζεται βέβαια μία περίπτωση στις 3.000 περιπτώσεις, αλλά επαναλαμβάνω είναι ένα σύνδρομο το οποίο και ταλαιπωρεί και μπορεί να έχει και σοβαρή βαριά έκβαση”.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα έχουν ακόμη ένα λόγο να προχωρήσουν στον εμβολιασμό. Η πρώτη εθνική πληθυσμιακή μελέτη από τη Σκωτία δημοσιεύτηκε στο Lancet of Respiratory Medicine και αφορά στη διερεύνηση του κινδύνου εισαγωγής λόγω Covid παιδιών σχολικής ηλικίας με μη ελεγχόμενο άσθμα. Το μη ελεγχόμενο άσθμα καθορίστηκε ως άσθμα που προκαλούσε επανειλημμένες εισαγωγές στο νοσοκομείο ή θεραπείες με κορτιζόνη από το στόμα. “Τα δεδομένα στην Σκωτία αντλήθηκαν από το Εθνικό Μητρώο. Αφορούν ένα τεράστιο αριθμό παιδιών, γύρω στις 752.000, και συμπερασματικά από τη μελέτη των στοιχείων βρέθηκε ότι παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών είχαν 3 έως 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω Covid”, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Πόσες δόσεις χρειάζονται, τι γίνεται εάν το παιδί έχει νοσήσει
Το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων. Το σχήμα που εφαρμόζεται και στα παιδιά, όπως και στους ενήλικες, είναι σχήμα δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες. Στην περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει, η δεύτερη δόση, δηλαδή η πρώτη μετά τη νόσηση, χορηγείται μετά από τρεις μήνες.
Τα παιδιά 5 με 11 που έχουν κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους πρέπει να πηγαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα μαζί με το βιβλιάριο υγείας του παιδιού, που είναι και τα άλλα εμβόλια περασμένα μέσα.
Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι ο εμβολιασμός για Covid δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές ή ακόμη και ακυρώσεις του βασικού προγράμματος του εμβολιασμού των παιδιών. “Όπως είχαμε κάνει τη συζήτηση και για τη γρίπη, έτσι και για τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια δεν υπάρχει χρονικό διάστημα το οποίο να περιορίζει τον εμβολιασμό με τα κλασικά εμβόλια της πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων. Ο παιδίατρος γνωρίζει σε πόσες ημέρες μετά, αν κάνει ένα παιδί το εμβόλιο για Covid, μπορεί να κάνει αν εκκρεμεί κάποιο εμβόλιο από τα κλασικά του εθνικού χρονοδιαγράμματος”, σημείωσε.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πέθανε ο Γιώργος Τράγκας – Νοσηλευόταν με κορονοϊό
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: Οργή μετά τις αποκαλύψεις για «revenge porn» – Στον «αέρα» οι Ράδιο Αρβύλα
- Συντάξεις: Τα τελικά ποσά επιστροφών για επικουρικές, Δώρα [πίνακες]
- Κορονοϊός: Ποιες οι αλλαγές-ασπίδα στη μετάλλαξη που είναι στο τραπέζι
- Νίκος Ανδρουλάκης: Oλοι οι άνθρωποι του νέου προέδρου
- Γιώργος Παπαδάκης: Γιατί έλειψε από το πλατό του «Καλημέρα Ελλάδα»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr