Τα σχεδόν 88.000 νέα κρούσματα κορονοϊού και οι 1.126 νεκροί λόγω των επιπλοκών της νόσου covid-19 αποτελούν το μελανό αποτύπωμα ενός μήνα, που δημιούργησε ελπίδες στο ξεκίνημά του ότι θα υψωθεί περαιτέρω το εμβολιαστικό τείχος προστατεύοντας την κοινωνία, τη δημόσια υγεία, την οικονομία. Το προηγούμενο 48ωρο εισήχθησαν στα νοσοκομεία περισσότεροι από 500 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη COvid-19, βάζοντας και πάλι σε συνθήκες μεγάλης πίεσης τα νοσοκομεία και γεννώντας προβληματισμό για ό,τι ενδέχεται να ακολουθήσει αυτόν τον μήνα.
Υπό τα “βαριά” αυτά επιδημιολογικά δεδομένα, η συζήτηση για την επαναφορά μέτρων που θα αναχαιτίσουν την επιδημία, τουλάχιστον στις “κόκκινες” περιοχές γίνεται και σε επιστημονικό και σε κυβερνητικό επίπεδο. Ωστόσο, είναι κοινός τόπος ότι δεν πρόκειται για μια εύκολη συζήτηση και επακόλουθη απόφαση καθώς και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τους πολύμηνους περιορισμούς ενώ σε πρώτο πλάνο βρίσκονται πάντα οι εμβολιασμένοι, για τους οποίους συμφωνούν ότι δεν πρέπει να ισχύσουν περιορισμοί.
Κορονοϊός: Tα μέτρα που εξετάζονται
Περαιτέρω περιορισμοί σε μεικτούς εξωτερικούς χώρους (εστιατόρια/καφέ/μπαρ)
Πιο αυστηρά πρωτόκολλα για τους εξωτερικούς χώρους που περικλείονται
Δύο rapid test την εβδομάδα, αντί για ένα, για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους
Σε ότι έχει να κάνει με την αποστολή SMS στους ανεμβολίαστους αυτά δεν θα σταλούν από τις αρχές της εβδομάδας αλλά αναμένονται προς το τέλος της και δεν θα είναι σε μεγάλη συχνότητα όπως αρχικά είχε αναφερθεί.
Η ανησυχία πάντως είναι μεγάλη και όπως έγραψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής κοντά σε 5.000 κρούσματα σε ημέρες αιχμής (για παράδειγμα Τρίτες) είναι η Ελλάδα, που βρίσκεται σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας.
Η πορεία της Covid-19 τον Νοέμβριο θα αποτελέσει «crash test» για τον δύσκολο χειμώνα, όταν τα νοσοκομεία θα δοκιμαστούν όχι μόνο από τον κορονοϊό αλλά και από τη γρίπη, που εκτιμάται ότι φέτος επιστρέφει δριμύτερη.
Οι ειδικοί προβλέπουν επιπλέον 2.000 θανάτους το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ τονίζουν ότι η επιδημιολογική εικόνα απαιτεί μέτρα όχι απομόνωσης και lockdown αλλά μεγαλύτερης επιτήρησης, όπως είναι η αύξηση των τεστ και στους εμβολιασμένους.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Κορονοϊός: Η κατανομή των σημερινών κρουσμάτων
Πρωταθλήτρια παραμένει η Αττική καθώς από τα 2.727 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι 537 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.
Την ίδια ώρα 447 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη. Στο κόκκινο παραμένει η Λάρισα με 226, η Μαγνησία με 110 και η Αχαΐα με 94.
Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:
Ανατολική Αττική: 52 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 77 κρούσματα
Δυτική Αττική: 23 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 78 κρούσματα
Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 174 κρούσματα
Νήσων: 7 κρούσματα
Νότιος Τομέας Αθηνών: 52 κρούσματα
Πειραιώς: 74 κρούσματα
Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων:
Κορονοϊός: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.727 , εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 742.170 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.855 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 44, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.938 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 421 (58.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 357 (84.8%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 64 (15.2%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.313 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 323 (ημερήσια μεταβολή +16.61%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 273 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). Από το σύνολο των 2.727 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 9 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Παραιτήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ από πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας μετά την πανωλεθρία στις δημοτικές εκλογές
- Δημόσιες επενδύσεις εξπρές: Τα έργα 2 δισ. που τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ
- Έκθεση σοκ για το κλίμα: Η τελευταία 7ετία, η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ – Ο πλανήτης οδεύει σε «αχαρτογράφητο έδαφος»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr