Οπως φαίνεται, το ίδιο ισχύει και για την πανδημία, καθώς αυτόν τον μήνα το τέταρτο κύμα παίρνει μια… ανάσα με σταθεροποιητική και πτωτική πορεία, για να ανέβει ξανά την «ανηφόρα» από τον επόμενο. Οι ειδικοί προβλέπουν αύξηση των κρουσμάτων από τον Οκτώβριο, που θα πυροδοτηθεί από την αλλαγή των καιρικών συνθηκών, τη διά ζώσης λειτουργία των σχολείων και τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους. Μέχρι τότε πρέπει να γίνει… σαφάρι εμβολιασμών, ώστε να αυξηθεί το τείχος ανοσίας και να προστατευτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού από επιπλοκές της Covid-19, διασωλήνωση και θάνατο.
«Εδώ και μία εβδομάδα έχουμε μια μείωση των κρουσμάτων. Κατά πάσα πιθανότητα, οφείλεται στη λήξη της περιόδου των διακοπών, που ξέρουμε ότι η χαλάρωση είναι μεγάλη. Δεν τηρούνται τα μέτρα, υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής. Πρόκειται, ωστόσο, για μια ιδιαίτερα εύθραυστη κατάσταση και μάλλον προσωρινή, αφού θεωρείται δεδομένο ότι, όταν ψυχράνει ο καιρός από τον Οκτώβριο, η μολυσματικότητα του ιού θα αυξηθεί.
«Ρόλο θα έχει η τήρηση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί και τίθενται σε εφαρμογή από τις 13 Σεπτεμβρίου. Η μεγάλη διαφορά φέτος είναι ότι έχουμε το εμβόλιο και μας επιτρέπει να κάνουμε διαφορετική στρατηγική διαχείρισης. Να μείνουν ανοιχτές δραστηριότητες μόνο για εμβολιασμένους, όπως η εστίαση, ή με αυστηρό τέστινγκ, όπως οι κινηματογράφοι και τα θέατρα», εξηγεί ο κ. Παρασκευής σε σχέση με τον πρώτο παράγοντα, που θα καθορίσει την από εδώ και στο εξής πορεία, σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος αυξάνεται ή μειώνεται αναλόγως της συμπεριφοράς που επιδεικνύουν όλοι. Μια… ιδανική, δηλαδή, καθημερινότητα με βάση το πλέγμα μέτρων που έχει καθοριστεί θα έχει ως εξής: Ολοι θα φορούν τη μάσκα σωστά και παντού, οι εμβολιασμένοι θα πηγαίνουν σε μέρη μόνο για εμβολιασμένους και τα καταστήματα θα το τηρούν, στον εργασιακό χώρο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα ελέγχονται με rapid test δύο φορές την εβδομάδα κ.ο.κ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μπορεί να υπάρξει πολύ μικρή αύξηση των κρουσμάτων ή και καθόλου.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι, φυσικά, η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Με τις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν αλλά και… αναδύονται απαιτείται το τείχος ανοσίας να ξεπεράσει το 80%, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε λίγο που προστίθεται στην οικοδόμηση δεν φέρνει θετικά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, στην ενημέρωση της περασμένης Πέμπτης: «Θα ήμασταν σίγουρα κάτω από 100 διασωληνωμένους αυτήν τη στιγμή, αν είχαμε 10% περισσότερες μονάδες εμβολιασμού».
Εως και την Παρασκευή, πλήρως εμβολιασμένο στην Ελλάδα ήταν το 63,8% του ενήλικου πληθυσμού, με το ποσοστό να είναι μικρότερο, περί το 56% επί του γενικού πληθυσμού. H εβδομάδα που πέρασε ακολούθησε τον ίδιο ρυθμό σε ημερήσιους εμβολιασμούς, περίπου 30.000 ημερησίως, τις ελπίδες όμως αναπτερώνει ο προγραμματισμός των ραντεβού το τελευταίο δεκαήμερο.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Για την εβδομάδα που πέρασε έως και την Πέμπτη, πάντως, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι μειωμένος σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας (13.264 περιστατικά έναντι 15.995 για τις ημέρες Δευτέρα έως Πέμπτη). Αντίθετα, όμως, η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται, ειδικά όσον αφορά στους διασωληνωμένους. Σε διάστημα μίας εβδομάδας οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν κατά 7,7%, ενώ οι εισαγωγές παρέμειναν σταθερές σε 250-260 την ημέρα στον κυλιόμενο επταήμερο μέσο όρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διασωληνωμένοι αντικατοπτρίζουν την κατάσταση της πανδημίας έως και δύο εβδομάδες πριν, συνεπώς η αύξηση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, αντιστοιχεί στην έξαρση του Αυγούστου.
Την ίδια στιγμή, συναγερμός έχει σημάνει για τη μετάλλαξη «M», που εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Νότια Αμερική και η οποία μετρά έως τώρα έξι κρούσματα στην Ελλάδα. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι φέρει μεταλλάξεις που φαίνεται ότι μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ωστόσο, είναι υπό παρακολούθηση και τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν δείχνουν ιδιαίτερα ανησυχητικά. Βέβαια, όπως και με τη «Δέλτα», από τη στιγμή που αποκτήσει δυναμική δεν υπάρχει η δυνατότητα να σταματήσει η μετάδοσή της.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter