“Η μετάλλαξη Μ ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από την Δ”, σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (Σκάι), Χαράλαμπος Γώγος, αποδίδοντας την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. “Θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί”, τόνισε κάτι που υπογράμμισε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
“Η ενίσχυση του εμβολιασμού και η επιστροφή στην κανονικότητα των εύπορων χωρών θα επιταχύνει αυτόματα και τον εμβολιασμό των λιγότερο εύπορων κρατών. Αυτό θα έχει ως συνέπεια και τη μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης μεταλλαγμένων στελεχών, τα οποία επανατροφοδοτούν την επιδημία στις εύπορες χώρες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν απομονωθεί έξι δείγματα του μεταλλαγμένου στελέχους “Μ”, αριθμός που είναι σταθερός από τις 12 Αυγούστου ημέρα που ανακοινώθηκαν τα τρία από τα έξι περιστατικά του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου στελέχους. Τα περιστατικά έχουν εντοπιστεί σε Αττική, Αργολίδα, Αρτα και το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
Η κυρίαρχη μετάλλαξη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι η Δέλτα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης των μεταλλάξεων. Αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 97% των μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος στα νεοελεγχθέντα δείγματα και για το διάστημα επιτήρησης από τις 2/8 έως τις 15/8 είναι στο 96,72% στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Είναι χαρακτηριστικό ότι για το ίδιο διάστημα η μετάλλαξη Αλφα ή βρετανική που απασχόλησε τη χώρα μας και άλλες ευρωπαϊκές το χειμώνα ανευρέθηκε μόλις στο 2,36% των δειγμάτων, παρόλο που συνολικά στο διάστημα επιτήρησης των μεταλλάξεων στην Ελλάδα το βρετανικό στέλεχος έχει εντοπιστεί σε περισσότερα δείγματα (συνολικά 15903 κρούσματα η Αλφα έναντι 7209 η Δέλτα). Η Δέλτα, όμως, είναι ξεκάθαρο από το ποσοστό της στα νέα δείγματα που ελέγχονται ότι κυριαρχεί και θα … προσπεράσει την Αλφα σε απόλυτους αριθμούς κρουσμάτων.
Τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα εντοπίζονται στην Αττική (3107). Στην Κρήτη έχουν απομονωθεί 524 θετικά δείγματα, στη Θεσσαλονίκη 461. Υψηλή διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους έχουν, επίσης, η Κορινθία με 384 κρούσματα και η Αχαΐα με 377.
Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσε χθες κάποια στοιχεία για τη μετάλλαξη “Μ”, λέγοντας ότι τα μέχρι τώρα επιστημονικά στοιχεία δεν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. “Έχει πολλές μεταλλάξεις, κάποιες τις μοιράζεται κιόλας με τα στελέχη Α και Β. Εχει και μεταλλάξεις οι οποίες φαίνεται ότι διαφεύγουν της ανοσολογικής αποτελεσματικότητας, δηλαδή μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Την παρακολουθούμε. Για αυτό το λόγο είναι under investigation. Δηλαδή είναι υπό παρακολούθηση. Γενικά άπαξ και μια μετάλλαξη αποκτήσει δυναμική δεν υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να σταματήσουν τη μετάδοσή της. Μπορούμε να την επιβραδύνουμε αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα και αυτό το έχουν δείξει πολλά μαθηματικά μοντέλα και η πράξη. Από τη στιγμή που η Δ ξεκίνησε να αποκτά μια δυναμική δεν υπάρχει πιθανότητα να σταματήσει η εξάπλωσή της”, σημείωσε.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Σχολεία: Σήμερα τα πρωτόκολλα για την επιστροφή των μαθητών – Μάσκες, πολλά tests και ανοιχτές τάξεις
- Θεοδωράκης: Χίος, Πάτρα, Τρίπολη, Αθήνα, Γιάννενα, όλος ο κόσμος δεν χώραγε τον Μίκη
- Mad Clip: Βρέθηκε ο οδηγός του μαύρου Audi – Τι είπε στην αστυνομία
- Καιρός: Πτώση θερμοκρασίας – Βροχές, καταιγίδες και πολλά μποφόρ το Σαββατοκύριακο
- Επιστροφές φόρων και παροχές σε επιπλέον 383.000 εργαζομένους [πίνακες]
- Οδός Τοπαλούδη στο Διδυμότειχο στη μνήμη της αδικοχαμένης Ελένης
- Θρίλερ στις Αχαρνές λόγω φωτιάς σε εργοστάσιο ανακύκλωσης [εικόνες & βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter