Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκρουσε το «καμπανάκι» για την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι. Η εικόνα της πανδημίας την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας αποπνέει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς παρατηρείται σταθεροποίηση, σε υψηλό βέβαια επίπεδο που δεν «σηκώνει» καμία χαλάρωση.
Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση από τους καθηγητές και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη, όσον αφορά στις νέες διαγνώσεις κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης και μικρής υποχώρησης. Αντίθετα, αύξηση καταγράφεται στις νέες εισαγωγές οι οποίες αυξήθηκαν κατά 28% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η αντίστοιχη αύξηση ανερχόταν σε 70%. Τα προβλεπτικά μοντέλα για την επόμενη εβδομάδα δείχνουν ότι το κύμα θα συνεχιστεί με ήπια αλλά σημαντική άνοδο των δεικτών της πανδημίας.
Αύξηση σε μεγαλύτερους
Η μέση ηλικία των νέων περιστατικών είναι τα 25 έτη και τις τελευταίες ημέρες προκύπτει μείωση των κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 34 ετών, και αντίστοιχα αύξηση σε μεγαλύτερες ηλικίες, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς εάν πρόκειται σε ανεμβολίαστους πολίτες έχουν περισσότερες πιθανότητες άσχημης έκβασης εφόσον προσβληθούν με την Covid-19. Από τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης φαίνεται ότι τα κρούσματα στους νέους οφείλονται σε κοινωνικές συναθροίσεις που έχουν σχέση με νυχτερινή διασκέδαση, ενώ στους μεγαλύτερους σε ηλικία σε μετάδοση μέσα από την οικογένεια ή την εργασία.
«Οι εικόνες που βλέπω εκεί έξω με λυπούν. Φυσικά και το μέτρο της μάσκας θα αφορά όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Οι ανεμβολίαστοι, ωστόσο, παίζουν με τη ζωή τους και δυστυχώς παίζουν και με τις ζωές των άλλων», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά από επισήμανση της κ. Παπαευαγγέλου ότι η μάσκα είναι απαραίτητη, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) επανέφεραν τη χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και για τους εμβολιασμένους.
Σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική
Σημαντική διασπορά καταγράφεται σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, με πολλά κρούσματα σε 20άρηδες, όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, και μεταδόσεις σε παιδιά και εφήβους από 10 έως 19 ετών. Στις ίδιες περιοχές παρουσιάζεται αύξηση της κυκλοφορίας του μεταλλαγμένου στελέχους «Δέλτα».
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Και οι δύο ανεβαίνουν επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού και εντάσσονται στο «πορτοκαλί». Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης που παρουσίασε ο κ. Χαρδαλιάς… πορτοκαλίζει όσο πάει και περισσότερο. Ο ίδιος προειδοποίησε για την Ιο και τη Μύκονο, που βρίσκονται σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης, ότι βρίσκονται λίγο πριν από το «κόκκινο». Το τελευταίο επίπεδο περιλαμβάνει μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Προκειμένου να αποφευχθούν κάλεσε πολίτες και επιχειρηματίες να τηρούν τα μέτρα. Επιπλέον, τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία μετά την έξαρση των κρουσμάτων σε Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο.
Στο «πορτοκαλί» επίπεδο ανέβηκαν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, όπως επίσης και οι Δήμοι Σπετσών, Παξών και Χίου.
Χάρτης χωρίς «πράσινο»
Η κρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση της χώρας αποτυπώνεται και στον αναθεωρημένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC). Πλέον καμία περιοχή της Ελλάδας δεν χρωματίζεται με «πράσινο», όπως συνέβαινε μία εβδομάδα πριν. Σε συναγερμό βρίσκονται Νότιο Αιγαίο και Κρήτη, περιοχές οι οποίες βάφονται με «βαθύ κόκκινο» στο χάρτη (αντιστοιχεί σε αριθμό κρουσμάτων, τεστ και στο δείκτη θετικότητας). Παράλληλα, στο «κόκκινο» του ECDC βρίσκονται η Αττική, η Κεντρική και η Δυτική Μακεδονία, η Ηπειρος, η Θεσσαλία, τα Ιόνια Νησιά και η Πελοπόννησος.
Προς «κυριαρχία» οδηγείται η μετάλλαξη «Δέλτα», 1.339 νέα κρούσματα της οποίας ανακοινώθηκαν χθες από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις. Συνολικά στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί θετικά σε μεταλλαγμένα στελέχη 22.012 δείγματα, από τα οποία τα 2.426 φέρουν τη μετάλλαξη «Δέλτα».
Το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό για το τέταρτο κύμα στη «γηραιά ήπειρο», αντιπροσωπεύει το 71% των νέων κρουσμάτων με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος που εντοπίστηκαν και αφορούν στο διάστημα από τις 12 Μαΐου έως τις 20 Ιουλίου 2021.
Στην Αττική συγκεντρώνονται τα 1.516 περιστατικά της μετάλλαξης «Δέλτα», ενώ στην Κρήτη εντοπίζονται 261 θετικά δείγματα. Το μεταλλαγμένο στέλεχος, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, πλησιάζει τη διασπορά του στελέχους «Αλφα» (του γνωστού ως βρετανικού) που καταγράφει συνολικά 3.496 κρούσματα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
-
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Χρυσός ολυμπιονίκης και με ολυμπιακό ρεκόρ ο Στέφανος Ντούσκος
- Καιρός: Τον ατελείωτο θα έχει ο καύσωνας – Η αναλυτική πρόγνωση και τα ρεκόρ του παρελθόντος
- Η «ακτινογραφία» των πόθεν έσχες των πολιτικών – Οι πλούσιοι, οι φτωχοί – Εισοδήματα, ακίνητα και καταθέσεις
- Πέτρος Φιλιππίδης: Τα πρώτα λόγια του από το κελί – Σε καραντίνα στις φυλακές Τρίπολης
- Ανέστης Βλάχος: Ώρες αγωνίας για τον «κακό» του ελληνικού κινηματογράφου
- Ζήτησαν πίσω επίδομα που έπαιρνε ο βοσκός των Ιμίων για τη βενζίνη στη βάρκα του
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter