Παράλληλα, στην τελική ευθεία είναι η έναρξη των εμβολιασμών κατ’ οίκον, καθώς από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα ώστε οι γιατροί που θα συμμετέχουν να δηλώσουν τους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια για να εμβολιαστούν στο σπίτι. Από σήμερα υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα ώστε οι πολίτες να προγραμματίζουν αυθημερόν ραντεβού εμβολιασμού, διευκολύνοντάς τους, ειδικά εν μέσω θερινής περιόδου.
Την επιχειρησιακή αλλαγή ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, θυμίζοντας ότι έχει καταργηθεί η ποινή αποκλεισμού μετά από απανωτές ακυρώσεις/αλλαγές στο ραντεβού εμβολιασμού. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών, σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες που έχουν δυσκολία στη μετάβαση στα εμβολιαστικά κέντρα. Τα ραντεβού των πολιτών της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να τα κλείνουν οι γιατροί τους, είτε ιδιώτες είτε του δημόσιου τομέα. Από τη στιγμή που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα θα ειδοποιείται σε εύλογο χρονικό διάστημα για το πότε θα γίνει ο εμβολιασμός του, είτε από ιδιώτες γιατρούς είτε μέσω κινητών συνεργείων, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. Οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί θα γίνονται με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson, ενώ για το κλείσιμο των ραντεβού απαιτούνται ειδικά κριτήρια. Ειδικότερα, ωφελούμενοι του κατ’ οίκον εμβολιασμού είναι άτομα που έχουν έκπτωση της λειτουργικότητάς τους και πολύ μεγάλη δυσκολία μετακίνησης, πολίτες που βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό, περιπτώσεις βαριάς ψυχικής ή νοητικής νόσου, για παράδειγμα Αλτσχάιμερ.
Ανοιγμα πλατφόρμας
Ενα βήμα πριν δώσουν το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό εφήβων 12 έως 15 ετών είναι οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανοίξει την πλατφόρμα και για τους εφήβους αυτών των ηλικιών, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ερωτηθείσα σχετικά άφησε να εννοηθεί ότι θα προηγηθούν όσα παιδιά από 12 ετών φέρουν υποκείμενα νοσήματα. «Βρισκόμαστε ακόμη στην επεξεργασία των δεδομένων, αλλάζουν πολύ γρήγορα», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία άλλων χωρών έχει προτάξει τον εμβολιασμό των παιδιών που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και η ελληνική επιτροπή θα συνταχθεί με αυτή την τάση, δηλαδή ο εμβολιασμός των ηλικιών από 12 έως 15 ετών να ξεκινήσει από όσα έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Το κατεξοχήν υποκείμενο νόσημα είναι η παχυσαρκία, γεγονός που χτυπά «καμπανάκι» για τα Ελληνόπουλα, τα οποία σε ποσοστό υψηλότερο του 25% πάσχουν από παχυσαρκία. Το στοιχείο αυτό έδωσε η κ. Θεοδωρίδου, επικαλούμενη πρόδρομη μελέτη. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε στοιχεία από τις ΗΠΑ. Για ένα διάστημα δύο μηνών που νοσηλεύτηκαν 204 έφηβοι, διαπιστώθηκε ότι το 70,6% είχε υποκείμενο νόσημα. Σε ποσοστό 36% ήταν η παχυσαρκία.
Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη εβδομάδα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τους εφήβους 15 έως 17 ετών, από τους οποίους έχουν κλείσει ραντεβού 20.000 άτομα, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο κ. Θεμιστοκλέους.
Η 3η δόση
Στις εμβολιαστικές εξελίξεις των επόμενων μηνών είναι και η τρίτη δόση, αρχής γενομένης από τα άτομα που δεν έχουν ανταποκριθεί επαρκώς στον εμβολιασμό. Η ενισχυτική δόση τοποθετείται χρονικά από τον Σεπτέμβριο και έπειτα, όπως επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου σε ερώτηση του «Ε.Τ.». «Οι ομάδες κυρίως των ανοσοκατεσταλμένων είναι οι πρώτες ομάδες που αποδεδειγμένα θα πρέπει να λάβουν μία επαναληπτική δόση εμβολίου και θα ακολουθήσουν και άλλες ομάδες που έχουμε δει και βιβλιογραφικά ότι υπολείπονται σε ανοσολογική ανταπόκριση. Ηδη βρισκόμαστε λίγους μήνες από το βασικό σχήμα εμβολιασμού. Επομένως, το θέμα της τρίτης δόσης, αν μπορούσε κανείς να το τοποθετήσει χρονικά, θα ήταν μετά τον Σεπτέμβρη”, ανέφερε συγκεκριμένα.
Εως χθες το σύνολο των εμβολιασμών ανερχόταν σε 9.780.000. Εξ αυτών, 5.450.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, αριθμός που αντιστοιχεί στο 52% του γενικού πληθυσμού και στο 61% του ενήλικου πληθυσμού. Παράλληλα, περισσότερα από 4.626.000 άτομα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 44% του γενικού πληθυσμού και στο 52% των ενηλίκων.
Καλπάζει
Η κυριαρχία της μετάλλαξης «Δέλτα» πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένη. Ο ΕΟΔΥ εκτάκτως χθες ανακοίνωσε αποτελέσματα ανάλυσης δειγμάτων για μεταλλάξεις, λόγω της διασποράς του μεταλλαγμένου στελέχους που φέρει «μερίδιο» ευθύνης για το τέταρτο κύμα. Συνολικά ανακοινώθηκαν 829 νέα περιστατικά μεταλλαγμένων στελεχών, από τα οποία τα 760 ειδικού ενδιαφέροντος, στα οποία ανήκει και το «Δέλτα». Το 61% των θετικών σε μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος δειγμάτων αφορά στο στέλεχος «Δέλτα» (466 στα 760). Στο σύνολο των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί από την αρχή της επιτήρησης (19.685), το 4,41% (868 περιστατικά) είναι η μετάλλαξη «Δέλτα». Ενώ η Κρήτη ήταν στο επίκεντρο της διασποράς της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης, το «φορτίο» έχει μετακυλιστεί στην Αττική. Ειδικότερα, από τα 868 κρούσματα της «Δέλτα» συνολικά, τα 633 είναι στην Αττική (ποσοστό 73%), τα περισσότερα από τα οποία (230) είναι στον Νότιο Τομέα Αθηνών, γεγονός που δεν μοιάζει τυχαίο με δεδομένο ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί μεγάλες συρροές, που σχετίζονται με νυχτερινή διασκέδαση, σε νέους πολίτες στα νότια προάστια της Αττικής. Τα 98 περιστατικά της «Δέλτα» εντοπίζονται στην Κρήτη, αντιπροσωπεύοντας το 11,29% του συνόλου των περιστατικών της συγκεκριμένης μετάλλαξης.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Υψηλή θετικότητα
O ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.834 νέα κρούσματα κορονοϊού, λιγότερα συγκριτικά με της περασμένης Δευτέρας. Η θετικότητα, ωστόσο, είναι υψηλή και διαμορφώνεται στο 4,7%, πάνω από το όριο ασφαλείας που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC). Μαζί με τα κρούσματα αυξάνονται και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, φτάνοντας τους 117 ασθενείς στον μέσο όρο του επταημέρου. Τα 720 κρούσματα της χθεσινής επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 123 στη Θεσσαλονίκη. Σημαντικό μέρος των κρουσμάτων καταλαμβάνει η Κρήτη, με 104 περιστατικά χθες στο Ηράκλειο, 62 στο Ρέθυμνο και 34 στα Χανιά.
ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ
«Δεν ισχύει ο όρος πειραματικό εμβόλιο»
Σε τρία ερωτήματα που απευθύνουν οι πιστοί στους ιερείς και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα απάντησε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. «Το ερώτημα συγκεκριμένα που μας τέθηκε είναι αν είναι ηθικά αποδεκτό να χορηγούνται εμβόλια κατά του Covid για τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί εμβρυϊκά κύτταρα που προέρχονται από κυήσεις που διεκόπησαν για ιατρικούς λόγους», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, εξηγώντας επιστημονικά πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
«Κανένα από τα εμβόλια Covid που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας δεν περιέχει εμβρυϊκά κύτταρα. Θα γίνουμε πιο συγκεκριμένοι αν πούμε ότι χρησιμοποιούνται εμβρυϊκές κυτταρικές σειρές, όχι ιστοί, στον τρόπο της παρασκευής των εμβολίων. Αυτές οι κυτταρικές σειρές προέρχονται από ιστούς εμβρύων που ελήφθησαν πριν από δεκαετίες. Συγκεκριμένα, το 1960, το 1973, το 1985 και ήταν από τους ιστούς αυτούς, τα αρχέγονα κύτταρα τα οποία αναπαρήχθησαν στα εργαστήρια και αποτέλεσαν τη βάση, το υλικό πάνω στο οποίο πολλαπλασιάζονται οι ιοί -οι ιοί, όπως γνωρίζετε, αναπτύσσονται σε κυτταροκαλλιέργειες- και από την ανάπτυξη αυτών των ιών με διάφορες μεθόδους παράγονται τα εμβόλια. Πρέπει να πούμε ότι τα κύτταρα αυτά αφαιρούνται πριν από την ολοκλήρωση της παρασκευής των εμβολίων. Επομένως δεν τίθεται ζήτημα χριστιανικής ηθικής για τη χρήση των παραπάνω εμβολίων, τα οποία, αντίθετα, σώζουν ζωές».
Ενας άλλος προβληματισμός αφορά στο ότι τα εμβόλια μπορεί να είναι πειραματικά. «Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι τα εμβόλια πριν αδειοδοτηθούν έχουν χορηγηθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές και έχουν ελεγχθεί και για την ασφάλεια και για την αποτελεσματικότητά τους, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Και μόνο με αυτά τα μεγέθη καταλαβαίνει κανείς ότι ο όρος “πειραματικό εμβόλιο” δεν μπορεί να ισχύει», εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου.
Τέλος, μια συχνή «δικαιολογία» που χρησιμοποιούν οι διστακτικοί στον εμβολιασμό αφορά στην κύηση. «Αλλη μια φορά, λοιπόν, να επαναλάβουμε ότι ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει, δεν είναι βλαπτικός, ούτε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας της τεκνοποίησης ούτε κατά τον εμβολιασμό κατά την κύηση ούτε και σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης ούτε και εν συνεχεία για το θηλασμό», εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε σχετικά με το ρόλο που μπορούν να έχουν οι ιερείς στη μετάδοση του μηνύματος υπέρ του εμβολιασμού ότι «ο πράος λόγος των λειτουργών της Εκκλησίας, συνυφασμένος και με το κήρυγμα της αγάπης που δέχονται οι πιστοί, θα είναι περισσότερο πειστικός από τον “στεγνό”, “στιφό” καμιά φορά, επιστημονικό λόγο».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter