Το νέο κύμα που όπως όλα δείχνουν ήρθε νωρίτερα σε σχέση με ό,τι αναμενόταν οδηγεί σε αναπροσαρμογή των αποφάσεων με πλέον χαρακτηριστική αυτή των εσωτερικών χώρων εστίασης, για τους οποίους πλέον εξετάζεται να ανοίξουν αποκλειστικά για εμβολιασμένους, δηλαδή να μη δοθεί τελικά η δυνατότητα μικτών εσωτερικών χώρων.
Παρόλο που μετά τα κίνητρα που δόθηκαν από την κυβέρνηση έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, όπως αποτυπώνεται στην αύξηση των ραντεβού των νεότερων ηλικιακά πολιτών, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης δεν είναι ακόμη ικανά να «καταπολεμήσουν» το μεταλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα». Σήμερα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχει συνεδρίαση προκειμένου να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εισηγηθεί παρεμβάσεις για τη μείωση της διασποράς.
Οπως προκύπτει από πληροφορίες, η επαναφορά της καθολικής χρήσης της μάσκας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους είναι κάτι που συζητείται. Οπως και το εάν θα αφορά σε όλη την επικράτεια ή σε περιοχές και νησιά με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Οι ειδικοί πρόκειται να ζητήσουν αυξημένο τέστινγκ, ενδεχομένως περισσότερα self tests ειδικά για τους νέους πολίτες στους οποίους εντοπίζονται τα περισσότερα περιστατικά.
Επιπλέον, πιθανή είναι η επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού μοριακού ή rapid τεστ για όσους δεν έχουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου (και έχουν παρέλθει 14 ημέρες) και για τις μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα. Τις σχετικές ανακοινώσεις σε σχέση με όσα εισηγηθούν οι επιστήμονες θα κάνει στην απογευματινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Εστίαση
Παράλληλα, έντονη είναι η συζήτηση στην κυβέρνηση σχετικά με το πώς θα ανοίξουν οι κλειστοί χώροι εστίασης το επόμενο διάστημα. Εχει ανακοινωθεί ότι θα λειτουργούν «αμιγείς» χώροι μόνο εμβολιασμένων και «μικτοί», δηλαδή τόσο με παρουσία εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων υπό την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι φέρουν αρνητικό rapid ή PCR τεστ. Μετά την πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, εξετάζεται να λειτουργήσουν μόνο «αμιγείς» χώροι, δηλαδή αποκλειστικά για εμβολιασμένους πολίτες.
Ουρές για rapid tests
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.820 κρούσματα, από τα οποία τα 1.061 στην Αττική που βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα μας. Τα 239 εντοπίζονται στον Νότιο Τομέα Αθηνών, όπου τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται σημαντικές συρροές σε πολύ νεαρές ηλικίες και σχετίζονται με δραστηριότητες διασκέδασης όπως προκύπτει από την ιχνηλάτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 66% των νέων περιστατικών στα νότια προάστια είναι από 15 έως 24 ετών.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
H κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού θορύβησε τους κατοίκους των νοτίων προαστίων που δημιουργούν… ουρές για δωρεάν rapid tests που διενεργούν καθημερινά σε διάφορα σημεία τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Στον Δήμο Γλυφάδας, η δημοτική αρχή με επίσημη ανακοίνωσή της ενημέρωσε πως παρατηρήθηκε στην πόλη αύξηση των θετικών τεστ κατά 8,49%, που είναι και το υψηλότερο από την αρχή της πανδημίας και πως όλος ο δήμος βρίσκεται σε επιφυλακή και εγρήγορση.
«Παρότι καλοκαίρι, δεν πρέπει κανείς μας να εφησυχάζει. Ο ιός είναι εδώ και πρέπει όλοι μαζί να προλάβουμε και να αποφύγουμε τα χειρότερα», δήλωσε ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και κάλεσε τους πολίτες «να ανταποκριθούν και να υποβληθούν σε αυτή τη σύντομη εξέταση, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου και σωστή ιχνηλάτηση στην πόλη».
Αυξημένη προσέλευση για rapid tests παρατηρείται και στον Δήμο Αλίμου, όπου, επίσης, καταγράφεται αυξημένη θετικότητα. Από την πλευρά του, ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου εξέδωσε ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, με το οποίο καλεί τους δημότες να εμβολιαστούν κατά της πανδημίας.
Στην Κρήτη
Σημαντικό «μερίδιο» στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ έχει και η Κρήτη. Χθες εντοπίστηκαν 70 νέα κρούσματα στο Ηράκλειο και 69 στο Ρέθυμνο. Προς το παρόν οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες καταγράφουν αποκλιμάκωση. Ο αριθμός των διασωληνωμένων έως χθες ανερχόταν σε 159 και καταγράφηκαν εννέα θάνατοι. Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ωστόσο, έχουν αρχίσει να αυξάνονται και πλησιάζουν τις 60 την ημέρα, με τον επταήμερο μέσο όρο νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία να είναι 45 ασθενείς.
Στη δίνη της έξαρσης
Της σημερινής προγραμματισμένης συνεδρίασης προηγήθηκε χθες η συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων στην οποία «χρωματίστηκαν» όλες οι περιφερειακές ενότητες και οι δήμοι ανάλογα με το βάρος που «σηκώνουν». Οπως προκύπτει από πληροφορίες, Μύκονος, Ρέθυμνο, Κρήτη βρίσκονται στη «δίνη» της έξαρσης.
Επιπλέον, «τσιμπάνε» και άλλα νησιά όπως είναι η Σαντορίνη. Η Μύκονος είναι στο «πορτοκαλί», ωστόσο όπως όλα δείχνουν παραμένει στο ίδιο επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού. Δεν εισέρχεται, ακόμη τουλάχιστον, κάποια περιοχή στο «κόκκινο», που αυτόματα σημαίνει μέτρα όπως: απαγόρευση βραδινής κυκλοφορίας από τις 12 τα μεσάνυχτα, λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς αναπαραγωγή μουσικής, αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, εμποροπανήγυρεις, live πάρτι, καθώς και απαγόρευση κάθε είδους συνάθροιση πολιτών άνω των εννέα ατόμων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter