Οι συντάκτες της υποστηρίζουν ότι το νέο στέλεχος μπορεί να πλήξει ακόμη και πλήρως εμβολιασμένους νοσοκομειακούς, που αναγκαστικά πρέπει να περιθάλπουν ασθενείς με χαμηλή απόκριση στο εμβόλιο.
Καταλήγουν έτσι στο συμπέρασμα ότι οι νοσοκομειακοί εργαζόμενοι – προκειμένου να μην επαναπροσβληθούν και μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ασθενείς – πρέπει να καταφύγουν σε ενισχυτική δόση εμβολίου.
Η μελέτη καταδεικνύει την περίπτωση ενός περιστατικού υπερμετάδοσης στο νοσοκομείο του Δελχί νωρίτερα μέσα στο έτος, όπου 30 πλήρως εμβολιασμένα μέλη του προσωπικού προσεβλήθησαν από την μετάλλαξη «Δέλτα» του κορονοϊού.
Κανείς από τους εργαζόμενους δεν χρειάστηκε να διασωληνωθεί αλλά η μελέτη αναφέρει ότι το ξέσπασμα μέσα στο νοσοκομείο προσέθεσε περισσότερες αποδείξεις στην υπόθεση ότι η «Δέλτα» είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια σε σύγκριση με άλλα στελέχη.
Ανάλογες εξάρσεις της μετάλλαξης Δέλτα αναφέρθηκαν σε άλλα δύο ινδικά νοσοκομεία, ανέφεραν οι ερευνητές, αλλά τέτοιες εξάρσεις δεν παρατηρήθηκαν με άλλα στελέχη.
Τα περιστατικά επαναμόλυνσης μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων νοσοκομειακών εργαζομένων είναι ανησυχητικά καθώς τα νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να νοσηλεύουν ανθρώπους που οι συνθήκες της υγείας τους περιορίζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αναφέρει η μελέτη.
Και επειδή τέτοιοι ασθενείς παρουσιάζουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσηση μετά την μόλυνσή τους από μέλη του ιατρικού και νοσοκομειακού προσωπικού, η μελέτη αναφέρει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ενίσχυση των εμβολιασμών για τέτοιους εργαζομένους.
Ο Ραβί Γκάπτα, εκ των συντακτών της έρευνας, δηλώνει σχετικά ότι το ενδεχόμενο ενισχυτικής δόσης εμβολίου θα πρέπει να εξεταστεί.
Χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προειδοποίησε ότι το παραλλαγμένο και ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος «Δέλτα» αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 90% των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου, καλώντας σε επαγρύπνηση.
«Είναι πολύ πιθανό η παραλλαγή Δέλτα να κυκλοφορεί ευρέως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως μεταξύ των νέων, οι οποίοι δεν αποτελούν στόχο του εμβολιασμού», προειδοποίησε η διευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας.
ΕΕ: Ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί- Σε επιφυλακή για νέες μεταλλάξεις
Την ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, αλλά και η επαγρύπνηση σχετικά με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού, επισημαίνουν στα συμπεράσματά τους για την αντιμετώπιση της Covid-19, οι «27» ηγέτες της ΕΕ.
Κορωνοϊός: 24 νεκροί, 6 διασωληνωμένοι και 577 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα – Η έκθεση του ΕΟΔΥ
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ικανοποιητική πρόοδο στον εμβολιασμό και τη συνολική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών εμβολιασμού και επαγρύπνησης και συντονισμού όσον αφορά τις εξελίξεις, ιδίως την εμφάνιση και τη διάδοση παραλλαγών», αναφέρουν οι «27».
Εξάλλου, τονίζουν ότι «οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ και για την αναθεώρηση των δύο συστάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια εντός της ΕΕ και για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ θα διευκολύνουν τις ασφαλείς διασυνοριακές μετακινήσεις. Τα κράτη μέλη θα τα εφαρμόσουν με τρόπο που θα διασφαλίζει την πλήρη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της δημόσιας υγείας.»
Σε ό,τι αφορά τη διεθνή αλληλεγγύη της ΕΕ ως απάντηση στην πανδημία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί το έργο για την ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων και η καθολική πρόσβαση σε αυτά, ιδίως μέσω του μηχανισμού COVAX. «Όλες οι χώρες παραγωγής και οι κατασκευαστές θα πρέπει να συμβάλουν ενεργά στις προσπάθειες αύξησης της προσφοράς εμβολίων, πρώτων υλών, θεραπειών και θεραπευτικών προϊόντων COVID-19, παγκοσμίως και να συντονίσουν τη δράση σε περίπτωση κωλύματος στην προμήθεια και διανομή.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την απόφαση που έλαβε η 74η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας για τη σύσταση ειδικής συνόδου της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας τον Νοέμβριο του 2021 σχετικά με τη Σύμβαση-Πλαίσιο για την Ετοιμότητα και Αντιμετώπιση της Πανδημίας. Επισημαίνεται, επίσης, ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται για μια διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες».
Τέλος, στα συμπεράσματά τους, οι «27» τονίζουν ότι συζήτησαν τα αρχικά διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από την πανδημία και καλούν την επόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να εργαστεί για την ενίσχυση της συλλογικής ετοιμότητας, της ικανότητας αντιμετώπισης και της ανθεκτικότητας σε μελλοντικές κρίσεις.
Κορονοϊός-Μεταλλάξεις: 326 νέα κρούσματα – 18 αφορούν την παραλλαγή Δ, τα 15 στην Κρήτη
Στα 18 υπολογίζονται τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης δέλτα, του κορονοιού στην Ελλάδα και τα 15 από αυτά έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη. Συνολικά τα κρούσματα της παραλλαγής Δ που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα είναι 29.
Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 564 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 11 Μαΐου 2021 έως 16 Ιουνίου 2021.
Από τον έλεγχο των 564 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 326 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern– VOC και 155 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).
Εκ των 326 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 305 αφορούν στο Β.1.1.7 (Variant VOC 202012/01), 3 αφορούν στο B.1.351/501Y.V2 (Variant VOC 202012/02) και 18 αφορούν στο B.1.617.2 (VOC-21APR-02). Εκ των 155 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση και τα 155 αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K).
Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 18.356 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 16.000 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 1.638 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 718 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.
Μεταξύ των 16.000 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τρία πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό διερεύνηση που έχουν απομονωθεί είναι το Β.1.1.7 (Variant VOC 202012/01), με ποσοστό 77,69%, ακολουθούμενο από το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 8,89% και το B.1.351/501Y.V2 (Variant VOC 202012/02) με ποσοστό 0,28% (Πίνακας 4). Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών απεικονίζεται στο Διάγραμμα 9 μέχρι και την εβδομάδα 22, ενώ
δίνονται επιπλέον προσωρινά στοιχεία για τις εβδομάδες 23-24.
Από τα 1.638 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 1.478 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 23,44% αφορούν στο στέλεχος Β.1.1.7 (Variant VOC 202012/01), 62,39% στο B.1.1.318 (Variant E484K), 3,30% στο B.1.351/501Y.V2 (Variant VOC 202012/02), 0,79% αφορούν στο B.1.617.2 (VOC-21APR-02) και 0,31% στο C.36.
Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 117 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 104 αφορούν στο B.1.1.7 (Variant VOC 202012/01), 4 στο B.1.351/501Y.V2/South Africa (Variant VOC 202012/02), 3 στο B.1.617.2 (VOC-21APR-02), 4 στο Β.1.1.318 (Variant E484K), 1 στο B.1.617.1 (VUI-21APR-01) και 1 στο B.1.525 (Variant VUI-202102/03).
Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια
Για την εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορονοϊού και ειδικότερα της μετάλλαξης «Δέλτα» στην Ελλάδα, αλλά και τη σημασία του πλήρους εμβολιασμού ως μοναδική ασπίδα έναντι των παραλλαγών του κορονοϊού μίλησε ο Γιώργος Σουρβίνος καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ.
Ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πάνω από 23 χώρες και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.
Στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν σήμερα 18 νέα κρούσματα της «Δέλτα» ο κ. Σουρβίνος διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει εκτενής ιχνηλάτηση, τα κρούσματα φαίνεται πως δεν σχετίζονται με τον τουρισμό αλλά είναι μόνιμοι κάτοικοι και τα περισσότερα είναι επαφές γνωστών κρουσμάτων.
«Μιλάμε για άτομα που είναι νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα» σημείωσε ο καθηγητής επισημαίνοντας ότι το μήνυμα είναι πως έως ότου μπορέσουμε να δαμάσουμε την πανδημία, το μοναδικό μας όπλο και η μοναδική ασπίδα για τέτοιου είδους μεταλλαγμένα, παραλλαγμένα στελέχη είναι ο εμβολιασμός.
«Και μιλάμε για πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και ο μειωμένος εμβολιασμός με μια δόση παρέχει μειωμένη προστασία σε ανοσολογικό επίπεδο και είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. Χρειαζόμαστε πλήρη (εμβολιασμό) για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία», τόνισε ο κ. Σουρβίνος.
Εξήγησε ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει μεταδοτικότητα μεγαλύτερη κατά 50% έως 60% σε σχέση με τη βρετανική αλλά και διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας και νόσησης.
Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα» αναφέρθηκε σε μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που «δείχνουν» προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca. Για τα άλλα εμβόλια εξήγησε οι επιστήμονες μπορούν να θεωρήσουν ότι εμβόλια αντίστοιχης τεχνολογίας θα παρέχουν και αντίστοιχη προστασία ωστόσο πρόκειται για κάτι που μένει να φανεί σε μελέτες.
Κορονοϊός: 252 τα νέα κρούσματα στην Αττική – Αναλυτικά ο χάρτης διασποράς
Κορονοϊός: Στην Αττική εντοπίστηκαν 252 νέες μολύνσεις από τα 489 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 24 Ιουνίου.
Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:
Ανατολική Αττική: 28 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 34 κρούσματα
Δυτική Αττική: 7 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 33 κρούσματα
Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 97 κρούσματα
Νήσων: 2 κρούσματα
Νότιος Τομέας Αθηνών: 23 κρούσματα
Πειραιώς: 28 κρούσματα
Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 36 νέες μολύνσεις.
Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα:
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 489, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 419.909 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών,
38 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 595 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 15, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.613 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 256 (65.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.639 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 65 (ημερήσια μεταβολή +30%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 59 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μονή Πετράκη: Διετάχθη ο εγκλεισμός του ιερομόναχου για την επίθεση με το βιτριόλι
- Επίθεση στη Μονή Πετράκη: Στον εισαγγελέα ο δράστης – Σοκαριστικές μαρτυρίες των Μητροπολιτών
- Πρωτοφανής επίθεση στη Μονή Πετράκη: Με παρελθόν ο δράστης – Όλο το χρονικό
- Εξω… πέφτουν οι μάσκες, μέσα τις φοράμε – Σε εγρήγορση για τις μεταλλάξεις
- Γλυκά Νερά: Τα κενά και οι ασάφειες στην κατάθεση του 33χρονου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter