Στο μεταξύ, το «φράγμα» των 7 εκατ. δόσεων «έσπασε» σήμερα στην Ελλάδα, καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού «Ελευθερία» εξελίσσεται σε φουλ ρυθμό, με 100.000 εμβολιασμούς σε καθημερινή βάση.
Παράλληλα, το ποσοστό των πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έφτασαν περίπου στο 29%, καθώς πάνω από 2,9 εκατ. έχουν εμβολιαστεί είτε και με τις δύο δόσεις με Pfizer, Moderna και AstraZeneca, είτε με το μονοδοσικό Johnson & Johnson.
Σύμφωνα με τα καθημερινά στοιχεία, στην Ελλάδα διεξάγονται πάνω από 100.000 εμβολιασμοί σε καθημερινή βάση. Περίπου 30.000 αφορούν πολίτες που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ενώ περίπου 80.000 πολίτες ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό τους με τη δεύτερη δόση ή με το Johnson & Johnson.
Εμβολιασμός με AstraZeneca: Πώς γίνεται η αλλαγή στη δεύτερη δόση – Σε ποιους θα έρθει SMS
Στο μεταξύ, διευκρινίσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca και για όσους έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση του δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, γίνεται τροποποίηση στη σύσταση για το εμβόλιο της AstraZeneca και έτσι αυτό θα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών.
Στην παρούσα φάση, που στη χώρα μας τα επίπεδα διασποράς του κορωνοϊού είναι μέτρια προς χαμηλά και έχουν σταθερή τάση για περαιτέρω μείωση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τον εμβολιασμό με την 1η δόση του εμβολίου της AstraZeneca για τα άτομα 60 ετών και άνω, στα οποία το όφελος από τον εμβολιασμό υπερτερεί σαφώς του κινδύνου από θρόμβωση με θρομβοπενία που μπορεί να εκδηλωθεί μετά από αυτόν.
Με SMS θα ειδοποιούνται οι ενδιαφερόμενοι για την αλλαγή εμβολίου
Με βάση αυτά, όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης του AstraZeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση της επιτροπής και τη σύσταση, αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο.
Σημειώνεται ότι όσα άτομα 30-59 ετών επιθυμούν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca επειδή εκτιμούν ότι έχουν υψηλό ή μέτριο κίνδυνο νόσησης με Covid-19 λόγω των συνθηκών και του τρόπου ζωής τους ή/και προκρίνουν τον ταχύτερο εμβολιασμό τους, θα είναι δυνατό να επιλέξουν το εμβόλιο αυτό.
Η ανακοίνωση δίνει έναν αναλυτικό πίνακα με την εκτίμηση του κινδύνου από τις διαπιστωθείσες παρενέργειες του εμβολίου σε σύγκριση με τον κίνδυνο βαριάς νόσησης από τον κορωνοϊό ή και θανάτου, ανά ηλικία.
Ποιες κατηγορίες πολιτών μπορούν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου
Όπως ανακοινώθηκε και χθες, άτομα που έχουν ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ανεξαρτήτως ηλικίας, συνιστάται να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο.
Από τη σύσταση αυτή εξαιρούνται:
Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.
Στις παραπάνω περιπτώσεις θα επιλέγεται κάποιο από τα διαθέσιμα mRNA εμβόλια της Pfizer ή της Moderna.
Τι γνωρίζουμε για το μεικτό σχήμα εμβολιασμού
Σημειώνεται από την Επιτροπή ότι δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα η αποτελεσματικότητα του μεικτού σχήματος εμβολιασμού (πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεύτερη δόση με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, δηλαδή εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer) ως προς την προστασία που παρέχει από τη νόσο Covid-19.
Παρ’ όλα αυτά, η αποτελεσματικότητα του σχήματος για την πρόληψη της νόσου πιθανολογείται βάσιμα, καθώς υπάρχουν ευρήματα μελετών που δείχνουν ισχυρή ανοσιακή απόκριση από το μεικτό σχήμα, όλα τα εμβόλια -ανεξαρτήτως τεχνολογίας- έχουν ως στόχο την «πρωτεΐνη της ακίδας» του ιού και μεικτά σχήματα έχουν δειχθεί αποτελεσματικά στην περίπτωση άλλων εμβολίων.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι ο εμβολιασμός με το μεικτό σχήμα (πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεύτερη δόση με εμβόλιο mRNA) προκαλεί συχνότερα ήπιες ή μέτριας βαρύτητας αντιδράσεις μετά τη 2η δόση (π.χ. πόνος στη θέση της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος, κόπωση κ.λπ.).
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει το μεικτό σχήμα ύστερα από την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Έγκλημα στην Ζάκυνθο: Παραδόθηκε η 27χρονη φερόμενη ως «τσιλιαδόρος» για τη δολοφονία της συζύγου του Ντίμη Κορφιάτη
- ΑΔΕΔΥ – Απεργία 16/06: Εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί που εμπλέκονται στις Πανελλαδικές
- Απεργία 16 Ιουνίου: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς — Αλλαγές λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων
- Αντιπυρική Προστασία: Πρόγραμμα «μαμούθ» 1,76 δισ. ευρώ – Αντικατάσταση του γερασμένου στόλου και προσλήψεις 3.000 πυροσβεστών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter