Πράσινος είναι ο “χάρτης” της Ελλάδας σε πολλά νησιά, όπου γίνεται στοχευμένη προσπάθεια εμβολιασμού, ενώ από την ηπειρωτική χώρα “πράσινες” είναι τρεις περιφερειακές ενότητες, της Ευρυτανίας, της Αρτας και της Πρέβεζας.
Ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας μας είναι στο μεγαλύτερο του μέρος “κίτρινος” με τις “πορτοκαλί” περιοχές να μειώνονται καθώς το ιικό φορτίο συρρικνώνεται και η χώρα οδηγείται προς χαμηλό φορτίο με βάση την κατάταξη που χρησιμοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC). Για την ώρα καμία Περιφερειακή Ενότητα δεν είναι στο “κόκκινο”, ενώ όσες “πρασινίζουν” αυξάνονται.
Ως επί το πλείστον “πράσινα” είναι τα νησιά, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους εμβολιασμούς. Ενδεικτικά, στην Περιφερειακή Ενότητα Κέας – Κύθνου με σχεδόν 85% ποσοστό εμβολιασμών με τουλάχιστον μία δόση, ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού είναι 0 κρούσματα. Το ίδιο και στο νησί της Μήλου που επίσης έχει υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.
Η Κάρπαθος, η Λήμνος, η Ικαρία, η Θάσος, η Σάμος αποτελούν επίσης περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο, κάποιες με υψηλά επίπεδα εμβολιασμού, κάποιες όπως η Σάμος με συγκρατημένη ανταπόκριση στην εμβολιαστική εκστρατεία. Κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για μια κατάσταση όχι σταθερή που μπορεί να αλλάξει στην περίπτωση που προκύψει επιδημική έξαρση.
Τα Επτάνησα εκτός της Κέρκυρας είναι επίσης στο … πράσινο, ενώ από την ηπειρωτική χώρα “πράσινες” είναι Ευρυτανία, Αρτα, Πρέβεζα. Μάλιστα, στην Ευρυτανία (όπως και στην περίπτωση της Σάμου) το ποσοστό εμβολιασμών είναι χαμηλό – από τα χαμηλότερα σε όλη την επικράτεια – και ανέρχεται σε 28,31% εμβολιαστικής κάλυψης τουλάχιστον με μία δόση. Παρόλα αυτά δεν καταγράφει κρούσματα τη δεδομένη περίοδο με το δείκτη θετικότητας από τους διαγνωστικούς ελέγχους να διαμορφώνεται στο 0,07%.
Η αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών είναι πλέον σαφής, για αυτό συνεχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα. Τα νέα κρούσματα διαμορφώνονται πλέον σε τριψήφιο αριθμό και ο δείκτης θετικότητας ακόμη και κάτω του 2%, ενώ το όριο “ασφαλείας” που θέτει το ECDC είναι το 4%. Μεγάλη είναι η πτώση και του αριθμού των νέων εισαγωγών που διαμορφώνεται πλέον σε διψήφιο αριθμό. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 106 ασθενείς, αριθμός που συνεχίζει να συμπιέζεται προς τα κάτω δίνοντας “ανάσα” στο ΕΣΥ. Παράλληλα με τις νοσηλείες, πτωτική είναι η πορεία και των υπόλοιπων “σκληρών” δεικτών, όπως των διασωληνωμένων που έως χθες ανέρχονταν σε 353 ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος Απριλίου διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 802 ασθενείς, γεγονός που φανερώνει την “αποδυνάμωση” του τρίτου κύματος εδώ και ενάμιση μήνα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Απεργία ΑΔΕΔΥ: Νέα απεργία την Τετάρτη, ποιοι συμμετέχουν – Χωρίς μετρό η Αττική, το πλάνο για τα λεωφορεία
- Πανελλήνιες 2021: Με Νέα Ελληνικά ξεκινούν την Τρίτη οι μαθητές των ΕΠΑΛ
- Survivor: «Άστραψε και βρόντηξε» η Μαριαλένα – «Με αηδιάζουν οι Amigos»
- Γλυφάδα: Πάνω από 2.000 παιδιά στο πάρτι – Έκαψαν ομπρέλες, πέταξαν πέτρες στην Πυροσβεστική [βίντεο]
- Συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν: Όλα όσα είπαν πίσω από τις κλειστές πόρτες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter