Με δεδομένο, μάλιστα, ότι είναι θέμα χρόνου να υπάρξει ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, «φουντώνει» ξανά η συζήτηση περί κινήτρων για όσους δεν έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. Οι επιδημιολογικοί δείκτες «αποδυναμώνονται» συνεχώς -χθες τα κρούσματα παρουσίασαν σημαντική πτώση, στα 580-, ωστόσο το τείχος ανοσίας είναι απαραίτητο να φτάσει όσο το δυνατόν πιο… ψηλά, ώστε να αποφευχθεί ένα δυνατό επόμενο επιδημικό κύμα μετά το καλοκαίρι.
Οι σκέψεις για τα προνόμια σε εμβολιασμένους
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για προνόμια στους εμβολιασμένους πολίτες άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, λέγοντας (Σκάι) ότι χρειάζονται «προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας». Ο Στέλιος Πέτσας ως πιθανά προνόμια που θα μπορούσαν να δοθούν επισήμανε τη μεγαλύτερη κίνηση εντός και εκτός επικράτειας, καθώς και τη δυνατότητα επίσκεψης σε χώρους που τώρα είναι κλειστοί.
Η συζήτηση για τα προνόμια σε όσους εμβολιάζονται έχει ξεκινήσει και ανάμεσα στα μέλη της επιστημονικής επιτροπής, αρμόδιας για την Covid-19. Ακόμη, όμως, βρίσκεται σε πρώιμο επίπεδο και δεν έχουν καθοριστεί ποια είναι τα κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν σε εμβολιασμένους ώστε να «τραβήξουν» και άλλους, μη εμβολιασμένους στα εμβολιαστικά κέντρα. Ηδη η δυνατότητα μετακίνησης με το πιστοποιητικό εμβολιασμού θεωρείται για τους ειδικούς η αρχή. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα για ταξίδι στα νησιά οι πολίτες υποχρεώνονται σε αρνητικό τεστ εκτός και εάν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Το ίδιο και για ταξίδι εκτός Ελλάδος.
Επίσης, επόμενος «σταθμός» είναι η απαλλαγή των πλήρως εμβολιασμένων από την υποχρέωση να πραγματοποιούν self test για να το επιδεικνύουν, για παράδειγμα, στην εργασία τους. Πρόκειται για κάτι που έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και θεωρείται πολύ πιθανό να ξεκλειδώσει την Παρασκευή μαζί με τη μουσική στην εστίαση και τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, πάντως, ερωτηθείσα σχετικά στην ενημέρωση της Παρασκευής, εξέφρασε τη διστακτικότητα των επιστημόνων. «Νομίζω ότι προσπαθούμε κάθε φορά από αυτή τη θέση να εκφράσουμε την ανησυχία της Επιτροπής, ακριβώς γιατί έχουμε ακόμα πολύ μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Συνεπώς, δεν είναι ακόμα η ώρα για να σταματήσουμε τα self tests ή και στους υγειονομικούς τα rapid tests σε εμβολιασμένους. Είναι κάτι που θα γίνει, στις επόμενες εβδομάδες θα ξανασυζητηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη στη Γερμανία οι πλήρως εμβολιασμένοι, όπως και όσοι έχουν αναρρώσει από την Covid-19, απολαμβάνουν μεγαλύτερες ελευθερίες, μεταξύ άλλων μετακίνησης και πρόσβασης σε συγκεκριμένους χώρους.
Ο εμβολιασμός κατά του νέου κορονοϊού είναι το ισχυρότερο όπλο για τον έλεγχο της πανδημίας και πρόκειται για κάτι που αποδεικνύεται και στην Ελλάδα. Χάρη στους εμβολιασμούς το τρίτο κύμα έχει «πέσει» αρκετά, με τους ειδικούς να είναι αισιόδοξοι ότι η αποκλιμάκωση θα είναι ακόμη ταχύτερη τις επόμενες εβδομάδες.
Τα νέα κρούσματα ανήλθαν χθες στα 580, φτάνοντας πολύ κοντά στο όριο των 500, που έχει να καταγραφεί μήνες. Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν περαιτέρω, φτάνοντας λίγο κάτω από τους 400 (398). Επίσης, μειωμένη είναι και η θνησιμότητα -24 νέοι θάνατοι χθες-, όπως και οι νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία. Ο επταήμερος μέσος όρος νέων εισαγωγών, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ανέρχεται σε 162 ασθενείς.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Παραιτήθηκε ο διοικητής στο Αγρίνιο
Την παραίτησή του κατέθεσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου, με αφορμή την αυξημένη θνησιμότητα στη ΜΕΘ του νοσηλευτικού ιδρύματος που διαπιστώνεται τους τελευταίους μήνες.
Στην επιστολή παραίτησής του εξηγεί πως παραιτείται «για λόγους επαγγελματικής συνείδησης και αξιοπρέπειας». Νωρίτερα, το Σάββατο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επισήμανε πως κλιμάκιο του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στο Νοσοκομείο Αγρινίου ώστε να αξιολογήσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας και σε συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια το νοσοκομείο να κάνει μια καινούργια αρχή.
«Είναι απόφασή μας να υπάρξει αλλαγή στη διοίκηση του νοσοκομείου, έχουμε ζητήσει την παραίτηση του διοικητή. Εφόσον αυτή δεν δοθεί, τη Δευτέρα ο διοικητής θα παυθεί από τα καθήκοντά του», είχε επισημάνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε υγειονομικές δομές της Πάτρα.
Η θνησιμότητα στη ΜΕΘ του Αγρινίου που διαπιστώθηκε από το υπουργείο Υγείας έχει σταθεί η αφορμή για έρευνα και σε άλλα, ως επί το πλείστον περιφερειακά, νοσοκομεία. Εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας όπου υπήρχαν «αυτοσχέδιες», όπως τις λένε, ΜΕΘ. Με όχημα τον ΟΔΙΠΥ, το υπουργείο Υγείας θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα όπου υπάρχουν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter