Το επιδημικό κύμα επιμένει στην Αττική και οι επιστήμονες υπενθυμίζουν πως η άρση των περιορισμών δεν σημαίνει και χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο προκειμένου να μπορέσει να… πετάξει τις μάσκες.
Προϋπόθεση για αυτό είναι ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που χτίζεται ημέρα με την ημέρα. Πλέον όλα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους τους πολίτες άνω των 40 ετών και τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί πότε τα ραντεβού και με τα τέσσερα εμβόλια θα ανοίξουν για την επόμενη ομάδα, 35-39 ετών. Ολα αυτά ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συστήνει για όσους εμφάνισαν θρομβωτικά επεισόδια μετά το εμβόλιο της AstraZeneca να μη χορηγείται η δεύτερη δόση με το ίδιο σκεύασμα, σύσταση που θα ακολουθηθεί και στην Ελλάδα.
Αποκλιμάκωση
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε χθες για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, επεσήμανε ότι καταγράφηκε ύφεση της επιδημίας κατά 5% την εβδομάδα που πέρασε σε σχέση με την προηγούμενη. Η αποκλιμάκωση είναι εμφανής και στο ΕΣΥ, με τις νέες νοσηλείες να μειώνονται κατά 20% στην Αττική την τελευταία εβδομάδα και στη Θεσσαλονίκη κατά 35%. Για κάθε δέκα αποσωληνώσεις σημειώνονται επτά νέες εισαγωγές, με το συγκεκριμένο ισοζύγιο εξιτηρίων- εισιτηρίων στα νοσοκομεία να εξακολουθεί να δίνει αισιόδοξα μηνύματα. Τα προβλεπτικά μοντέλα για την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, δείχνουν περαιτέρω μείωση τόσο των νέων θανάτων όσο και των διασωληνώσεων. Ο σκληρός δείκτης των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ βρίσκεται σε πτωτική τροχιά και χθες οι ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ανέρχονταν σε 617.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, οι νέες διαγνώσεις κορονοϊού μειώθηκαν κατά 16% την εβδομάδα που πέρασε σε σχέση με την προηγούμενη. Αντίστοιχα, συρρίκνωση κατά 11% παρατηρήθηκε και στον αριθμό των ασθενών στις ΜΕΘ, με πολλά νοσοκομεία να ξεκινούν την εφημερία τους με αρκετά κενά κρεβάτια, γεγονός που δίνει μικρή «ανάσα» στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Στην Αττική
Παρά τα παραπάνω θετικά νέα, όμως, η ανησυχία είναι έκδηλη. Και αυτό γιατί, όπως σημείωσαν οι καθηγητές που εκπροσωπούν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ενώ για τρεις εβδομάδες πριν από το Πάσχα υπήρχε μια σταθερή προς τα κάτω πορεία, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από το Πάσχα και μετά, ο ρυθμός μείωσης έχει ανακοπεί. Πρόκειται για κάτι που γίνεται ιδιαίτερα εμφανές στην Αττική, όπου μετρά 9.500 ενεργά κρούσματα και κάθε ημέρα μετρά σχεδόν ένα στα δύο κρούσματα του συνόλου που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίζονται περίπου 2.000 ενεργά κρούσματα και αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται, επίσης, σε Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, Αχαΐα και Μαγνησία.
«Είναι εμφανές ότι το Πάσχα και το αναγκαίο άνοιγμα των δραστηριοτήτων έχουν ως αποτέλεσμα τη μη μείωση των κρουσμάτων στο επίπεδο που θα θέλαμε», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, επαναλαμβάνοντας ότι είναι άλλο η άρση των περιορισμών και άλλο η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας.
Η ίδια τόνισε ότι ούτε οι εισαγωγές μειώνονται με τον επιθυμητό ρυθμό. Μάλιστα, σε Πάτρα και Ιωάννινα αυξάνονται, ως αποτέλεσμα της επιδημικής έξαρσης στη Δυτική Ελλάδα.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Διπλή έκκληση
Η διάμεση ηλικία των νέων εισαγωγών στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας είναι τα 60 έτη, γεγονός που δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι ακόμη αρκετοί πολίτες άνω των 60 δεν έχουν εμβολιαστεί. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής απευθύνθηκε δημοσίως στον συγκεκριμένο πληθυσμό, κάνοντας έκκληση προς τους πολίτες άνω των 60 ετών να ξεπεράσουν τους φόβους τους και τις αμφιβολίες τους, να εμπιστευτούν την επιστημονική κοινότητα και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.
Από την άλλη πλευρά, οι νέοι καλούνται να συγκρατηθούν στην κινητικότητα και τις επαφές τους και να συνεχίσουν να προσέχουν πάρα πολύ ώστε να μη μολυνθούν οι ίδιοι και να μη μολύνουν μεγαλύτερους ή ευάλωτους συμπολίτες τους. Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει πέσει στα 39 έτη και είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 10 έως τις 16 Μαΐου ένα στα τρία νέα κρούσματα (31%) αφορούσε σε πολίτες από 20 έως 40 ετών.
Δίνοντας πρακτικές συμβουλές προς τους νέους και τη μείωση της κυκλοφορίας του ιού ανάμεσά τους, ο κ. Μαγιορκίνης τους προέτρεψε να εμβολιαστούν και να υποβάλλονται σε self tests, να φορούν τη μάσκα, να διατηρούν μικρό κοινωνικό κύκλο και να βρίσκονται με άλλους σε ανοιχτούς χώρους.
Τα self tests
Το 5% των διαγνώσεων κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας οφείλεται στους ελέγχους αυτοδιάγνωσης, τα γνωστά self tests. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Μαγιορκίνης, έως και το βράδυ της Πέμπτης είχαν διανεμηθεί 13 εκατομμύρια οικιακά τεστ σε περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες. Από τις εννέα εκατομμύρια δηλώσεις αποτελέσματος στην ειδική πλατφόρμα, επιβεβαιώθηκαν από επαγγελματίες υγείας 19.641 θετικοί στον ιό, ως επί το πλείστον ασυμπτωματικοί, που σημαίνει ότι θα διέσπερναν εν αγνοία τους τον ιό. Μόνο 6.500 κρούσματα από self tests προέκυψαν την περασμένη εβδομάδα. Το όφελός τους, επομένως, στη μείωση της διασποράς στην κοινότητα είναι αδιαμφισβήτητο.
Από τη Δευτέρα 24 Μαΐου και έως Σάββατο 29 Μαΐου θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων δύο self tests (1 για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και 1 για την επόμενη, από 31 Μαΐου) σε όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη «ελευθερία» που ενδεχομένως έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι η μικρότερη υποχρέωσή τους σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο. Οι καθηγητές εξήγησαν ότι η συζήτηση περί «προνομίων» για τους εμβολιασμένους γίνεται χαλαρά μέσα στην Επιτροπή και θα ενταθεί ακόμη περισσότερο όταν τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και όταν φτάσει η Ελλάδα στο επιθυμητό επίπεδο ανοσίας, που εκτιμάται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι.
Εμβόλια
Τα ξημερώματα της Παρασκευής άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών. Εως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας είχαν προγραμματιστεί περισσότερα από 65.000 ραντεβού.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους (ΣΚΑΪ), λίγο πριν τελειώσει ο Μάιος η ίδια δυνατότητα θα δοθεί για τους πολίτες 35-39 ετών και θα ακολουθήσουν οι 30-34 ετών λίγο αργότερα.
Παράλληλα, τον Ιούνιο και ανά πενταετία θα ανοίξει η διαδικασία των ραντεβού και για όσους είναι από 18 ετών έως 29, ενώ στη συνέχεια και με δεδομένο ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί για άνω των 16 ετών η εμβολιαστική εκστρατεία θα συνεχίσει έως τις ηλικίες αυτές.
«Για τους 18-29 ετών υπάρχουν δύο παράγοντες που θα πρέπει να προσμετρήσουμε. Ο ένας είναι οι παραδόσεις των εταιριών γιατί υπάρχουν κάποιες αναταράξεις το τελευταίο διάστημα και ο δεύτερος είναι η συμμετοχή της προηγούμενης ομάδας. Με βάση αυτόν το σχεδιασμό, εντός του Ιουνίου θα προχωρήσουμε και στην επόμενη πενταετία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε περίπτωση που το ηλικιακό όριο για το εμβόλιο της Pfizer εγκριθεί από τον EMA και για μικρότερες ηλικίες, «θα πάμε και πιο κάτω», επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, εννοώντας πιθανό εμβολιασμό παιδιών κάτω των 16 ετών, μάλλον από το φθινόπωρο.
Αναθεωρημένες οδηγίες για το AstraZeneca
Πρόσθετες συμβουλές για τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν εμφανιστεί ή πιθανόν εμφανιστούν μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca (Vaxzevria) παρείχε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Ειδικότερα, η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του ΕΜΑ συνιστά προς τους επαγγελματίες υγείας να μη χορηγούν τη δεύτερη δόση του Vaxzevria σε οποιονδήποτε εμφάνισε θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια (θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας, TTS) μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου. Επιπλέον, θα πρέπει να ελέγξουν για σημάδια θρόμβων αίματος σε οποιοδήποτε άτομο έχει χαμηλά αιμοπετάλια αίματος εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό, όπως και για σημάδια χαμηλών αιμοπεταλίων σε οποιοδήποτε άτομο έχει θρόμβους αίματος εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
Τα «ύποπτα» συμπτώματα που ενδέχεται να εμφανιστούν εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τον ΕΜΑ, είναι: δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος, πρήξιμο ή πόνος στα πόδια, επίμονος κοιλιακός πόνος, αλλά και νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι, θολή όραση, σύγχυση ή επιληπτικές κρίσεις, ασυνήθιστοι μώλωπες ή εντοπισμός στρογγυλών σημείων πέρα από το σημείο του εμβολιασμού.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.