Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας τους επόμενους μήνες «αν δεν προσέξουμε και δεν σταματήσουμε τώρα τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων, αλλά και περιορισμού της διασποράς της μετάλλαξης που έχει εντοπιστεί σε συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας.
«Υπάρχουν κι άλλες μεταλλαγές, μια συγκεκριμένη θα μπορούσαμε να την πούμε Αθηναϊκή μετάλλαξη, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων της στο κέντρο της Αθήνας, σε συγκεκριμένες κοινωνικοοικονομικές ομάδες σε συγκεκριμένη περιοχή στο κέντρο» επισήμανε.
«Πρέπει να πάρουμε στοχευμένα μέτρα άμεσα» σημείωσε, προτείνοντας στοχευμένο εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικοοικονομικών ομάδων στην περιοχή όπου καταγράφονται τα κρούσματα της «αθηναϊκής» μετάλλαξης. Όπως ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, εφόσον η μετάλλαξη εντοπίζεται στο κέντρο και μπορούμε να ορίσουμε το κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον εμβολιασμό σαν επιθετικό μέτρο με στόχο να σταματήσει η διασπορά.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, αν δεν προσέξουμε στη διαχείριση της αύξησης της κινητικότητας με το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και του τουρισμού, ο κίνδυνος για πισωγύρισμα στον αριθμό των κρουσμάτων είναι υπαρκτός. Αν, όμως, τηρηθούν τα μέτρα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ αναμένει πραγματική πτώση των κρουσμάτων μετά τις 2-3 Ιουνίου.
Ερωτηθείς για το αίτημα των κέντρων δεξίωσης για κατάργηση του ορίου των 100 ατόμων ο κ. Σαρηγιάννης όχι μόνο απάντησε αρνητικά, αλλά ξεκαθάρισε ότι πρέπει να μπει το όριο των 100 ατόμων και στα μεγάλα εστιατόρια.
Εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εξέλιξη της πανδημίας στην Αιτωλοακαρνανία, στην Κέρκυρα και σε άλλα νησιά, ενώ επανέλαβε την ανάγκη χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα στους εσωτερικού χώρους, καθώς -όπως έχει αποφανθεί και ο ΠΟΥ- η παραμονή σε έναν χώρο για πάνω από 1,5 ώρα είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊού.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Τι είναι η «αθηναϊκή μετάλλαξη»
Σύμφωνα με όσα εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος στο κέντρο της Αθήνας δημιουργούνται νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού και συγκεκριμένα ένα στέλεχος το οποίο φαίνεται ότι αυξάνει τη μετάδοση του.
Η συγκεκριμένη μετάλλαξη πλέον έχει μεγαλύτερη διασπορά στο λεκανοπέδιο και ανιχνεύεται και σε χώρους που βρίσκονται έξω από τον κεντρικό τομέα της Αθήνας όπου είχε εντοπισθεί για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο.
«Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή από τους παγκόσμιους οργανισμούς και φορείς στα μεγάλα κράτη της Ασίας και της Αφρικής» δήλωσε και όπως εξήγησε «αν δεν εμβολιαστούν οι πληθυσμοί αυτών των κρατών, ο ιός θα εξαπλώνεται και θα δίνει τη δυνατότητα σε μεταλλάξεις να αναπτύσσονται».
Παράλληλα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εστίασε στη σημασία της χρήσης της μάσκας καθώς όπως δήλωσε βοήθησε και στη μείωση της γρίπης. «Σχεδόν εξαφανίστηκε», είπε και υποστήριξε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να τις φοράμε στα ΜΜΜ και στα νοσοκομεία. «Τα εμβόλια αποδίδουν στις μεταλλάξεις» συμπλήρωσε.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Προανακριτική: Διεκόπη οριστικά η κατάθεση Καλογρίτσα – Τι πρόλαβε να πει για ΣΥΡΙΖΑ και Παππά
- Γλυκά Νερά: Ο νησιώτικος θρήνος που έγραψαν οι φίλοι της Καρολάιν – «Είναι σαν δώρο, να με θυμάται» [βίντεο]
- Μητσοτάκης: Η Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα – Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου – Ανησυχία Τσιόδρα για μεταλλάξεις
- Συντάξεις: Τέλος η «προσωπική διαφορά» με αυξήσεις σε 1.100.000 συνταξιούχους
- Πανελλήνιες 2021: Τι θα συμβεί αν νοσήσει υποψήφιος στις εξετάσεις
- Μπιλ Γκέιτς: Το σκάνδαλο για το οποίο φέρεται να αποχώρησε από το ΔΣ της Microsoft
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr