Η δυσπιστία στα εμβόλια αφήνει «χώρο» στις αλλεπάλληλες μεταλλάξεις, γι’ αυτό και οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία τού μαζικού και γρήγορου εμβολιασμού. Στη χώρα μας έχουν απομονωθεί συνολικά έως τώρα 8.968 κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών του πανδημικού ιού, με δύο εξ αυτών, το «βρετανικό» και το Β.1.1.318, που αποτελεί «κοκτέιλ» διαφόρων μεταλλάξεων, να κυριαρχούν.
Ενώ η αντίσταση στα περιοριστικά μέτρα του τρίτου κύματος που ταλάνισε την Ελλάδα το χειμώνα οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό και στις μεταλλάξεις, η επιδημιολογική κατάσταση σήμερα -και ενώ έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια εμβολιασμοί- μοιάζει σταθερή. Οι δείκτες της πανδημίας, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στους πιο «σκληρούς», συρρικνώνονται διαρκώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διασωληνωμένοι έπεσαν κάτω από τους 700, όριο που έχει να καταγραφεί από τις 24 Μαρτίου.
Ο κορωνοϊός και οι δύο συχνότερες μεταλλάξεις
Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις, στην Ελλάδα εντοπίστηκαν επιπλέον 205 θετικά σε μεταλλαγμένα στελέχη δείγματα. Συνολικά, η χώρα μας μετρά 8.968 κρούσματα από 15 μεταλλαγμένα στελέχη και υποστελέχη. Οι δύο συχνότερες μεταλλάξεις είναι η Β.1.1.7 (η γνωστή ως βρετανική) και η Β.1.1.318, για τις οποίες έχουν καταγραφεί 7.997 και 829 περιστατικά αντίστοιχα. Η «βρετανική» αντιπροσωπεύει το 66,91% του συνόλου των ελεγχθέντων για μεταλλάξεις δειγμάτων και η Β.1.1.318 το 7,02%. Η δεύτερη εντοπίζεται ως επί το πλείστον στην Αττική και αποτελεί «πρόσμιξη» μεταλλάξεων που έχουν και η «νοτιοφρικανική» και η «βραζιλιάνικη». Ειδικότερα, φέρει τη μετάλλαξη E484K που διερευνάται παγκοσμίως για την… αντίστασή της στα διαθέσιμα εμβόλια.
Οι Ελληνες επιστήμονες έχουν απομονώσει 77 περιστατικά της «νοτιοαφρικανικής» μετάλλαξης ενώ το ινδικό στέλεχος και παραλλαγές αυτού καταγράφουν στη χώρα μας τέσσερα περιστατικά.
«Ανησυχητικό»
Σύμφωνα με νεότερα δεδομένα τα οποία συνόψισαν ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, και ο καθηγητής και πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, το υποστέλεχος Β.1.617.2 -παραλλαγή του ινδικού το οποίο μετρά δύο κρούσματα στην Ελλάδα- κατατάχθηκε στην κατηγορία του «ανησυχητικού».
«Ο λόγος για τον οποίο το συγκεκριμένο υποστέλεχος ταξινομήθηκε ως ανησυχητικό έγινε με βάση στοιχεία που δείχνουν ότι έχει παρόμοια μεταδοτικότητα με το στέλεχος B.1.1.7, αλλά επίσης επειδή το προφίλ των μεταλλάξεων που φέρει καθιστούν την υπόθεση της αυξημένης μεταδοτικότητας σχετικά πιθανή. Το στέλεχος έχει αυξήσει τη συχνότητά του ως ποσοστό στο Ηνωμένο Βασίλειο ανάμεσα στα στελέχη που δεν είναι B.1.1.7 στις περισσότερες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου», εξηγούν οι καθηγητές και προσθέτουν σε σχέση με την πιθανότητα να «ξεγλιστρά» από τα εμβόλια: «Σε σχέση με την πιθανότητα ανοσολογικής διαφυγής του νέου ανησυχητικού στελέχους τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν μικρή επίδραση στην πιθανότητα διαφυγής τόσο όσον αφορά τη φυσική ανοσία όσο και την ανοσία από τα τρέχοντα εμβόλια. Οι ενδείξεις που έχουμε γι’ αυτήν την ταξινόμηση είναι προς το παρόν μέτριας βαρύτητας και αναμένονται επιπλέον πληροφορίες για να έχουμε πληρέστερη κατανόηση των βιολογικών ιδιοτήτων του στελέχους».
Σταθεροποίηση
Στη χώρα μας πλέον διενεργούνται περισσότεροι από 100.000 εμβολιασμοί σε ημερήσια βάση, ρυθμός που κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη σε ημερήσιους εμβολιασμούς σε σύγκριση με τις πιο πλούσιες, ανεπτυγμένες και βιομηχανοποιημένες χώρες του κόσμου, αφήνοντας πίσω της μέλη του G8 και G20. Η ώθηση στους εμβολιασμούς έχει επιτρέψει μια σταθεροποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης και κατά συνέπεια πολλές δραστηριότητες να ανοίξουν. Από σήμερα, το lockdown αποτελεί παρελθόν καθώς καταργείται η υποχρέωση αποστολής SMS, η πρόσβαση στο λιανεμπόριο είναι ελεύθερη, επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Παράλληλα, από σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας μετατίθεται για τις 00.30. Ειδικοί και κυβέρνηση αξιολογούν διαρκώς τα δεδομένα ώστε να προχωρήσουν και στις επόμενες κινήσεις.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 2.167 νέα κρούσματα που αντιστοιχούν σε 62.315 τεστ και η θετικότητα διαμορφώνεται στο 3,47%, χαμηλότερα από το όριο «ασφαλείας» του 4%.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώθηκε κάτω από τους 700, μετά από επτά εβδομάδες (από τις 24 Μαρτίου) και ανήλθε χθες σε 683 ενώ παράλληλα καταγράφηκαν επιπλέον 55 θάνατοι χθες.
Για την 65χρονη στο Ιλιον
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ιατροδικαστική έρευνα, δεν προέκυψαν θρομβώσεις ή άλλη αιτία που να συνδέουν τον εμβολιασμό με το θάνατο της 65χρονης γυναίκας στο τέλος Μαρτίου στο Ιλιον λίγο μετά τον εμβολιασμό της με σκεύασμα της AstraZeneca.
Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες πληροφορίες μετά το θάνατο της 65χρονης, επίσης οδηγούσαν σε αποσύνδεση του θανάτου με το εμβόλιο καθώς αποδιδόταν σε πνευμονικό οίδημα σε έδαφος παλαιού εμφράγματος.
Η άτυχη γυναίκα είχε πάει στο Κέντρο Υγείας στο Ιλιον στα τέλη Μαρτίου για να κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.
Λίγο πριν γίνει ο εμβολιασμός, οι υπεύθυνοι τη ρώτησαν αν έχει κάποιο ιστορικό αλλεργιών ή άλλων παθήσεων, με την ίδια να απαντά αρνητικά και να προχωρά κανονικά στο εμβολιασμό της. Αφού έλαβε τη δόση, παρέμεινε στο Κέντρο Υγείας για 20 λεπτά, ως είθισται, και στη συνέχεια αποχώρησε, χωρίς η κατάστασή της να φανερώνει κάποια αδιαθεσία. Βγαίνοντας όμως από το Κέντρο Υγείας φέρεται να έχασε τις αισθήσεις της κοντά στο εμβολιαστικό κέντρο.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Αρση Lockdown: Τέλος τα SMS, απελευθερώνονται οι μετακινήσεις, πρεμιέρα για τουρισμό – Όλα όσα αλλάζουν από σήμερα
- Μετακινήσεις: Πώς θα πηγαίνουμε σε χωριά και νησιά από σήμερα
- Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ επιχειρεί στη Γάζα – Διαψεύδεται ότι έχει γίνει εισβολή
- Γλυκά Νερά: DNA, κάμερες και τρεις ληστείες οδηγούν στους δολοφόνους – Σήμερα η κηδεία της Καρολάιν
- Προανακριτική: Δεν είδε, δεν άκουσε αλλά… ήξερε ο λογιστής της CCC
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr