Η μελέτη αυτή που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet διαπιστώνει «τα οφέλη για τη δημόσια υγεία ενός εθνικού προγράμματος εμβολιασμού», σύμφωνα με αυτούς που την πραγματοποίησαν, επιστήμονες της Pfizer και της ισραηλινής κυβέρνησης.
Αυτοί επισημαίνουν όντως ότι στο Ισραήλ, πρωταθλητή στον κόσμο στους εμβολιασμούς, αυτοί «ήταν η βασική κινητήριος δύναμη της μείωσης των λοιμώξεων από COVID-19».
Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τη γενίκευση των πορισμάτων αυτών για άλλα κράτη, καθώς η ταχύτητα των προγραμμάτων εμβολιασμού και η εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα, προειδοποιούν.
Η μελέτη αυτή αποτελεί την εκδοχή που δημοσιεύτηκε και επανεξετάστηκε από άλλους ανεξάρτητους επιστήμονες των πρώτων αποτελεσμάτων που είχαν ανακοινωθεί τον Μάρτιο από την Pfizer και το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.
Αυτή αφορά σε υγειονομικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν μεταξύ της 24ης Ιανουαρίου και της 3ης Απριλίου, ημέρα κατά την οποία το 72% των ανθρώπων άνω των 16 ετών (ήτοι σχεδόν 5 εκατομμύρια) και το 90% των άνω των 65 ετών στο Ισραήλ είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου τους των Pfizer/BioNTech.
Η ανάλυση αφορά κυρίως την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, το B.1.1.7, που είναι κυρίαρχο στη χώρα.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Η μελέτη δείχνει ότι το εμβόλιο είναι “πολύ αποτελεσματικό” σε αυτούς που είναι άνω των 16 ετών επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση: προστατεύει κατά 95,3% έναντι της λοίμωξης, κατά 97,2% έναντι της νοσηλείας και κατά 96,7% έναντι του θανάτου. Τα επίπεδα αυτά προστασίας παραμένουν παρόμοια και για αυτούς που είναι άνω των 85 ετών.
Ωστόσο αυτά μειώνονται σημαντικά όταν οι άνθρωποι έχουν λάβει μόνο μία από τις δύο δόσεις του εμβολίου: 57,7% έναντι της λοίμωξης, 75,7% έναντι της νοσηλείας και 77% έναντι του θανάτου στους άνω των 16 ετών.
Η μελέτη αυτή «δείχνει τη σημασία που έχει ένας πλήρης εμβολιασμός στους ενηλίκους» με δύο δόσεις, επισημαίνουν οι συντελεστές της έρευνας. Σύμφωνα με αυτούς, μία μόνο δόση μπορεί επίσης να παρέχει μια βραχύτερη προστασία, ιδίως με την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού που είναι πιο ανθεκτικά στο εμβόλιο.
Κατά την περίοδο της ανάλυσης, καταγράφηκαν 232.268 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις από COVID-19 στο Ισραήλ (με 4.481 σοβαρές λοιμώξεις και 1.113 θανάτους) και σχεδόν το 95% των δειγμάτων που εξετάστηκαν ήταν του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι αυτό δεν επέτρεψε να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους, το οποίο κυκλοφορεί επίσης στη χώρα.
Τον Φεβρουάριο μια πρώτη μελέτη σε μεγάλη κλίμακα (1,2 εκατομμύριο άνθρωποι), που έγινε στο Ισραήλ και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση NEJM, είχε καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Οι Γερμανοί ξανάρχονται… για τουρισμό – Θεοχάρης: Συμφωνίες με κορυφαίους tour operators
- «Πράσινο» στα φροντιστήρια για Γ’ Λυκείου – Τι θα γίνει με τα γυμναστήρια
- Ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό – Χωρίς Μετρό, ΗΣΑΠ, τρόλεϊ και τραμ σήμερα
- Εμβόλια κορωνοϊού: Απογοητευμένες οι φαρμακοβιομηχανίες από τη «βόμβα» Μπάιντεν για την άρση των πατεντών
- Εστίαση: Θετικά τα πρώτα μηνύματα της επανεκκίνησης
- «Βόμβες» Λαφαζάνη για τα κόλπα του Τσίπρα του 2015
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr