Η πανδημία πάντως δείχνει… ανυποχώρητη, με τους διασωληνωμένους έως χθες να ανέρχονται σε 738 και τα κρούσματα σε υψηλό επίπεδο -1.724- για ημέρα Δευτέρα και ελαφρώς περισσότερα σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, όταν καταγράφηκαν 1.707 νέα περιστατικά.
Στο «πικ»
Το γεγονός αυτό δείχνει ότι και αυτή η εβδομάδα θα κινηθεί με μεγάλους αριθμούς στις ημερήσιες καταγραφές κρουσμάτων, ιδιαίτερα από σήμερα που «καθαρίζει”» η επιδημιολογική εικόνα και αυξάνεται ο αριθμός των τεστ. Οι ειδικοί ελπίζουν πως αυτή την εβδομάδα θα σημειωθεί και το πολυαναμενόμενο «πικ», που θα σημάνει -πιθανότατα καθώς το τρίτο κύμα είναι απρόβλεπτο και λόγω μεταλλάξεων αδύνατο να γίνουν εκτιμήσεις- την έναρξη της πολύ σταδιακής αποκλιμάκωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες δεν είναι και απόλυτα σίγουροι ότι βρίσκεται σε φάση κορύφωσης η επιδημία, ενώ τονίζουν πως ακόμη και να μπει η επιδημιολογική καμπύλη σε τροχιά αποκλιμάκωσης, πιθανή ανατροπή είναι εύκολη.
Στο «μικροσκόπιο»
Με όλα τα παραπάνω ως δεδομένα και, το κυριότερο, την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, οι επιδημιολόγοι, οι λοιμωξιολόγοι και τα λοιπά μέλη της επιτροπής θα είναι, όπως όλα δείχνουν, φειδωλοί στις εισηγήσεις τους. Το κυβερνητικό αίτημα είναι να εξεταστεί η δυνατότητα ανοίγματος του λιανεμπορίου, των Λυκείων και Γυμνασίων καθώς και των διαδημοτικών μετακινήσεων που σήμερα επιτρέπονται για μετάβαση σε κομμωτήριο ή κέντρο περιποίησης άκρων. Πληροφορίες από την επιτροπή, που βασίζονται στις επιστημονικές εκτιμήσεις από την επιδημιολογική πορεία, αναφέρουν ότι είναι πολύ δύσκολο το άμεσο άνοιγμα για περισσότερες από μία δραστηριότητες.
Λιανεμπόριο
Εάν τελικά πουν το «ναι» σε μερική άρση μέσα στις επόμενες ημέρες, θα αφορά σε έναν τομέα, και εάν αυτός είναι το λιανεμπόριο, με φάση την εκπεφρασμένη εδώ και καιρό κυβερνητική πρόθεση, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι η εισήγηση θα αφορά στο click away και όχι σε πλήρη επαναλειτουργία. Τα self tests, άλλωστε, μπορεί να μην έχουν προλάβει να φτάσουν στα ιδιωτικά φαρμακεία έως ότου γίνει το πρώτο βήμα στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως σε περίπτωση που προχωρήσει κάποιο άνοιγμα από την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Απριλίου, θα έχουν συμπληρωθεί δύο εβδομάδες από το προηγούμενο δειλό στάδιο άρσης περιορισμών, δηλαδή την επαναλειτουργία κομμωτηρίων και το άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων και πάρκων.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Την άποψη να μην υπάρξει καμία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 12 Απριλίου εξέφρασε (Mega) ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Είναι δύσκολες οι επόμενες 10 μέρες. Eάν επιβαρύνουμε την επιδημιολογική κατάσταση θα υπονομεύσουμε τις δραστηριότητες του καλοκαιριού. Ακόμα δεν είδαμε την επιπέδωση και τη σταθεροποίηση που θέλουμε», σημείωσε.
Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση έως την Πέμπτη, ή το αργότερο έως Παρασκευή. Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.724 νέα κρούσματα, που αντιστοιχούν σε πολύ μικρό αριθμό τεστ, συνολικά 15.607, κάτι που ανέβασε τη θετικότητα σε περίπου 11%. Η επιδημία στην Αττική μοιάζει να συρρικνώνεται λίγο, καθώς τις τελευταίες ημέρες στο Λεκανοπέδιο εντοπίζεται μικρότερο ποσοστό σε σχέση με το 50% του συνόλου των κρουσμάτων που κατέγραφε εδώ και πολύ καιρό. Χθες, η Αττική συγκέντρωσε 773 νέες μολύνσεις, η Θεσσαλονίκη 241, η Αχαΐα 80, η Λάρισα 58.
Στα νοσοκομεία
Η αρχόμενη, και σίγουρα πολύ συγκρατημένη, αισιοδοξία για την Αττική αποτυπώνεται και στις νέες εισαγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία παρουσιάζουν μικρή κάμψη, όπως επισημαίνεται από στελέχη του υπουργείου Υγείας, αλλά και από τους εργαζομένους.
«Ημουν χθες το βράδυ (σ.σ.: την Κυριακή) στο “Τζάνειο” και κάθε μέρα στα νοσοκομεία και στις εφημερίες στην Αττική που δοκιμάζονται, αλλά το ΕΣΥ είναι όρθιο και αντέχει. Δεχόμαστε πολύ μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία μας και είχαμε και πολύ υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων την προηγούμενη εβδομάδα», ανέφερε (ΣΚΑΪ 100,3) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κάνοντας σαφές με αυτά τα λόγια ότι η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες.
Ο κ. Κικίλιας, τόνισε, μάλιστα ότι τα δύο στοιχεία τα οποία επιβάρυναν σε πολύ μεγάλο βαθμό την παρούσα κατάσταση «είναι οι μεταλλάξεις του ιού και, δυστυχώς, οι συνεχόμενες επαναλαμβανόμενες κατά δεκάδες και εκατοντάδες διαδηλώσεις που είδαμε στην Αττική και σε άλλες πόλεις της χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα».
Την πολύ μικρή «ανάσα» όσον αφορά στις νέες εισαγωγές έχει επισημάνει και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος βέβαια καταγγέλλει πρωτόγνωρες συνθήκες στις ΜΕΘ. Το σύνολο των διασωληνωμένων έφτασε χθες σε όλη την Ελλάδα τους 738 και πρόκειται για έναν δείκτη που δεν θα «πέσει» σύντομα. Οι ειδικοί ελπίζουν να σταματήσει στους 800, υπάρχουν ωστόσο και απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Ως τη «χειρότερη ημέρα της πανδημίας» χαρακτήρισε τη χθεσινή ο κ. Γιαννάκος. «Δεν είναι μόνο οι διασωληνωμένοι. Σε κάθε νοσοκομείο δεκάδες ασθενείς με κορονοϊό είναι συνδεδεμένοι με συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου, πολλοί εξ αυτών θα χρειαστούν διασωλήνωση τις επόμενες ώρες και κλίνες ΜΕΘ δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα, ο “Ευαγγελισμός” έχει 20 τέτοιους νοσηλευόμενους ασθενείς και δύο διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις