Η Βασιλική Πάσχου, που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς το 2014, μιλάει στον Ελεύθερο Τύπο για την ανυπομονησία της να κάνει τη δεύτερη δόση, την αίσθηση μεγαλύτερης ελευθερίας που θα της εξασφαλίσει, το φόβο και το άγχος όλους αυτούς τους μήνες να μην κολλήσει και την υποχρέωση της οικογένειάς της να περνά τις περισσότερες ώρες στο σπίτι ώστε να την προστατεύσει.
Οπως επισημαίνει, έχει δύο παιδιά στην εφηβεία τα οποία όταν τα σχολεία ήταν ανοιχτά πήγαιναν, και υπήρχε πάντα ο φόβος εάν ένα από τα δύο κολλήσει να τεθεί η υγεία της σε κίνδυνο. H προστασία της ήταν και παραμένει μια μεγάλη πρόκληση, που απαιτεί σημαντικά αποθέματα υπομονής για όλη την οικογένεια. «Προσπάθησα μέσα στο σπίτι να έχω μέτρα, να φορώ όλη την ημέρα μάσκα, αλλά είναι αδύνατο 24 ώρες το 24ωρο. Τα παιδιά στην αρχή κατάλαβαν ότι πρέπει να μείνουν μέσα, όταν όμως τράβηξε σε μάκρος η ανάγκη των περιοριστικών μέτρων, ήταν και συνεχίζει να είναι πολύ δύσκολο για δύο εφήβους να μην μπορούν να πάνε τη βόλτα τους, να μην μπορούν να δουν τους φίλους τους. Δεν έβγαιναν από το σπίτι. Θα έβγαιναν σπανίως, κυρίως οι δυο τους ή όλοι μαζί ως οικογένεια», αναφέρει η 46χρονη στον «Ε.Τ.» και προσθέτει: «Το καλό είναι ότι όλοι στο σπίτι είμαστε συνηθισμένοι σε έναν πιο προστατευτικό τρόπο ζωής. Τα παιδιά τηρούσαν και τηρούν όλα τα μέτρα απαρέγκλιτα, στα οποία είναι και περισσότερο εκπαιδευμένα. Δηλαδή, έτσι και αλλιώς και πριν από την πανδημία κρατούσαν απόσταση από συμμαθητές που έβηχαν ή φαίνονταν άρρωστοι, έπλεναν συνέχεια τα χέρια τους, έβγαζαν τα ρούχα όταν έμπαιναν σπίτι. Είχα περάσει μια πολύ δύσκολη γρίπη το 2017».
Στις αρχές της πανδημίας, ο φόβος αλλά και ο πανικός ήταν έντονοι. «Αρχικά δεν κάναμε τίποτα. Ημασταν μέσα στο σπίτι. Η έξοδός μας ήταν μέχρι το μπαλκόνι. Εγώ απείχα εξ αρχής και από την εργασία μου. Οπότε βασικά η ζωή μας ένα χρόνο είναι στο σπίτι και έξω μόνο για πρώτες ανάγκες όπως σούπερ μάρκετ, ή επίσκεψη σε γιατρό», αναφέρει η κ. Πάσχου.
Μάλιστα, η ανησυχία ότι μπορεί να κόλλησε τον πανδημικό ιό είναι σχεδόν καθημερινή. «Να φανταστείτε, με το που ξεκίνησε η πρώτη καραντίνα, η κόρη μου ανέβασε 39 πυρετό και αποδείχθηκε ότι είχε Η1Ν1. Αντίστοιχα, τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού μου για το εμβόλιο ο γιος μου ανέβασε 37,3 και κάναμε δύο μοριακά τεστ να βεβαιωθούμε ότι δεν είναι κορονοϊός».
Κορωνοϊός: 24 νεκροί, 6 διασωληνωμένοι και 577 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα – Η έκθεση του ΕΟΔΥ
Πλέον, αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια και περιμένει με αγωνία τη δεύτερη δόση. «Το εμβόλιο είναι πανάκεια για όλη την οικογένεια. Ολοι μας στην οικογένεια θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε περισσότερο ελεύθερα. Να μπορούμε να κάνουμε έναν περίπατο χωρίς να φοβόμαστε και χωρίς να έχουμε τον διπλανό στα τέσσερα μέτρα, όπως συμβαίνει τώρα», λέει με ελπίδα η κ. Πάσχου.
Οσον αφορά στη διαδικασία του εμβολιασμού, η ίδια τονίζει ότι η ενημέρωση από το ιατρικό προσωπικό που την παρακολουθεί ήταν συνεχής, πως ακόμη και εάν κάποιος έχει τον παραμικρό ενδοιασμό, του τον διαλύουν οι γιατροί με πειστικό επιστημονικό τρόπο και στηρίζουν πολύ έντονα τους ασθενείς τους. «Αναφορικά με παρενέργειες, δεν είχα τίποτα πέρα από τα συνηθισμένα. Δηλαδή λίγο πονοκέφαλο και ελαφρύ πόνο στο χέρι, που κράτησαν δύο ημέρες», σημειώνει η 46χρονη.
Την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό τής ηλικιακής ομάδας 70-74 και σε λίγες ημέρες, αρχές Απριλίου, θα εκκινήσει η διαδικασία και για όσους είναι από 65 έως 69 ετών. Η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά βάσει προγράμματος και θα… επιταχύνει από τον Απρίλιο. «Στους τρεις πρώτους μήνες, Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, κάναμε 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς, συγκεκριμένα έχουμε φτάσει το 1.572.000. Μόνο τον Απρίλιο θα έχουμε υπερπολλαπλάσιες δυνατότητες και θα κάνουμε πάνω από 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ).
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr