Οι 206 ιδιώτες γιατροί που κατανεμήθηκαν σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, αναλόγως με τις ανάγκες, θα συνδράμουν το ΕΣΥ για διάστημα ενός μήνα, και ενώ η κατάσταση στις εφημερίες είναι… εμπόλεμη. Μόνο την Κυριακή έγιναν στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου 240 εισαγωγές ασθενών με Covid-19 και η πίεση θα συνεχίσει να είναι ασφυκτική και τις επόμενες ημέρες.
Η χθεσινή ημέρα ήταν… μαύρη Δευτέρα για το 2021, με 1.707 κρούσματα και 681 διασωληνωμένους, που οδηγούν το ΕΣΥ να φτάσει στο όριό του. Οι ειδικοί εκφράζουν έντονους φόβους για «εκτίναξη» κρουσμάτων σήμερα που τα τεστ θα έρθουν σε επίπεδο καθημερινής, ενώ η επιδημία δεν αφήνει περιθώριο για άλλα ανοίγματα, που, όπως όλα δείχνουν, τα όποια σενάρια μπαίνουν στον… πάγο.
Λίγοι οι εθελοντές
«Το υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση-έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς για την ενίσχυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ στο τρίτο, σφοδρό κύμα της πανδημίας Covid-19. Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων παθολόγων, πνευμονολόγων και γενικών ιατρών στην Αττική», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, χθες το πρωί, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωράει στην «επιστράτευση» των γιατρών.
Εως και χθες οι γιατροί που είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να συνδράμουν ήταν πολύ λίγοι, περί τους 60. Μάλιστα, δεν υπάρχουν επικουρικοί γιατροί των αναγκαίων ειδικοτήτων στις λίστες των Υγειονομικών Περιφερειών ώστε να μπορούσε το υπουργείο Υγείας να πάρει γιατρούς από αυτή τη «δεξαμενή». Σύμφωνα με τις καταστάσεις των διοικητών των ΥΠΕ, αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας παθολόγος στις λίστες επικουρικών, στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης.
Η επιστράτευση αφορά σε 206 ιατρούς, με τα κριτήρια επιλογής να είναι: ηλικία κάτω των 60 ετών, καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής. Η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα. Θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ.
Κυρώσεις
Τα φύλλα πορείας για την επιστράτευση των γιατρών δόθηκαν στις αστυνομικές διευθύνσεις της Αττικής και αναμενόταν να παραδοθούν όλα έως το βράδυ είτε με ταυτοπροσωπία είτε με θυροκόλληση. Στο έγγραφο αναφέρεται το νοσοκομείο όπου οφείλουν να παρουσιαστούν, καθώς και η ώρα και η ημερομηνία. Οι γιατροί οφείλουν σήμερα 8 το πρωί να βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα που έχει αποφασίσει το υπουργείο Υγείας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου, προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες έως και πέντε χρόνια. Οι γιατροί μπορούν να αρνηθούν μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας.
Σε όσους παραδοθούν «φύλλα πορείας» θα δικαιούνται αμοιβής ανάλογης των καθηκόντων τους, η οποία θα προσδιοριστεί νομοθετικά, ενώ σημειώνεται ότι δεν έχουν αστική ευθύνη και καλύπτονται νομικά από τις ισχύουσες διατάξεις για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, πέραν του ωραρίου της υπηρεσίας τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Οι ιδιώτες ιατροί στις τρεις ειδικότητες για τις οποίες ενεργοποιήθηκε η επίταξη στην Αθήνα είναι συνολικά 2.140. Πιο αναλυτικά, 1.331 παθολόγοι, 469 πνευμονολόγοι και 340 γενικοί ιατροί. Στον Πειραιά οι ιατροί των συναφών ειδικοτήτων είναι 370.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
«Τις δύσκολες αυτές ώρες που διανύει η χώρα μας λόγω της πανδημίας, πρέπει όλοι μας να πράξουμε το καθήκον μας χωρίς δεύτερη σκέψη και να συνδράμουμε με όποιον τρόπο μπορούμε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μετά την ανακοίνωση της επίταξης υπηρεσιών. Αντίστοιχα, σε δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Τώρα είναι ώρα ευθύνης και συστράτευσης, για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα μας».
Στα νοσοκομεία
Η κατάσταση στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου συνεχίζει να θυμίζει… πόλεμο, και η εφημερία κάθε ημέρας είναι πιο δύσκολη σε σχέση με την προηγούμενη. Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του χθες (ΑΝΤ1), την Κυριακή μόνο στην Αττική πραγματοποιήθηκαν 240 εισαγωγές. Το σύνολο των εισαγωγών σε όλη τη χώρα την ίδια ημέρα ανήλθε σε 427 και ο αριθμός των νοσηλευόμενων τόσο σε απλές κλίνες όσο και ειδικές (ΜΕΘ, ΜΑΦ, Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων, θάλαμοι αρνητικής πίεσης) ανέρχεται σε 4.903. Οι συνεχείς ροές ασθενών με κορονοϊό φέρνουν εξάντληση των κλινών παρά τις συνεχείς προσπάθειες που γίνονται και με διάθεση κλινών από τον ιδιωτικό τομέα και με δημιουργία πολυδύναμων ΜΕΘ στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, κατήγγειλε ότι βγήκαν… ράντζα και για περιστατικά της Covid-19. Ενδεικτικά, επισήμανε πως στην εφημερία της Κυριακής στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα» γέμισαν τα διαθέσιμα κρεβάτια με 60 ασθενείς, με αποτέλεσμα 14 ασθενείς να νοσηλεύονται σε ράντζα.
Ο στόχος μέσω και της επιστράτευσης γιατρών είναι να φροντίζονται ιατρικά όλοι οι ασθενείς. Χθες, πάντως, καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ τριμήνου στον αριθμό των θανάτων (69), γεγονός που ενδεχομένως προμηνύει επερχόμενη αύξηση του συγκεκριμένου δείκτη, κάτι που έχουν επισημάνει και περιμένουν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Τους 12 έφταναν έως χθες το βράδυ τα θύματα της πανδημίας από την περιοχή της Μαλεσίνας στη Φθιώτιδα, που επλήγη σοβαρά από τον κορονοϊό στις αρχές Φεβρουαρίου.
Κορύφωση
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.707 νέα κρούσματα, τα οποία αντιστοιχούν σε μόλις 14.074 τεστ. Το δευτεριάτικο αυτό ρεκόρ για το τρέχον έτος είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και αποτελεί τον προάγγελο για ενδεχόμενο νέο ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα, Τρίτη, που «καθαρίζει» η επιδημιολογική εικόνα λόγω περισσότερων τεστ. Οι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι αναμένουν την κορύφωση της επιδημίας, που, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει φανεί ακόμη. Τα σκληρά επιδημιολογικά δεδομένα τραβούν κι άλλο προς τα πίσω τα σενάρια ανοίγματος. Τα σχέδια περί ουσιαστικού ανοίγματος οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπως του λιανεμπορίου ή της επαναλειτουργίας των σχολείων, «παγώνουν» για τον Μάρτιο και αναμένεται να μετατεθούν για αργότερα, όταν δηλαδή θα σημειωθεί σταθεροποίηση και στη συνέχεια σταδιακή κάμψη των κρουσμάτων. Προς το παρόν οι «βαλβίδες αποσυμπίεσης» μένουν στο άνοιγμα (από χθες) κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής, αρχαιολογικών χώρων, πάρκων και παιδικών χαρών, με όλα τα μέτρα να επαναξιολογούνται από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων την ερχόμενη Παρασκευή.
Στη Λέρο
Στο μεταξύ, παρατείνονται έως τις 29 Μαρτίου τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα στη Λέρο, που προβλέπουν μεταξύ άλλων τον περιορισμό κατ’ οίκον και την απαγόρευση της κυκλοφορίας για όλο το 24ωρο εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η ισχύς των μέτρων παρατείνεται με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, λόγω της συνεχιζόμενης ραγδαίας εκδήλωσης των κρουσμάτων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr