Η ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, όμως, απαιτεί και ιδιώτες γιατρούς να ριχτούν στη μάχη. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε χθες πως, εάν έως αύριο δεν έχουν προσφερθεί 200 γιατροί πνευμονολόγοι, παθολόγοι και γενικοί γιατροί, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε επίταξή τους. Η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο, ακόμη και σε σχέση με το δεύτερο κύμα. Χθες έσπασε διπλό ρεκόρ με 3.465 νέα κρούσματα και 630 διασωληνωμένους, τους μεγαλύτερους έως σήμερα αριθμούς. Η επιδημιολογική καμπύλη θα συνεχίσει να ανεβαίνει και τις επόμενες ημέρες, όπως «προαναγγέλλει» η ανάλυση των λυμάτων που δείχνουν αύξηση του ιικού φορτίου έως και… 1.000% (στα Χανιά).
Στα νοσοκομεία
Για άλλη μία εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας σε δραματικούς τόνους προσπάθησε, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση που πραγματοποιεί τις Τετάρτες, να δείξει την αφόρητη πίεση που δέχονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Ανακοινώνοντας τα χθεσινά νούμερα και τα 1.701 περιστατικά κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε ένα 24ωρο στην Αττική -456 στο κέντρο της Αθήνας, 318 στον Πειραιά-, επισήμανε ότι «ο αριθμός αυτός είναι από μόνος του αρκετός για να πιστοποιήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία». Είναι χαρακτηριστικό πως οι 381 MEΘ Covid που έχει η Αττική πλέον -σε σχέση με 229 πριν από ένα μήνα- υπάρχουν ημέρες και ώρες μέσα σε μία ημέρα που γεμίζουν. Η ένταση του επιδημικού κύματος φαίνεται και από τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Χθες ανέρχονταν συνολικά σε 4.648, 1.000 περισσότεροι συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Το χειρότερο σενάριο όσον αφορά σε κρούσματα και διασωληνωμένους επιβεβαιώθηκε, καθώς χθες οι ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ανήλθαν σε 630 – ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και ένα χρόνο πανδημίας. Μέχρι χθες ο πιο υψηλός αριθμός διασωληνωμένων είχε καταγραφεί στις 3 Δεκεμβρίου 2020 και ήταν 622 διασωληνωμένοι.
Το χθεσινό «ρεκόρ» αυξήθηκε κατά 32% σε σχέση με μία εβδομάδα πριν (479 διασωληνωμένοι) και κατά 46% συγκριτικά με δύο εβδομάδες πριν (431 διασωληνωμένοι).
Το νέο σχέδιο
Στο πλαίσιο αυτό, το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας επικαιροποιείται και περιλαμβάνει:
- Ολη η χώρα μετατρέπεται σε μια υγειονομική περιφέρεια. Θα πραγματοποιούνται διακομιδές και αεροδιακομιδές όπου απαιτηθεί προς οπουδήποτε αλλού κριθεί.
- Το Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» μετατρέπεται σε all-Covid νοσοκομείο, με τους νοσηλευόμενους που είχε μέχρι σήμερα να μεταφέρονται σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.
- Το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας «251» ενσωματώνεται στις εφημερίες του ΕΣΥ για περιστατικά non-Covid.
- Τα ιδιωτικά νοσοκομεία διαθέτουν στο ΕΣΥ 450 κλίνες non-Covid και ειδικότερα: ο όμιλος Hellenic Healthcare Group (νοσοκομεία Υγεία, Metropolitan, Μητέρα, Metropolitan General) 300 κλίνες, το ΙΑΣΩ Α.Ε. Group 100 κλίνες και ο Ομιλος Ιατρικού Αθηνών 50 κλίνες (πιθανόν το Ιατρικό Ψυχικού).
- Τα ιδιωτικά νοσοκομεία διαθέτουν στο ΕΣΥ επιπλέον 100 κλίνες Covid και ειδικότερα: ο όμιλος Ευρωκλινικής 60 κλίνες και Βιοϊατρικής 40 κλίνες.
- Τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα διέθεσαν ακόμη δέκα κλίνες ΜΕΘ, με το σύνολο των ΜΕΘ που έχουν δοθεί από τα ιδιωτικά στην Αττική να ανέρχεται συνολικά σε 140.
- Το υπουργείο Υγείας αγόρασε 900 αναπνευστικές συσκευές «high flow» (υψηλή ροή οξυγόνου), που θα δοθούν στα νοσοκομεία.
- Δημιουργούνται επιπλέον δέκα πολυδύναμες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Σισμανόγλειο.
Εκτός από όλα τα παραπάνω, υπάρχει ανάγκη για ιδιώτες γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, δηλαδή πνευμονολόγων, παθολόγων και γενικών γιατρών, προκειμένου να βοηθήσουν στα δημόσια νοσοκομεία. Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι, εάν σε 48 ώρες (σ.σ.: από χθες) δεν δηλώσουν εθελοντικά ότι θα συνεισφέρουν 200 γιατροί των παραπάνω ειδικοτήτων, τότε το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε επίταξη γιατρών. Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), έχουν δηλώσει συμμετοχή 45 γιατροί, 15 εκ των οποίων προστέθηκαν χθες. Πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη τοποθετηθεί σε νοσοκομεία. «Κάνω έκκληση στους συναδέλφους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στον εθνικό σκοπό και να συμβάλουν στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Διακομιδές
Η κατάσταση «πολέμου» των νοσοκομείων της Αττικής φαίνεται και από τους αριθμούς που έδωσε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, που συμμετείχε στη χθεσινή ενημέρωση. Οπως είπε, τις τελευταίες 17 ημέρες έχουν γίνει 7.500 διακομιδές ασθενών, από τις οποίες οι 3.700 στην Αττική.
Από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα, και πιο αναλυτικά τον ένα χρόνο από 1ης/3/2020 έως 1η/3/2021, έχουν διακομιστεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ 61.000 άτομα. Εξ αυτών οι 100 είναι αεροδιακομιδές.
Στο μεταξύ, αύριο είναι η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κατά την οποία θα συζητηθεί το κυβερνητικό αίτημα για χαλάρωση κάποιων περιορισμών. Η χθεσινή ημερήσια καταγραφή δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις αποφάσεις των ειδικών, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.465 νέα κρούσματα, που αντιστοιχούν σε «ρεκόρ» 63.654 τεστ. Οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα εάν το τρίτο κύμα φτάνει στο «πικ» του, κάτι που θα φανεί εάν τις επόμενες ημέρες παρατηρηθεί σταθεροποίηση. Το σίγουρο είναι πως οι κρίσιμοι δείκτες που ξεπέρασαν πλέον και το επίπεδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Μέλη της επιτροπής των επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων εκτιμούν ότι θα «πιαστούν» και ενδεχομένως ξεπεραστούν οι 700 διασωληνωμένοι. Παράλληλα, αναμένεται τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες αύξηση και του αριθμού των θανάτων – χθες καταγράφηκαν επιπλέον 56 θάνατοι. «Βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή της πανδημίας», δήλωσε χθες ο κ. Κικίλιας, αποτυπώνοντας ακριβώς την κατάσταση.
Αυξητική τάση
Τα λύματα που… πιάνουν το «σφυγμό» της πανδημίας δείχνουν ότι και τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσει η αυξητική τάση. Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, την εβδομάδα 8-14 Μαρτίου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής παρουσίασε αύξηση κατά 87%, της Θεσσαλονίκης κατά 74%, του Ηρακλείου κατά 683%. Επίσης, τις δύο εβδομάδες από 1ης έως 14 Μαρτίου στα Χανιά καταγράφηκε αύξηση του ιικού φορτίου κατά… 1.000%, σημαίνοντας συναγερμό. Το Εθνικό Δίκτυο σημειώνει ότι πριν από το 15νθήμερο το ιικό φορτίο ήταν χαμηλό. Η Κρήτη είναι από τις περιοχές που συγκεντρώνουν πολλά κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και δεν είναι τυχαίο ότι παρουσιάζει έντονα αυξητική τάση νέων μολύνσεων.
Οπως κάθε εβδομάδα, έτσι και χθες, Τετάρτη, συνεδρίασαν μόνο οι επιδημιολόγοι μέλη της επιτροπής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν συζήτησαν πιθανά ανοίγματα της κοινωνίας, αλλά εστίασαν στον επιδημιολογικό χάρτη προκειμένου να εισηγηθούν στα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής ποιες περιοχές πρέπει να «ανέβουν» επίπεδο συναγερμού και ποιες να «κατέβουν». Οπως φαίνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα, στο επίπεδο του πολύ αυξημένου κινδύνου -στο «βαθύ κόκκινο» δηλαδή- θα ενταχθούν η Καστοριά, η Μύκονος, η Λέρος. Οσον αφορά στα μέτρα που έχουν ελπίδες να χαλαρώσουν, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ωράριο κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα (η απαγόρευση από τις 19.00 να μετατεθεί στις 21.00) και το άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής τη Δευτέρα 22/3. Οι ειδικοί θα αξιολογήσουν και το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 29/3, όπως και την άρση των περιορισμών για τη χρήση του κωδικού 6, που αφορά σε άθληση. Το τελευταίο, πάντως, συγκεντρώνει πολλές επιφυλάξεις, καθώς το μήνυμα 6 χρησιμοποιείται συχνά ως δικαιολογία για μετάβαση σε άλλες δραστηριότητες ή επισκέψεις.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr