Σήμερα, που ο αριθμός των τεστ θα έρθει σε επίπεδο… καθημερινής και όχι Σαββατοκύριακου, αναμένεται νέα δυσάρεστη έκπληξη στα ημερήσια περιστατικά κορονοϊού, βάζοντας για μεγαλύτερο διάστημα «φρένο» στο σχεδιασμό ανοίγματος κοινωνίας και οικονομίας. Ελπίδα συνεχίζουν να προσφέρουν οι εμβολιασμοί που αυτή την εβδομάδα θα φτάσουν το ένα εκατομμύριο και από το δεύτερο τρίμηνο του έτους εκτιμάται ότι θα «χτιστεί» μια ικανοποιητική ανοσία του πληθυσμού που θα σημάνει την αρχή του τέλους για τα περιοριστικά μέτρα.
Ο χθεσινός αριθμός κρουσμάτων διατηρήθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο -1.176- και μάλιστα με τεστ ακόμη λιγότερα σε σχέση και με την Κυριακή. Ειδικότερα, τα τεστ χθες έως και την ώρα σύνταξης της επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ανήλθαν σε 17.936 (11.846 μοριακά και 6.090 rapid), ενώ την Κυριακή σε 26.330. Τα νούμερα αυτά προμηνύουν πιθανόν έναν σημερινό… ιλιγγιώδες αριθμό νέων μολύνσεων, καθώς από Τρίτη έως και Σάββατο ο αριθμός των διαγνωστικών ελέγχων είναι πάνω από 40.000-45.000.
Μη τήρηση μέτρων
Η διαρκής επιμήκυνση της αλυσίδας μετάδοσης ευνοείται από την ανυπακοή στα μέτρα σε πολλές περιπτώσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στη δημοτική κοινότητα Μαλεσίνας στη Φθιώτιδα -την οποία έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας-, όπου ένας ανοιχτός γάμος και οι συγκεντρώσεις σε καφενεία «εκτίναξαν» το ιικό φορτίο. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, ο γάμος πιθανόν συγκέντρωσε και… 200 άτομα, τα οποία γιόρτασαν χωρίς μάσκες και αποστάσεις. Αντίστοιχα, πολλές μικρότερες εστίες προκλήθηκαν από ανοιχτά καφενεία και καφετέριες όπου κάτοικοι συγκεντρώνονταν να δουν ποδοσφαιρικούς αγώνες. Τα κρούσματα στη δημοτική κοινότητα ξεπερνούν τα 150, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά δεν αποκλείεται περαιτέρω αύξηση τις επόμενες ημέρες. Στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας εντοπίστηκαν χθες 23 περιστατικά.
Προτάσεις
Οι ειδικοί, πάντως, αναγνωρίζουν ότι η κόπωση των πολιτών είναι μεγάλη, για αυτό και μερίδα αυτών αναρωτιέται εάν το μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων οδηγήσει σε «σπάσιμο» του συνωστισμού σε πάρκα, παραλίες και σπίτια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στις τηλεδιασκέψεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων όσο και ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη αναζητώνται «έξυπνα μέτρα» που δεν θα κρατούν τον κόσμο πολύ περιορισμένο και ταυτόχρονα δεν θα ενέχουν κίνδυνο για την επιδημία. Πολλοί, όμως, επιστήμονες είναι πιστοί στη λύση του lockdown ως την πιο αποτελεσματική. Ορισμένοι, δε, προτείνουν ακόμη σκληρότερα μέτρα για ένα διάστημα προκειμένου να «πέσουν» τα κρούσματα.
Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, πρότεινε ένα «τίμιο lockdown δύο εβδομάδων στην Ελλάδα, που θα κρατηθεί από όλους» (Mega). Ο ίδιος, μάλιστα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος όσον αφορά στα ανοίγματα κοινωνίας και οικονομίας, επισημαίνοντας ότι «εάν πέσουν τα κρούσματα και δεν υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία, τότε θα μπορούμε ελπίζουμε για ένα διστακτικό ανοιγματάκι προς το Πάσχα».
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Στα νοσοκομεία
Ημέρες κρίσιμες διανύονται για το ΕΣΥ, με τις επόμενες ημέρες τα προγνωστικά να μην είναι καλά, καθώς θεωρείται σίγουρο ότι η πίεση θα ενταθεί. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος επταημέρου στις νέες εισαγωγές είναι 292 την ημέρα. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα νοσοκομεία της Αττικής είναι αυτά που δέχονται τις περισσότερες από τις μισές νέες εισαγωγές περιστατικών Covid και «το σύστημα υγείας δοκιμάζεται».
Σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, χθες το μεσημέρι το Λεκανοπέδιο ήταν με μόλις 12 κενές κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες.
Κλίνες ΜΕΘ
Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προβλέπει τη μετατροπή κλινικών, απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ σε κλίνες Covid-19, καθώς και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει διαθέσει 120-130 κλίνες ΜΕΘ για non Covid περιστατικά. Στην Αττική οι κλίνες ΜΕΘ Covid είναι 340 και καθημερινά αυξάνονται, με τα περιστατικά εκτός κορονοϊού που χρειάζονται Eντατική να μεταφέρονται είτε σε άλλα νοσοκομεία, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως έγραψε από χθες ο «Ελεύθερος Τύπος», εξετάζεται η μετατροπή του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) αποκλειστικά σε non Covid νοσοκομείο, ώστε να αδειάσουν στα υπόλοιπα νοσοκομεία κλίνες για να υποδέχονται ασθενείς με Covid-19.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή και το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, ανέπτυξαν ένα καινοτόμο εξ αποστάσεως ασύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Νεότερες επιστημονικές εξελίξεις για την αποτελεσματική κλινική διαχείριση της πανδημίας COVID-19». Το πρόγραμμα που θα είναι διαθέσιμο από σήμερα μέσω πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αποσκοπεί στην ενίσχυση της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και επικαιροποίησης των γνώσεων και των ικανοτήτων τους σε θέματα όπως: η διαχείριση των ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Φροντίδας, η διαχείριση των ασθενών σε κλινικές Covid-19 και άλλες δομές, η διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων και ασθενών σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κατ’ οίκον.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr