Η φράση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ότι «θα έχουμε πρόβλημα αρχές Μαρτίου» εάν επικρατήσουν οι μεταλλάξεις ηχεί ολοένα και πιο δυνατά.
Το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης ταυτοποίησε επιπλέον 167 δείγματα που φέρουν τα μεταλλαγμένα στελέχη ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 403 χθες σε σχέση με 236 προχθές. Τα 397 περιστατικά είναι θετικά στη λεγόμενη «βρετανική» μετάλλαξη ή «Nelly», και τα έξι στη «νοτιοαφρικανική» που έχει αρχίσει και εκείνη να … κερδίζει έδαφος στη χώρα μας.
Μάλιστα, τα δύο τελευταία κρούσματα της «νοτιοαφρικανικής» εντοπίστηκαν στα Ιωάννινα, ενώ τα προηγούμενα ήταν στη Θεσσαλονίκη και εικάζονται ότι σχετίζονται με το διάκονο, το πρώτο κρούσμα της συγκεκριμένης μετάλλαξης στην Ελλάδα.
Οσον αφορά στο «βρετανικό» μεταλλαγμένο στέλεχος, τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ωστόσο δεκάδες κρούσματα εντοπίζονται στο Λασίθι Κρήτης, στην Αχαΐα καθώς και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Ενδεικτικά, από τα 166 νέα περιστατικά της μετάλλαξης που ανακοινώθηκαν χθες, 114 είναι από την Περιφέρεια Αττικής – με τα 92 στην κοινότητα, τα δέκα από τη Θεσσαλονίκη, τα 16 από την Κοζάνη, τα 16 από το Λασίθι, τα εννέα από το Ηράκλειο και ένα από τα Ιωάννινα.
Η έντονη κυκλοφορία των μεταλλάξεων στην κοινότητα έχει ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού, με τους επιστήμονες να εφράζουν τον προβληματισμό τους σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη εάν ο ιός συνεχίσει να μεταλλάσσεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους Διεθνείς Οργανισμούς για θέματα της πανδημίας, Ηλίας Μόσιαλος, επεσήμανε χθες (Σκάι) ότι ενδεχομένως να υπάρξει και τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να καλυφθούν οι μεταλλάξεις.
Αρκουμανέας: Το ολικό lockdown πάντα στο τραπέζι – Τι είπε για εμβόλια και μεταλλάξεις
Συνολικά, έξι είναι τα κρούσματα από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο οποίος τόνισε πως οι εμβολιασμοί πρόκειται να γίνουν εντατικότεροι στο προσεχές διάστημα. Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί 403 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά, όπως εξήγησε ο κ. Αρκουμανέας.
«Αυτό το στέλεχος, επειδή είναι πιο μεταδοτικό, πιθανόν να επικρατήσει τους επόμενους μήνες». Στην Αμερική υπολογίζεται ότι θα έχει επικρατήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι κάθε 10 μέρες διπλασιάζεται ο ρυθμός του στελέχους, επεσήμανε. «Το στέλεχος αυτό φαίνεται πως είναι έως 40% πιο μεταδοτικό, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες ότι είναι και πιο θανατηφόρο».
Σχετικά με τους εμβολιασμούς ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι στους επόμενους μήνες ο εμβολιασμός θα γίνει πιο εντατικός και θα έχουμε λιγότερη πίεση στο σύστημα. «Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική».
Σχετικά με το ολικό lockdown προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά και να μειωθούν τα κρούσματα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία».
Κορωνοϊός: 24 νεκροί, 6 διασωληνωμένοι και 577 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα – Η έκθεση του ΕΟΔΥ
«Καμπανάκι» Λαζανά: Νέα περιοριστικά μέτρα στο τραπέζι των ειδικών
Την ανησυχία του επιστημονικού κόσμου για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού εξέφρασε ο Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μάριος Λαζανάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Σημείωσε δε ότι είναι πιθανό να εμφανιστούν κι άλλες μεταλλάξεις, πολύ πιο σοβαρές.
«Μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις, αλλά ήταν αναμενόμενο. Όταν έχουμε μια επιδημία από ιούς, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν μεταλλάξεις, όπως συμβαίνει με όλους τους ιούς. Με τον ιό της γρίπης έχουμε συνέχεια μεταλλάξεις. Και πολλές φορές και το εμβόλιο που γίνεται κατά τη διάρκεια του έτους με τα στελέχη που κυκλοφορούσαν την προηγούμενη χρονιά, βλέπουμε το εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό. Έτσι συμβαίνει και με τον κορωνοϊό και θα έχουμε κι άλλες μεταλλάξεις στην πορεία που ενδεχομένως θα είναι και πολύ πιο σοβαρές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιο πρόσθεσε ότι οι μεταλλάξεις έχουν κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι να μη γίνουν πιο θανατηφόρες οι λοιμώξεις που θα εμφανίζονται από τα καινούρια στελέχη.
Τι είπε για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, φαίνεται ότι καλύπτουν τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία έχει επικρατήσει, αλλά υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις για τη μετάλλαξη της Βραζιλίας. «Οι εταιρείες βέβαια έχουν δηλώσει ότι θα μπορέσουν άμεσα να προσαρμοστούν ή σαν τρίτη δόση ή σαν νέο εμβόλιο. Αυτό δημιουργεί δυσκολίες στην εμβολιαστική κάλυψη, την οποία θέλουμε να επιτύχουμε», τόνισε.
Ερωτηθείς γιατί άρχισαν να κοκκινίζουν και πάλι διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, ο κ. Λαζανάς σημείωσε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί πολύ, τόσο ψυχικά όσο και οικονομικά, ενώ υπάρχει ανασφάλεια και φόβος για την υγεία. «Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε πιο πολύ τους ανθρώπους και ό,τι προτείνουμε, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί πιο εύκολα η κοινωνία να το αποδεχτεί», υπογράμμισε.
Ο ίδιος δήλωσε ότι τη λειτουργία των σχολείων και του λιανεμπορίου είναι μια πολιτική απόφαση, ανάλογα με τις προτεραιότητες. «Τα σχολεία έχουν έναν τρόπο λειτουργίας και υπάρχει η τηλεκπαίδευση, η οποία έχει αρχίσει να αποδίδει. Για το λιανεμπόριο, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα έσοδα του κράτους, των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών, με τον κόσμο που έχει χάσει τη δουλειά του. Επομένως είναι μια πολιτική απόφαση, αν προτιμά δηλαδή τα σχολεία ή το λιανεμπόριο», εξήγησε ο λοιμωξιολόγος.
Αναφορικά με το επόμενο βήμα για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού, όπως τόνισε ο κ. Λαζανάς θα είναι περαιτέρω περιορισμοί, κάτι βέβαια που δεν επιθυμεί η Επιτροπή. «Έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Είναι σωστές οι αποφάσεις οι οποίες προτείνουμε; Πρέπει να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία. Τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει ήδη να κατακλύζονται από ασθενείς με κορωνοϊό και μετά θα αρχίσουν να γεμίζουν και οι ΜΕΘ», συμπλήρωσε.
Σχετικά με το ρόλο της Επιτροπής και τη διχογνωμία που υπήρξε την περασμένη Παρασκευή, επισήμανε ότι αφορά στην εκτίμηση κινδύνου, δηλαδή πόσο επικίνδυνα είναι τα στοιχεία και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε. «Στη συνέχεια η Επιτροπή κάνει μια γνωμοδότηση και πρέπει να ξέρετε ότι πάνω από εμάς υπάρχει και μια Εθνική Επιτροπή, που εισηγείται στην κυβέρνηση τα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν και η κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει την ευθύνη. Δεν υπήρχε αντιδικία μεταξύ μας, αλλά μια πολύ εκτεταμένη συζήτηση. Για παράδειγμα έγινε μια μεγάλη συζήτηση αν στην Αχαΐα, θα έπρεπε να μπουν τα μέτρα σε ολόκληρη την Περιφέρεια ή μόνο στην Πάτρα. Αυτή ήταν μια συζήτηση που καταναλώθηκε σχεδόν ο μισός χρόνος», υπογράμμισε ο κ. Λαζανάς.
«Γράψε – σβήσε» στη συνταγή των μέτρων
Σε διαρκή επεξεργασία βρίσκεται από την κυβέρνηση το καθεστώς εφαρμογής των νέων μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο, μετά τις «αρρυθμίες» που παρατηρήθηκαν το πρώτο Σαββατοκύριακο στη λειτουργία της αγοράς, αλλά και τις εικόνες συνωστισμού που κατεγράφησαν, ειδικά στα σούπερ μάρκετ.
Ανοιχτές τελικά οι λαϊκές
Όπως ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν εν τέλει κανονικά το ερχόμενο Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, παρότι αρχικά είχε ανακοινωθεί το αντίθετο.
Σε σχετική αναφορά είχε προβεί νωρίτερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, o υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι η απαγόρευση από τις 6 έφερε μεγάλα προβλήματα στα σούπερ μάρκετ, προειδοποιώντας ότι αυτά θα ενταθούν αν δεν ανοίξουν οι λαϊκές το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Απαντώντάς δε στις πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να σκέφτεται να βάλει «κόφτη» στις μετακινήσεις μέσω sms, ιδίως στους κωδικούς 2 και 6, που αφορούν τις αγορές και την άθληση, σημείωσε ότι όντως αυτό το σενάριο υπάρχει στο τραπέζι, αλλά ο ίδιος είναι αντίθετος και το θεωρεί πρακτικά ανεφάρμοστο.
Yπενθυμίζεται ότι την ίδια άποψη είχε εκφράσει προ ημερών και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. «Εκ των πραγμάτων ένα ποσοστό της περιφέρειας χρησιμοποιεί χαρτί, ενώ εξαρχής υπήρχαν συγκεκριμένες διατυπώσεις στις συμφωνίες που είχαμε με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για το πώς δουλεύει αυτό το σύστημα, συνεπώς κόφτης δεν θα μπει», είχε επισημάνει στις 25 Ιανουαρίου.
«Tα μέτρα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα αλλά θα πρέπει να είναι και πρακτικά εφαρμόσιμα», τόνισε από την πλευρά της σήμερα και η κ. Πελώνη, αναφερόμενη και στο σενάριο περί περιορισμών μετακινήσεων από δήμο σε δήμο.
Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για τα εμβόλια των AstraZeneca, Novavax και Johnson & Johnson
Κορωνοϊός – Εμβόλιο AstraZeneca: Μικρή αποτελεσματικότητα στην αφρικανική μετάλλαξη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr