“Η κατάσταση στην Αττική μας ανησυχεί. Σήμερα έχει φτάσει στα 652 κρούσματα και οι νοσηλείες ανεβαίνουν σταθερά σε απλές κλίνες Covid στο Λεκανοπέδιο. Είναι λογικό από τη στιγμή που αίρονται μέτρα – και αυτό πρέπει να γίνει για να πάρει και ανάσα η κοινωνία – η κινητικότητα να οδηγεί σε αυξήσεις των κρουσμάτων. Όμως, πρέπει να το καταλάβουν όλοι, παρά την κούραση των 12 μηνών, ότι ζούμε μέσα σε μία πανδημία, μια τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας και χάνονται ζωές”, ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Star), τονίζοντας ότι “η Δημόσια Υγεία είναι πέρα και πάνω απ’ όλα”.
Ο ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας για την πανδημία, όπως συνηθίζουν να τον χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, ο Φεβρουάριος, έδειξε τις “άγριες” διαθέσεις του μόλις τη δεύτερη ημέρα. Μετά από διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα, τα κρούσματα κορωνοϊού “σκαρφάλωσαν” ξανά σε τετραψήφιο αριθμό. Μάλιστα, η τελευταία φορά που η χώρα μας κατέγραψε παρόμοιο με τον χθεσινό αριθμό ήταν στις 15 Δεκεμβρίου.
Η Αττική όπως όλα δείχνουν “οδηγεί” την Ελλάδα στο τρίτο επιδημικό κύμα, καθώς συγκεντρώνει όλες τις αιτίες ανησυχίας: Τα μισά ενεργά κρούσματα όλης της χώρας, την πλειονότητα των μεταλλαγμένων στελεχών – χθες ανακοινώθηκαν ακόμη 31 περιστατικά της “βρετανικής” μετάλλαξης στο Λεκανοπέδιο – αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε άνοδο τους κρίσιμους δείκτες εισαγωγών στις Εντατικές και τις διασωληνώσεις.
Το κέντρο της Αθήνας χθες χτύπησε “κόκκινο συναγερμό” με 180 νέα κρούσματα. Παράληλλα, 68 περιστατικά κορωνοϊού καταγράφηκαν στην Ανατολική Αττική, 36 στη Δυτική, 79 στον Βόρειο και 84 στον Νότιο Τομέα Αθηνών, 97 στον Πειραιά ενώ τα 105 στο Δυτικό Τομέα Αθηνών “ανέβασαν” την επίπτωση ανά 100.000 πληθυσμού στη συγκεκριμένη περιοχή.
Μετά την αρνητική εξέλιξη όσον αφορά στην επιδημιολογική καμπύλη, η κυβέρνηση εξετάζει πλέον όλα τα σενάρια, αναμένοντας όμως πρώτα τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Η αυστηροποίηση των μέτρων στην Αττική θεωρείται δεδομένη, με την πρόθεση των ειδικών να είναι να παραμείνουν όσο γίνεται ανοιχτά τα σχολεία.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου. Σημειώνεται, πάντως, ότι η βασική διαφορά σε σχέση με την άνοιξη του 2020 είναι η μεγάλη κόπωση των πολιτών που εκφράζεται σε αρκετές περιπτώσεις με αδυναμία πειθαρχίας στα μέτρα. Ενα από τα ζητήματα που θα ζητηθούν από τους ειδικούς, πάντως, είναι η πιστή τήρηση της τηλεργασίας από οσο το δυνατόν γίνεται μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων.
Ενα ακόμη πιθανό σενάριο είναι εκείνο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας πριν τις 9 και στην Αττική – ισχύει ήδη στις υπόλοιπες “κόκκινες” περιοχές από τις 6 το απόγευμα. Ενα τέτοιο μέτρο, βέβαια, είναι γνωστό ότι μπορεί να δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα, για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ, καθώς θα σημαίνει ότι ο μεγάλος πληθυσμός του λεκανοπεδίου θα συμπιεστεί σε λιγότερες ώρες να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αποφασίστηκε ήδη από την περασμένη Παρασκευή.
Σήμερα, μέλη της Επιτροπής έχουν την τακτική σύσκεψη για την επικαιροποίηση του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας. Οι 13 “κόκκινες” περιοχές ενδέχεται να αυξηθούν με δεδομένο ότι το ιικό φορτίο είναι μεγάλο σε αρκετά σημεία της επικράτειας. Δεν αναμένεται στη συγκεκριμένη σύσκεψη να συζητηθούν μέτρα, ωστόσο σίγουρα θα αποτυπωθεί η ανησυχία και θα αναλυθούν επιδημιολογικά δεδομένα. Οι αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή, εκτός εάν η επιδημία δείξει πολύ ανησυχητικά σημάδια και αποφασιστούν εκτάκτως μέτρα ακόμη και νωρίτερα.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι “σκληροί” δείκτες διασωληνωμένων και θανάτων παραμένουν ακόμη χαμηλά – 244 διασωληνωμένοι, 22 θάνατοι χθες – ωστόσο είναι γνωστό ότι η αύξηση των συγκεκριμένων δεικτών ακολουθεί εκείνη των κρουσμάτων μετά από λίγες ημέρες.
Τα μέτρα δεν αποκλείεται να σκληρύνουν σε όλη την Ελλάδα, καθώς οι κατά τόπους επιδημικές εξάρσεις είναι συνεχείς. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις Θεσσαλονίκης και Αχαΐας, που χθες κατέγραψαν 126 και 64 νέες μολύνσεις αντίστοιχα.
Υψηλά νούμερα κρουσμάτων σημείωσαν οι Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας (16), Κοζάνης (19), Κορινθίας (19), Λάρισας (39), ενώ ανησυχητική μοιάζει η επιβάρυνση στη Λακωνία (15,71 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), το Λασίθι (30,51/ 100.000 πληθυσμού), τη Μύκονο (39,47), τη Ζάκυνθο (12,27), την Θήρα (26,48) και Χαλκιδική (35,88 κρούσματα/100.000 κατοίκων).
Κορωνοϊός: Κοντά στην κόκκινη γραμμή τα νοσοκομεία της Αττικής – Έρχονται νέα μέτρα
Ιωάννινα: Εντοπίστηκαν συντρίμμια του εκπαιδευτικού αεροσκάφους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr