ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Κοντά στην κόκκινη γραμμή τα νοσοκομεία της Αττικής – Έρχονται νέα μέτρα

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Σε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες αναμένεται να αποτυπωθεί στα νοσοκομεία το… σκαρφάλωμα των κρουσμάτων σε τετραψήφιο αριθμό, που έφτασαν χθες τα 1.261 χτυπώντας ηχηρό «καμπανάκι» για νέο, και ενδεχομένως πιο σκληρό, lockdown.

Η ανησυχία είναι έντονη ειδικά για τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας με 652 νέα κρούσματα χθες. Με δεδομένο ότι το 10%-15% των κρουσμάτων χρειάζεται νοσηλεία, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό σημαίνει ότι περίπου 97 από τα χθεσινά περιστατικά της Αττικής θα βρίσκονται σε λίγες ημέρες σε απλές κλίνες ή Εντατικές του Λεκανοπεδίου. Παρόλο που το σύστημα υγείας έχει εφεδρείες, μια πιθανή επερχόμενη ισχυρή πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα είναι καταστροφική για όλη τη χώρα.

Η περίπτωση της Αττικής είναι πολύ διαφορετική συγκριτικά με τη Θεσσαλονίκη, η οποία ήταν η πρώτη περιοχή της χώρας όπου τα νοσοκομεία πέρασαν την… κόκκινη γραμμή. Το Λεκανοπέδιο είναι αυτό που συνήθως στηρίζει όμορες περιφέρειες και το ίδιο δεν στηρίζεται κάπου αλλού, γεγονός που σημαίνει, όπως αναφέρουν καλά γνωρίζοντες το ΕΣΥ, ότι εάν φτάσει η χώρα στο σημείο να διακομίζονται ασθενείς από την Αττική προς την περιφέρεια τότε η κατάσταση θα είναι πραγματικά πολύ κρίσιμη.

Αυξητική τάση

«Τις τελευταίες ημέρες είναι εμφανής η αυξητική τάση. Δεν έχουμε μπει στο κόκκινο στα νοσοκομεία. Από ημέρα σε ημέρα όμως μπορεί να ανατραπεί προς το χειρότερο η κατάσταση. Τα σχέδια επικαιροποιούνται διαρκώς, εάν χρειαστεί μετατρέπουμε και άλλες κλίνες σε ΜΕΘ. Στο “Σωτηρία” από 29 κλίνες ΜΕΘ βρισκόμαστε στις 84», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» η συντονίστρια και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), Μίνα Γκάγκα.

Η σταδιακή πίεση του ΕΣΥ στην Αττική φαίνεται από τις νέες εισαγωγές, έναν από τους κρίσιμους δείκτες-«οδηγούς» των αποφάσεων των ειδικών, που σταδιακά τις τελευταίες ημέρες καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού αριθμού των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες από τις 176 νέες εισαγωγές συνολικά, οι 93 ήταν στα νοσοκομεία της Αττικής. Προχθές από τις 148 νέες εισαγωγές, οι 89, ποσοστό 60% δηλαδή, έγιναν στο Λεκανοπέδιο. Πριν από δέκα ημέρες η ίδια σχέση, δηλαδή οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής στο σύνολο των εισαγωγών κυμαίνονταν στο 35%-40%.

Μικρή επιδείνωση

«Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων έδειξε μικρή επιδείνωση, που πιθανώς να οδηγήσει σε ήπια αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής για την τρέχουσα εβδομάδα. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην ίδια ενημέρωση, η πληρότητα των ΜΕΘ για την Covid-19 στην Αττική έως και την Παρασκευή βρισκόταν στο 61%.

Η Αττική έχει συγκεντρώσει τόσο μεγάλο φορτίο, με αποτέλεσμα τα μισά ενεργά κρούσματα να εντοπίζονται σε αυτή. Ειδικότερα, έως και χθες από τα 6.437 ενεργά περιστατικά, τα 3.174 βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο. Το τελευταίο διήμερο, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών είναι αυτός που… αναδύεται. Χθες, στην περιοχή αυτή καταγράφηκαν 105 περιστατικά, με την επίπτωση ανά 100.000 πληθυσμού να είναι 21,44 κρούσματα. Η αντίστοιχη επίπτωση για τη δυτική Αττική είναι 22,37 κρούσματα, γεγονός που δείχνει ότι η δυτική Αττική, η πρώτη περιοχή που μπήκε στο «σκληρό» lockdown, δεν έχει ακόμη αποσυμφορηθεί. Στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών εντοπίστηκαν χθες… 180 νέα περιστατικά κορονοϊού.

31 μεταλλαγμένα

Το σύνολο των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες και αντιστοιχεί σε 37.591 ελέγχους (16.721 μοριακά τεστ και 20.870 rapid) είναι ο μεγαλύτερος αριθμός έπειτα από πάνω από ένα μήνα, καθώς τετραψήφιο νούμερο καταγράφηκε ξανά στα τέλη Δεκεμβρίου.

Κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια εάν η αύξηση που παρατηρείται και πιθανόν οδηγεί στο τρίτο επιδημικό κύμα οφείλεται στην κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών. Το σίγουρο είναι ότι στη χώρα μας επιβεβαιώθηκαν επιπλέον 31 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους που ταυτοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε δύο ημέρες. Την Κυριακή, το σύνολο των περιστατικών των μεταλλαγμένων στελεχών ανερχόταν σε 174, ενώ χθες «ανέβηκαν» στα 205.

Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, συνολικά στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί 204 δείγματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7, του γνωστού και ως «βρετανικού», καθώς και ένα δείγμα με το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.351, δηλαδή του «νοτιοαφρικανικού». Τα επιπλέον 31 θετικά δείγματα στη «βρετανική» μετάλλαξη που ανακοινώθηκαν χθες βρίσκονται όλα στην Αττική.

Νέα μέτρα

Τα παραπάνω δεδομένα θεωρείται βέβαιο ότι οδηγούν σε αυστηροποίηση των μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή. Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν έχουν συζητήσει σχετικά με το τι θα εισηγηθούν, καθώς αναμένουν τόσο τα σημερινά δεδομένα, όπως και της Πέμπτης. Οπως αναφέρουν στον «Ε.Τ.» οι ειδικοί της Επιτροπής, είναι η ώρα για «δράση». Ειδικότερα, αυτό που ενδεχομένως εισηγηθούν, εάν τα στοιχεία μείνουν σταθερά, είναι η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου είτε ολοκληρωτικά είτε να επιστρέψουν στο click away και οι κίτρινες περιοχές. Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η αναστολή λειτουργίας κομμωτηρίων, ινστιτούτων αισθητικής, βιβλιοπωλείων, ενώ όσον αφορά στα σχολεία η πρόθεση είναι να μείνουν ανοιχτά όσο περισσότερο γίνεται.

Ψυχική υγεία

Η επιδείνωση προβλημάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους λόγω πανδημίας αποτελεί μείζον κοινωνικό ζήτημα, όπως επισημάνθηκε κατά την επίσκεψη της υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη, στο Επιχειρησιακό Κέντρο Ημέρας του «Χαμόγελου του Παιδιού». Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος, επεσήμανε στην υφυπουργό Υγείας ότι τα προβλήματα Ψυχικής Υγείας και η χρήση ναρκωτικών σε εφήβους και παιδιά αυξάνονται συνεχώς.

Σημειώνεται, όμως, ότι εάν διαφανεί ότι η χώρα οδηγείται σε εκθετική αύξηση, τότε στο «τραπέζι» θα βρεθεί ακόμη και ένα πολύ αυστηρό lockdown, με σαρωτικούς ελέγχους στην κυκλοφορία.

9χρονος με κορονοϊό στην Εντατική

Εκτός από την Αττική, η Θεσσαλονίκη «ανέβηκε» μετά από πολλές ημέρες σε τριψήφιο αριθμό -126-, ενώ σημαντική είναι η διασπορά και στην Αχαΐα, όπου εντοπίστηκαν χθες 64 κρούσματα. Η πόλη της Πάτρας έχει σημάνει συναγερμό σε επιστήμονες και κυβέρνηση, με την περίπτωση του Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» να προβληματίζει. Σύμφωνα με πληροφορίες, έντεκα υγειονομικοί φέρουν τη «βρετανική» μετάλλαξη, ενώ χθες έγιναν γνωστά ακόμη επτά κρούσματα του κορονοϊού σε υγειονομικούς, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό εάν φέρουν και αυτοί μεταλλαγμένο στέλεχος. Η ενδονοσοκομειακή συρροή στο νοσηλευτικό ίδρυμα σχολιάστηκε στην τακτική ενημέρωση από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, καθώς το ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών είναι, όπως είπε, χαμηλό. Οπως αναφέρει όμως ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχουν εμβολιαστεί περίπου οι μισοί, ενώ καταγγέλλει ότι πλέον η πρόθεση στο υγειονομικό προσωπικό είναι πολύ μεγαλύτερη, όμως έχει «χαθεί» η ευκαιρία τους, που θα ανοίξει πάλι όταν έρθει η σειρά τους με βάση την ηλικία τους.

Ο 9χρονος γιος νοσηλεύτριας του ίδιου νοσηλευτικού ιδρύματος κόλλησε τον ιό και νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου του Ρίου. Το παιδί, όπως προκύπτει από πληροφορίες, έχει βαριά πνευμονία και η έλλειψη οξυγόνου οδήγησε τους γιατρούς να δώσουν εντολή για εισαγωγή σε ΜΕΘ Παίδων. Μέχρι χθες το βράδυ δεν ήταν γνωστό εάν ο 9χρονος νοσεί με μεταλλαγμένο στέλεχος.

Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν και δέκα εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ, με την εταιρία να συνεχίζει τους ελέγχους στο προσωπικό και τις απολυμάνσεις σε συρμούς και σε χώρους των σταθμών. Ειδικότερα, τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου διενεργήθηκαν 171 μοριακοί έλεγχοι σε εργαζομένους των υπηρεσιών λειτουργίας της εταιρίας, εκ των οποίων οι 10 διαγνώστηκαν θετικοί, ενώ για σήμερα έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον 400 τεστ, τα οποία θα συνεχιστούν την τρέχουσα και την επόμενη εβδομάδα, αλλά και για όσο διάστημα απαιτηθεί. Στους συγκεκριμένους εργαζομένους δόθηκαν οι απαιτούμενες οδηγίες για την κατ’ οίκον παραμονή τους επί 14ήμερο, ενώ ξεκίνησε αμέσως η ιχνηλάτηση των επαφών τους, καθώς και έκτακτη απολύμανση των χώρων όπου εργάστηκαν.

Στο μεταξύ, με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, αντικαταστάθηκε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Κέρκυρας Αλέξανδρος Γαρδικιώτης και δόθηκε εντολή στον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας να διατάξει ΕΔΕ, προκειμένου να διερευνηθεί η μη ορθή τήρηση των κριτηρίων προτεραιοποίησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Οπως προέκυψε από καταγγελίες, η 6η δόση από φιαλίδιο χορηγήθηκε σε ιδιοκτήτη τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, χωρίς να είναι η σειρά του.

Από την  έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Πολύ σκληρό lockdown στην Μαλεσίνα – Γενική απαγόρευση κυκλοφορίας

Ανδρέας Ντίνης

Ρώσοι επιστήμονες: Το Sputnik V αποτελεσματικό στις μεταλλάξεις

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Σε «συναγερμό» η Αττική – Πίεση στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ μετά το ρεκόρ εισαγωγών – Χωρίς κενό κρεβάτι το «Σωτηρία»

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Γώγος: Περιμέναμε νωρίτερα την αποκλιμάκωση – Έξυπνο άνοιγμα λιανεμπορίου- σχολείων μετά τα μέσα Μαρτίου

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Καλομενίδης: Το τρίτο κύμα χτυπά την Αττική, η κατάσταση θα επιδεινωθεί

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Ιταλία: 18.916 νέα κρούσματα και 280 θάνατοι σε 24ωρες

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: «Φωτιά» με 815 κρούσματα η Αττική – «Βράζει» ο Πειραιάς – Ο χάρτης της διασποράς

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός 27/02: 1.630 νέα κρούσματα, 379 διασωληνωμένοι και 29 νεκροί

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Χορηγούνται 70 επιπλέον ΜΕΘ για ασθενείς – Δίνουν εκτάκτως εξιτήρια για να αδειάσουν κλίνες

Ανδρέας Ντίνης