Η μεγάλη κινητοποίηση χθες μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος του Β.1.351, του «νοτιοαφρικανικού» μεταλλαγμένου στελέχους δηλαδή, δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η παρουσία της μετάλλαξης στην Ελλάδα έχει σημάνει σήμα κινδύνου.
«Το συγκεκριμένο στέλεχος ενδεχομένως να είναι πιο μολυσματικό, επειδή σχετιζεται με ταχεία εξάπλωση στη νότια Αφρική. Είναι μια παράμετρος που εντάσσεται στη στρατηγική μας. Λαμβάνουμε υπόψη μας το χειρότερο σενάριο, ότι δηλαδή ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος λόγω της μετάλλαξης», επισημαίνει στο eleftherostypos.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής. Προσθέτει βέβαια ότι είναι έτσι και αλλιώς, ανεξαρτήτως μεταλλάξεων, μια πολύ επικίνδυνη περίοδος για την οποία θα λαμβάνονταν μέτρα ακόμη και εάν δεν είχαν ταυτοποιηθεί κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη, σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και επιδημιολόγων για την αξιολόγηση της κατάστασης. Ο διάκονος της Μητρόπολης Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης που φέρει το μεταλλαγμένο στέλεχος φέρεται να είχε νοσήσει με τον κορωνοϊό ξανά δύο μήνες πριν, ενώ σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση δεν προκύπτει ενδοεκκλησιαστική διασπορά. Ωστόσο, προκύπτουν επαφές με πιστούς. Από χθες στην περιοχή προχωρούν μαζικά μοριακά τεστ που θα επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες ενορίες της δυτικής Θεσσαλονίκης (Κορδελιό, Πολίχνη, Νεάπολη, Συκιές) και στα μέλη πέντε έξι οικογενειών που θα ελεγχθούν στο σύνολό τους.
Οσον αφορά στον κίνδυνο από τη «νοτιοαφρικανική» μετάλλαξη για τα εμβόλια, ο κ. Παρασκευής στέκεται, όπως λέει στο eleftherostypos.gr σε δεδομένα της εταιρείας Moderna, σύμφωνα με τα οποία η εξουδετερωτική δράση του εμβολίου και για την περίπτωση αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους φαίνεται να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Οπως αναφέρεται σε πρόσφατη δημοσίευση με θέμα την απειλή των αναδυόμενων στελεχών για τα εμβόλια στο περιοδικό Jama, δεδομένα που συνόψισαν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), το στέλεχος B.1.351 οποίο φέρει μεταλλάξεις που βρίσκονται πλησίον ή και εντός της περιοχής σύνδεσης των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην πρωτεΐνη S και «προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, που μένει να αποδειχθεί».
Σύμφωνα με τη δημοσίευση, η προστασία που προσδίδουν τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης Covid-19 διαμεσολαβείται κυρίως από εξουδετερωτικά αντισώματα που στρέφονται ενάντια στην πρωτεΐνη S του Sars-CoV-2, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα.
Ο προβληματισμός αυτός έρχεται σε αντίθεση με τη μετάλλαξη Β.1.1.7 που μετρά ήδη 173 κρούσματα στην Ελλάδα και τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna παραμένουν αποτελεσματικά έναντι αυτού του νέου στελέχους, όπως προκύπτει από τα πιο πρόσφατα δεδομένα.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της δημοσίευσης στο Jama είναι θεμελιώδους σημασίας να απομονώνονται και να χαρακτηρίζονται πλήρως οι ιοί Sars-CoV-2 από όλα τα άτομα που νοσηλεύονται λόγω Covid-19 αλλά έχουν εμβολιαστεί προηγουμένως έναντι του Sars-CoV-2. «Μόνο έτσι θα ανιχνευτούν νέα στελέχη με ανθεκτικότητα στην ανοσία που προκαλείται από τον εμβολιασμό». Επιπλέον, κρίνεται σκόπιμο να δημιουργηθούν τράπεζες βιολογικού υλικού με ορούς εμβολιασθέντων έναντι του Sars-CoV-2. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορεί να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα της ανοσοποίησης έναντι νέων αναδυόμενων στελεχών.
Οι συγγραφείς επισημαίνουν ακόμη ότι τα νέα στελέχη δεν μεταδίδονται σε μεγαλύτερο βαθμό με αερόλυμα συγκριτικά με τα προηγούμενα στελέχη που είχαν εντοπιστεί το 2020. Επομένως, η χρήση μασκών, η τήρηση των σωματικών αποστάσεων και τα υπόλοιπα μέτρα αποτροπής της μετάδοσης μπορούν να προτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19.
Η παρουσία και του δεύτερου μεταλλαγμένου στελέχους, πάντως, στην Ελλάδα παράλληλα με την αύξηση των κρουσμάτων και με τη «βρετανική» μετάλλαξη αλλά και συνολικά των περιστατικών κορωνοϊού οδηγεί μάλλον σε βήματα προς τα … πίσω με σκοπό να διαφυλαχθεί το ΕΣΥ από νέα ασφυκτική πίεση, όπως εκείνη του διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.
Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης για την προετοιμασία του ΕΣΥ στο ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.
Ποιος είναι ο νούμερο ένα Αλβανός καταζητούμενος που συνελήφθη μαζί με τον Αλκέτ Ριζάι
«Σκοτώστε τον, σκοτώστε τον» – Η ΕΛ.ΑΣ. βλέπει συμμορίες ανηλίκων για το μαχαίρωμα στον Βύρωνα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr