Τα ημερήσια κρούσματα και η επιδημιολογική πορεία παραμένουν σταθερά, ωστόσο κρίνεται μεγάλη η ανάγκη να αναχαιτιστεί η πιθανότητα δημιουργίας νέων εστιών του ιού στις ουρές που σχηματίζουν οι καταναλωτές έξω από τα καταστήματα.
Οι επιστήμονες, εάν χρειαστεί, δεν αποκλείεται να εισηγηθούν ξανά το κλείσιμο των καταστημάτων, με την τρέχουσα εβδομάδα να θεωρείται κρίσιμη καθώς αναμένεται το πρώτο «αποτύπωμα» της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου. Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών έχουν μπει και τα μεταλλαγμένα στελέχη που πιθανόν να διαδραματίσουν ρόλο στις εισηγήσεις τους για την άρση των μέτρων από εδώ και στο εξής, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν όσοι έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, καθώς δεν σημαίνει ότι αποφεύγουν τη μόλυνση με την Covid-19.
Στο Μαρούσι
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στο Μαρούσι, όπου κόλλησαν τον κορονοϊό 37 ηλικιωμένοι και δέκα εργαζόμενοι, έχοντας όλοι λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου στις 12 Ιανουαρίου, όπως προκύπτει από πληροφορίες.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, οι πρώτες ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου είναι ιδιαίτερα «επικίνδυνες», καθώς δύναται να μολυνθεί κάποιος με τον ιό. Η προστασία από το εμβόλιο χτίζεται σταδιακά και μετά τη 12η ημέρα φτάνει στο 52%, ενώ επ’ ουδενί δεν μπορεί να θεωρεί κανείς ότι με την πρώτη δόση «ξεμπέρδεψε». Για να προστατευτεί κάποιος από τη νόσο, σε ποσοστό 95% όπως έχει αποδειχθεί ότι φτάνει η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer, είναι απαραίτητη και η δεύτερη δόση.
«Η πρώτη δόση, βέβαια, θα τους βοηθήσει στο να μην εκδηλώσουν σοβαρή νόσηση και ο εμβολιασμός θα συμπληρωθεί μετά τη φάση την οξεία που θα περάσει και την ανάρρωσή τους κανονικά, ούτως ώστε να επωφεληθούν πλήρως από τον εμβολιασμό», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη στο υπουργείο Υγείας. Οι φιλοξενούμενοι στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων μεταφέρονταν χθες στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, προκειμένου να βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Η πρώτη εικόνα
Αυτή την εβδομάδα και πριν γίνει το επόμενο βήμα αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, που είναι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, οι ειδικοί θα έχουν μια πρώτη εικόνα σε σχέση με το εάν το λιανεμπόριο οδηγεί σε αύξηση κρουσμάτων. Οι εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο προβληματίζουν ιδιαίτερα τους επιστήμονες και είναι κάτι που αναμένεται να συζητηθεί στην προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνεδρίασή τους για τα μέτρα. Οπως είπε, πάντως, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) η κινητικότητα που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη ήταν λελογισμένη και αυξήθηκε κατά 13%. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα «hotspots» έντονης κινητικότητας, όπως είναι η οδός Ερμού, και δεν πρόκειται για μια γενικευμένη εικόνα σε όλη τη χώρα.
Η μετάλλαξη
Παράλληλα με τις ουρές στα καταστήματα, τα 59 κρούσματα της μετάλλαξης Β.1.1.7 που ταυτοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν έναν ακόμη λόγο ανησυχίας για τους επιστήμονες. «Ο πόλεμος που υπάρχει, ο αέναος, του ανθρώπου με τον μικρόκοσμο των μικροβίων και των ιών δεν φαίνεται να έχει τέλος. Δεν φαίνεται περίοδος ειρήνης, μόνο ανακωχές. Οι μεταλλάξεις είναι τα όπλα που έχουν μικρόβια και ιοί για να μπορούν να ξεφεύγουν από την ανθρώπινη πίεση», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν διακυβεύεται από τις μεταλλάξεις που έχουν σημάνει παγκόσμιο συναγερμό και πιθανότερα και από άλλες. Η κ. Θεοδωρίδου πρόσθεσε ακόμη ότι οι μεταλλάξεις του ιού είναι αργές σε σύγκριση με τον ιό της γρίπης, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένας αντίκτυπος, σε κλινικό επίπεδο, αυτών των μεταλλάξεων.
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 436 νέα κρούσματα κορονοϊού, τα οποία αντιστοιχούν σε πολύ χαμηλό αριθμό διαγνωστικών ελέγχων και πιο συγκεκριμένα σε 9.394 τεστ, από τα οποία τα 3.307 μοριακά και τα 6.087 rapid. Η Αττική παραμένει στο επίκεντρο του μολυσματικού «χάρτη» καταγράφοντας χθες 207 νέες μολύνσεις. Οπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η Δυτική Αττική παρουσιάζει μια συγκράτηση τις τελευταίες ημέρες, το κέντρο της Αθήνας «δίνει» καθημερινά έναν σημαντικό αριθμό κρουσμάτων, ενώ αυξημένες είναι οι θετικές διαγνώσεις στον βόρειο τομέα Αθηνών. Χθες, στον βόρειο τομέα Αθηνών καταγράφηκαν 65 περιστατικά, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη επίπτωση σε σχέση με όλη την Αττική ανά 100.000 κατοίκους (10,99 περιστατικά/100.000 πληθυσμού).
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr