Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ, σε μια πόλη στη Βραζιλία το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού επικράτησε στο 50% των περιπτώσεων, ενώ έχει σημειωθεί ως τώρα και ένα κρούσμα στη Γερμανία. «Από τα τρία αυτά στελέχη προκύπτει, ιδίως για τα δυο τελευταία που δεν τα ξέρουμε, ότι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπουν στα κύτταρά μας και να κάνει λοίμωξη ο ιός, έχουν δυνατότητα να προσδένονται πιο εύκολα και ταχύτερα με την πρωτεΐνη ακίδα και να προκαλούν νόσο», σημείωσε ο κ. Γώγος.
Οι μεταλλάξεις είναι σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο, σχολίασε ο καθηγητής. Υπάρχουν χιλιάδες μεταλλάξεις που δεν δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στους ιούς και πολλές από αυτές επιδιορθώνονται. Παράλληλα, μέσα από αυτές επικρατούν κάποιες που τους δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Δήλωσε δε ότι είναι προτιμότερο να είναι 50% βαρύτερος ένας ιός, παρά 50% μεταδοτικότερος γιατί τότε οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι. «Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα θεραπείας με τα μονοκλωνικά αντισώματα», δήλωσε για τις μεταλλάξεις.
Το μέλος της επιτροπής εστίασε και πάλι στη σωστή χρήση της μάσκας, δηλώνοντας ότι η σωστή μάσκα προστατεύει και από τα μεταλλαγμένα στελέχη. «Πρέπει να κάνουμε συχνή επιτήρηση, με δειγματοληπτικό τρόπο, αλλά και με ιδιαιτέρες περιπτώσεις επαναμόλυνσης, άνθρωποι που επαναμολύνονται πιθανώς να σχετίζονται με τον μεταλλαγμένο ιό επομένως πρέπει να ελέγχονται. Αυτό σημαίνει περισσότερα τεστ και ειδικά τεστ με την ιδιαίτερη γενετική αλληλουχία» δήλωσε.
«Οι άνθρωποι που μολύνονται με τον κορωνοϊό φαίνεται ότι έχουν μακροχρόνιες συνέπειες κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα με ινώσεις που προκαλούνται και παραμένουν, αλλά και με νευρολογικές επιπλοκές και ψυχιατρικές επιπλοκές, που παραμένουν σε βάθος χρόνου και μπορεί να προκαλέσουν νοσηρότητα και θνητότητα τόνισε δε ο καθηγητής.
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών δήλωσε ότι «εάν υπάρξει πρόβλημα με τη μετάλλαξη, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα, να κάνουμε ξανά κλείσιμο, αν υπάρχει κίνδυνος. Έτσι θα αντιδράσει η Ευρώπη, έτσι θα αντιδράσει τολμώ να πω όλος ο κόσμος».
Όπως επισήμανε το μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αυτό που χρειάζεται είναι «να επαυξήσουμε τη σωστή τήρηση των μέτρων».
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
«Όταν έχεις δημιουργήσει τείχος, δεν υπάρχει περιθώριο μεταλλάξεων. Στην ελληνική επικράτεια αν βρεις (το νέο στέλεχος του ιού) γρήγορα το απομονώνεις και δεν το αφήνεις να εξελιχθεί, γι’ αυτό και έγινε χθες η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για να ληφθούν μέτρα για την ισχυροποίηση, ανίχνευση και απομόνωση της μετάλλαξης».
Για τις υφασμάτινες μάσκες διευκρίνισε ότι ο ΠΟΥ είπε ότι οι υφασμάτινες μάσκες με καλές προδιαγραφές έχουν ασφάλεια. «Από αρχής η επιτροπή είχε δώσει τις προδιαγραφές, υπό την προϋπόθεση ότι τις χρησιμοποιούμε σωστά. Όταν νοτίζουν πρέπει να αλλάζουν, να πλένονται και να σιδερώνονται για την επαναχρησιμοποίηση τους», επανέλαβε ο κ. Γαργαλιάνος.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 πως «είναι αφέλεια να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει τρίτο κύμα».
Ερωτηθείς για τις μεταλλάξεις είπε ότι πράγματι υπάρχει ανησυχία, αλλά σημείωσε ότι δεν μπορούμε να μην εκμεταλλευτούμε την καλή χρονική περίοδο, οπού έχουμε ύφεση των κρουσμάτων.
Πρόσθεσε παράλληλα ότι εάν οι οδηγίες είναι αυστηρές, υπάρχει ο κίνδυνος να μην εφαρμόσει κανείς τίποτα.
Σχετικά με την χρήση μάσκας, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι η χειρουργική προστατεύει περισσότερο, όμως για την καθημερινή χρήση η πάνινη είναι επαρκής.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας προχωράει στην ενίσχυση της επιτήρησης της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας με τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου για τη συστηματική παρακολούθηση ενδεχόμενων μεταλλάξεων του κορωνοϊού.
Στο δίκτυο συμμετέχουν εργαστήρια πανεπιστημίων και νοσοκομείων που διενεργούν ελέγχους ανίχνευσης του SARS-CoV-2 καθώς και ο ΕΟΔΥ, τα οποία αποστέλλουν δείγματα από όλη τη χώρα προς περαιτέρω ανάλυση στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).
Η παρέμβαση γίνεται υπό τη σκιά των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη, στη Νότια Αφρική και στη Βραζιλία και τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία στην πολιτεία και στην επιστημονική κοινότητα ως προς τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τόσο στην εξέλιξη της πανδημίας, όσο και στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Ήδη στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί 26 περιπτώσεις του βρετανικού στελέχους. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις τα άτομα που είχαν προσβληθεί από το στέλεχος αυτό δεν είχαν ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό ούτε είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα.
Κορωνοϊός: «Είναι νωρίς για συμπεράσματα» – Τι αποκαλύπτουν οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ στην Κίνα
Κορωνοϊός: Ποιος μάσκες προστατεύουν – Τι λέει ο ΠΟΥ για τις υφασμάτινες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr