Με δεδομένο ότι η επιδημιολογική πορεία είναι μεν σταθερή αλλά όχι σε πολύ χαμηλά επίπεδα η στρατηγική που ακολουθείται είναι ένα βήμα τη φορά και πιθανόν όχι ένα άνοιγμα κάθε μία εβδομάδα, αλλά κάθε δύο, προκειμένου να αποτιμάται η επίδραση των δραστηριοτήτων που ανοίγουν.
Οπως επισημαίνουν, άλλωστε, επιδημιολόγοι που μελετούν τα δεδομένα στην χώρα μας, δεν μπορεί να γίνει προγραμματισμός άρσης των μέτρων σε βάθος χρόνου, όπως είχε γίνει τον Μάιο. Τότε, όμως, η χώρα είχε σχεδόν εκμηδενίσει τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού.
Τις ημέρες που έχουν μεσολαβήσει από την περασμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την άρση των μέτρων έως και χθες, που είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν καταγραφεί 2149 περιστατικά. Η επιδημία έχει πέσει και “παγιωθεί” περί τα 500 νέα περιστατικά κορωνοϊού ημερησίως, εάν δει κανείς τις “καθαρές” ημέρες, όσες δηλαδή τα κρούσματα αντιστοιχούν σε μεγάλο αριθμό διαγνωστικών ελέγχων.
Ο δείκτης Rt σε επίπεδο επικράτειας και για την εβδομάδα 13 με 20 Ιανουαρίου διαμορφώνεται στο 0,87 έχοντας αυξηθεί σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα όταν ήταν στο 0,77, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Η αύξηση πιθανώς οφείλεται στην περαιτέρω επιβάρυνση κάποιων περιοχών, μεταξύ των οποίων και η Αττική που καταγράφει σχεδόν τα μισά κρούσματα από το σύνολο της χώρας.
Η αύξηση του Rt αποτελεί ένα δεδομένο που προβληματίζει τους επιστήμονες και μένει να φανεί εάν θα επηρεάσει τις αυριανές εισηγήσεις τους.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Αξίζει να σημειωθεί πως στην ημερίδα με θέμα “Η πορεία της πανδημίας COVID-19 και οι προοπτικές που δημιουργούνται με τον εμβολιασμό” που διοργάνωσε το Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής και στην οποία μίλησε και ο γνωστός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, επισημάνθηκε ότι παγκοσμίως, μετά από μία φαινομενική επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων κατά την περίοδο των γιορτών, παρατηρείται και πάλι αύξηση των περιστατικών. Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι η αύξηση αυτή παρατηρείται σε όλες τις περιοχές του κόσμου εκτός από την Νοτιοανατολική Ασία. Ετσι, και ενώ η χώρα μας δείχνει να έχει ξεπεράσει τον “σκόπελο” των γιορτών, οι ειδικοί ερμηνεύουν με προσοχή την σταθερότητα που παρατηρείται.
Πάντως, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα συνεχίζει να διαγράφει πολύ καλύτερη πορεία. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ίδια ημερίδα, το χαμηλό R της επιδημίας αυτή την περίοδο στη χώρα μας είναι ευνοϊκό για τον εμβολιασμό. Οπως επισημάνθηκε, είναι σημαντικό τους επόμενους μήνες η μετάδοση να διατηρηθεί σε μέτρια επίπεδα (R<1.2) με τη βοήθεια των μη φαρμακευτικών μέτρων δημόσιας υγείας έτσι ώστε υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα του εμβολιασμού στα σοβαρά κρούσματα και στις νοσηλείες.
Άρση του Lockdown: Πότε είναι πιθανό να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια – Αύριο η κρίσιμη σύσκεψη
Κορωνοϊός: 230 νέα κρούσματα στην Αττική και 43 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς
Κορωνοϊός: Η Ρωσία κατέθεσε αίτηση έγκρισης του εμβολίου Sputnik V στην Ε.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr