Όπως επισημαίνει, η επιδημιολογική έκθεση του Imperial College του Λονδίνου για τη μετάδοση της παραλλαγής B.1.1.7 του κορονοϊού, παραθέτει ευρήματα που μαρτυρούν πως η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να επιδεινωθεί. Σύμφωνα με τα δεδομένα, έως τα μέσα Δεκεμβρίου, το αρχικό στέλεχος – και όχι η παραλλαγή – εξακολουθούσε να κυριαρχεί μεταξύ των άνω των 60 ετών, όμως η νέα παραλλαγή βρέθηκε να απαντάται συχνότερα στις ηλικιακές ομάδες 0-19 ετών.
Σύμφωνα με την έκθεση, η παραλλαγή έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα μετάδοσης και η εκτιμώμενη διαφορά στους αριθμούς αναπαραγωγής R μεταξύ αυτής της παραλλαγής και άλλων μη ανησυχητικών παραλλαγών, κυμαίνεται μεταξύ 0,4 και 0,7. Δεν είναι ακόμη γνωστός ο ακριβής μηχανισμός για το πώς η παραλλαγή αυξάνει τη δυνατότητα μετάδοσης.
Η νέα παραλλαγή απαντάται συχνότερα στις ηλικιακές ομάδες 0-9 ετών και 10-19 ετών, σύμφωνα με τα δεδομένα έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Η επικράτηση είναι μεγαλύτερη μεταξύ των 10-19 ετών, όπως προκύπτει από την ανάλυση του συνόλου όσων έκαναν διαγνωστικά τεστ. Πέραν της αυξημένης μεταδοτικότητας της ίδιας της παραλλαγής, θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για αυτή την ηλικιακή κατανομή. Για παράδειγμα:
* τα ανοιχτά σχολεία κατά τη διάρκεια του λοκντάουν, που πιθανώς ευνόησαν την παραλλαγή.
* τα παιδιά και οι έφηβοι που κόλλησαν και φέρουν την παραλλαγή, ίσως ανέπτυξαν συμπτώματα και επομένως οδηγήθηκαν στο να κάνουν διαγνωστικό τεστ.
Αυτό, κατά τον κ. Μόσιαλο, δεν σημαίνει απαραίτητα αυξημένη βιολογική ευαισθησία στα παιδιά και στους εφήβους έναντι των ενηλίκων, και δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως τέτοια. Δεδομένου ότι αυτά δεν είναι τυχαία δείγματα από υγιείς ανθρώπους, αλλά αποτελέσματα που βασίζονται σε πιο στοχευμένα τεστ, θα πρέπει να ερμηνεύονται προσεκτικά.
Όπως αναφέρει ο Η. Μόσιαλος, αυτά θεωρούνται σημαντικά επειδή:
* Γνωρίζουμε ότι η μετάδοση ιών που ξεκινά σε νεότερες ηλικιακές ομάδες, αναπόφευκτα εξαπλώνεται σε ηλικιωμένους και οδηγεί στην περίπτωση του κορονοϊού και σε σοβαρή ασθένεια. Έχουμε δει αυτό το μοτίβο στο παρελθόν.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
* Εάν η μόλυνση στα παιδιά και τους εφήβους δεν περιοριστεί, η νέα παραλλαγή πιθανότατα θα κυριαρχήσει γρήγορα και στους ενήλικες. Αυτό πιθανώς θα οδηγήσει σε ακόμη ταχύτερη εξάπλωση της λοίμωξης στους ηλικιωμένους, όπου η μόλυνση είναι πιο πιθανό να είναι πιο σοβαρή και να δημιουργήσει περαιτέρω πίεση στο βρετανικό σύστημα υγείας.
* Η γεωγραφική και η ηλικιακή κατανομή, υποδηλώνουν ότι παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ήδη σε κρίσιμη κατάσταση, υπάρχει η δυνατότητα αυτή να επιδεινωθεί, αν η παραλλαγή εξαπλωθεί σημαντικά εκτός της Νοτιοανατολικής Αγγλίας.
«Η εμφάνιση και ο ρυθμός μετάδοσης της συγκεκριμένης παραλλαγής, δείχνει απλά πως δεν έχει τελειώσει η μάχη με τον ιό. Οι μαζικοί εμβολιασμοί σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων προστασίας, θα μας δώσουν την αυξημένη δυνατότητα πρόληψης που χρειαζόμαστε για να σταματήσουμε τη διασπορά και να κερδίσουμε τον ιό», καταλήγει.
Κορωνοϊός: Αυτές οι περιοχές είναι «κόκκινες» στην Αττική – Πόσα ενεργά κρούσματα έχουν
Κορωνοϊός: Πώς η μετάλλαξη που έφτασε και στην Ελλάδα μπορεί να κρίνει το lockdown
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr