Την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, όπως και της Πρωτοχρονιάς, κυβέρνηση και ειδικοί έχουν θέσει όριο συνεύρεσης έως εννέα ατόμων προερχόμενων από δύο οικογένειες, τη στιγμή που θα εξακολουθήσει να ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ.
Οι ειδικοί που εκπροσωπούν την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στην τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό διαμόρφωσαν χθες τον… οδικό χάρτη των ασφαλών εορτών, τονίζοντας ότι η υπερμετάδοση ανάμεσα σε μια παρέα μπορεί να συμβεί μόλις σε οκτώ λεπτά. Η συνεχιζόμενη πτωτική πορεία της επιδημίας -639 νέα κρούσματα χθες- δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή εφησυχασμού καθώς είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή.
«Για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συστήνουμε σε όλους αυτές οι γιορτές να μην είναι αφορμή για συγχρωτισμό. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσότερων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Πρόσθεσε, δε, ότι «από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Με αυτόν το γνώμονα, αποφάσισε να συνεχιστούν έως και τις 7 Ιανουαρίου τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του lockdown, ώστε όλοι μαζί οι πολίτες, με πίστη στις δυνάμεις μας, να περάσουμε με ασφάλεια αυτές τις διαφορετικές γιορτές».
Λαμβάνοντας το απόγευμα τη… σκυτάλη οι καθηγητές και μέλη της αρμόδιας για τον κορονοϊό επιτροπής, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησαν επιστημονικά την αναγκαιότητα να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Ειδικότερα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής επεσήμανε πως ακόμη και ένας ασυμπτωματικός καλεσμένος αρκεί ώστε να μεταδώσει σε όλη την παρέα τον ιό. Εδωσε, μάλιστα, δύο παραδείγματα ώστε να γίνει κατανοητή η δυναμική μετάδοσης της Covid-19. Οπως είπε: «Εχει υπολογιστεί με μαθηματική ακρίβεια ότι αν σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μαζευτούν 20 άτομα για περισσότερο από 4 ώρες, ακόμα και αν όλοι οι παρευρισκόμενοι φοράνε μάσκα συνεχώς, υπάρχει κίνδυνος διασποράς. Ενώ αν κανείς από τους καλεσμένους δεν φοράει μάσκα και μάλιστα πιάσουν και κανένα τραγουδάκι την ώρα της διασκέδασης, αρκούν μόλις 8 λεπτά, προσέξτε, μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά».
Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, έδωσε πέντε συν μία συμβουλές για να διατηρηθεί η διασπορά σε χαμηλά επίπεδα.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
«Η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μη συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά, διότι οι εορταστικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους έχουν όλα τα στοιχεία που μπορούν να αυξήσουν τη μετάδοση. Ωστόσο, αυτό είναι λογικό να μη γίνει. Εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά, υπάρχουν πολύ απλές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να συνεισφέρουμε στην περαιτέρω μείωση του επιδημιολογικού φορτίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα:
- Εάν έχουμε συμπτώματα, δεν πρέπει να συμμετέχουμε.
- Να φοράμε μάσκες, ειδικά όταν είναι να δούμε παππούδες, γιαγιάδες ή ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. «Και εκεί πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να τους συναντήσουμε, να φορέσουμε μάσκα, να είναι πολύ καλά αερισμένος ο χώρος, να αποφύγουμε τους εναγκαλισμούς, τα φιλιά σε αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να τους προστατεύσουμε πάση θυσία», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής.
- Να διατηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις.
- Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές ώστε να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε «κοινωνική φούσκα».
- Να διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής, να πλένουμε τα χέρια μας, να μην τρώμε από κοινό φαγητό, να μην τρώμε από κοινό πιάτο, να μη μοιραζόμαστε ποτήρια.
- Να αερίζονται πολύ καλά οι κλειστοί χώροι. Εάν είναι δυνατόν οι συναντήσεις να πραγματοποιούνται ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους.
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε κοντά στα 600 νέες διαγνώσεις κορονοϊού. Συγκεκριμένα, η επιδημιολογική έκθεση περιελάμβανε 639 κρούσματα σε ένα 24ωρο, από τα οποία τα 184 στην Αττική και τα 163 στη Θεσσαλονίκη. Τα τεστ για να προκύψει ο παραπάνω αριθμός ήταν λιγότερα σε σχέση με όσα γίνονται τις καθημερινές και ανήλθαν συνολικά σε 11.979, συνεπώς μια αύξηση των κρουσμάτων από σήμερα είναι πιθανή κατά τους ειδικούς. Ωστόσο, η επιδημία δείχνει σαφή σημάδια πτωτικής πορείας, ενώ ελαφρά υποχώρηση παρουσιάζουν και τα σημεία πίεσης στο ΕΣΥ, παρόλο που η κατάσταση είναι «εξαιρετικά κρίσιμη», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανήλθαν χθες σε 558 και οι νέοι θάνατοι σε 62.
Αυξήθηκε κατά 10.676 άτομα το δυναμικό του ΕΣΥ
Στο μεταξύ, αυξημένο κατά 10.676 άτομα είναι το προσωπικό που υπηρετεί στο ΕΣΥ όπως προκύπτει από τα στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή) και παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, στη Βουλή. Τα στοιχεία που σύμφωνα με τον υπουργό «αγνοεί» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας έξω από την κριτική του ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων, είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 το γενικό σύνολο ήταν 115.258 εργαζόμενοι, έναντι 104.582 εργαζομένων τον Σεπτέμβριο του 2019.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου