Η υποχώρηση του δεύτερου επιδημικού κύματος συνεχίζεται, πλην όμως με βασανιστικά αργό ρυθμό, ανεβάζοντας διαρκώς τον αριθμό των ασθενών στην Ελλάδα που παλεύουν με τη νόσο Covid-19 αλλά δεν καταφέρνουν να βγουν νικητές. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η άρση των περιορισμών θα είναι δύσκολη και μετά τις γιορτές, καθώς είναι διάχυτος ο φόβος για συναθροίσεις σε σπίτια κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και κατ’ επέκταση η μετέπειτα νέα «εκτίναξη» του αριθμού των ημερήσιων διαγνώσεων.
Υπό το τεράστιο επιδημιολογικό φορτίο που απλώνεται σε όλη την επικράτεια και τα «σκληρά» δεδομένα που ακόμη κινούνται με… υψηλή ταχύτητα, το lockdown έχει ήδη παραταθεί μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, στους κύκλους, όμως, των ειδικών, επικρατεί απαισιοδοξία και για τις μέρες που θα ακολουθήσουν. Με δεδομένο ότι το επιθυμητό «τείχος» ανοσίας στον ελληνικό πληθυσμό από τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 αναμένεται μετά την άνοιξη, μέχρι τότε τα περιοριστικά μέτρα θεωρούνται μονόδρομος. Μάλιστα, για τις επόμενες σχεδόν 80 ημέρες τα μέτρα που θα ισχύουν σε διάφορους κλάδους της οικονομίας εκτιμάται ότι θα είναι σχετικά αυστηρά.
Σε αυτή την εκτίμηση προβαίνει ο γνωστός καθηγητής του London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για θέματα της πανδημίας, Ηλίας Μόσιαλος. Σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, νέα «έκρηξη» των περιστατικών, το λεγόμενο τρίτο κύμα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει στην Ελλάδα μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου. Ως αποτέλεσμα, τίθεται εν αμφιβόλω η άρση των μέτρων και τον Ιανουάριο. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή για αποφυγή του συγχρωτισμού τα Χριστούγεννα και προσπάθεια διατήρησης της κοινωνικής «φούσκας», δηλαδή τα ελάχιστα άτομα με τα οποία προσπαθούν να συναναστρέφονται.
Οπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο δείκτης μεταδοτικότητας, το Rt, βρίσκεται στο 0,8 σε επίπεδο επικράτειας. Αυτό σημαίνει ότι είναι σε «τροχιά» πτώσης, η οποία όμως ακολουθεί ιδιαίτερα βραδύ ρυθμό. Η σύγκριση της τρίτης και της τέταρτης εβδομάδας του lockdown παρουσίασε μικρή μείωση κατά 11%. Για την Αττική η μείωση στο διάστημα αυτών των δύο εβδομάδων ανήλθε σε μόλις 7% και για τη Θεσσαλονίκη η μείωση των νέων διαγνώσεων στο ίδιο διάστημα είναι κατά 25%. Για την εβδομάδα που πέρασε, την 5η εβδομάδα του lockdown, μέχρι και την Πέμπτη, η μείωση στις ημερήσιες διαγνώσεις ξεπέρασε το 20%.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Καμπάνια εμβολιασμού
Τα Χριστούγεννα αναμένεται να ξεκινήσει στη χώρα μας η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Το τρίπτυχο του μηνύματος που θέλει να περάσει η κυβέρνηση είναι «εμπιστοσύνη, ασφάλεια και προστασία», με την ενημέρωση των πολιτών να είναι πολυεπίπεδη. Στο ενημερωτικό υλικό που θα διαμορφωθεί αναμένεται να συμμετέχουν διακεκριμένοι στον τομέα τους Ελληνες, κυρίως από τον επιστημονικό κλάδο, όπως προκύπτει από πληροφορίες.
Το βασικότερο ρόλο της εθνικής εκστρατείας θα έχει το υπουργείο Υγείας, ωστόσο η «πανστρατιά» πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνεται απαραίτητη ώστε να δοθεί το μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού.
«Ολη αυτή η προσπάθεια είναι φύσει αδύνατον να γίνει μόνο από την ελληνική κυβέρνηση. Είναι φύσει αδύνατον να γίνει μόνο από τα συναρμόδια υπουργεία», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την ομιλία του στη Βουλή την Πέμπτη. Πρόσθεσε ότι σε αυτή την εθνική προσπάθεια θα συμμετέχουν η Εκκλησία της Ελλάδος, ο 1ος και 2ος βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλοι οι Ιατρικοί και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας, τα επιστημονικά και επαγγελματικά επιμελητήρια, ΜΚΟ, όλες οι επιχειρήσεις, ενημερώνοντας το προσωπικό τους, όλος ο δημόσιος τομέας.
Η εκστρατεία θα βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με τις αντίστοιχες ενημερωτικές καμπάνιες που προωθούνται από τον ΠΟΥ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής