Προς το παρόν οι τηλεδιασκέψεις των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων είναι συνεχείς, δεν έχει όμως τεθεί προς συζήτηση πλάνο ανοίγματος, με το σύνολο των μελών να συμφωνούν πως κάτι τέτοιο είναι πρώιμο.
Οι ειδικοί επισημαίνουν στον «Ε.Τ.» ότι είναι νωρίς να αξιολογηθεί εάν στις 7 Δεκεμβρίου, ημερομηνία μέχρι την οποία έχει πάρει προς το παρόν παράταση το «απαγορευτικό», μπορεί να ανοίξει μέρος της κοινωνίας και της οικονομίας καθώς δεν είναι προβλέψιμη η πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων. Μπορεί, για παράδειγμα, ο ρυθμός μείωσης – που έχει αρχίσει να φαίνεται – να αυξηθεί.
Με τις έως τώρα, βέβαια, ενδείξεις, οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι η χώρα δεν θα έχει φτάσει στην επιθυμητή βελτίωση ούτε στις 7 Δεκεμβρίου, με κάποιους από αυτούς να ευελπιστούν πως τότε τα στοιχεία θα επιτρέψουν έστω το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών, και πάλι μπορεί όχι για όλη την Ελλάδα.
«Οχι χαλάρωση»
Το κλίμα που επικρατεί στην Επιτροπή, όπως φάνηκε από τις συνομιλίες του «Ε.Τ.» με μέλη της, είναι πως μεγάλη χαλάρωση, μέσω του ανοίγματος καταστημάτων και κινητικότητας των πολιτών, είναι παράτολμη τουλάχιστον μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Με δεδομένο ειδικά ότι το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να πιέζεται. Η έναρξη αεροδιακομιδών από τη βόρεια Ελλάδα στην Αττική αποτελεί την ισχυρότερη απόδειξη ότι τα κρεβάτια Εντατικής είναι δυσεύρετα. Η πτώση των ημερήσιων διαγνώσεων σε τριψήφιο αριθμό και του αριθμού των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία σε διψήφιο είναι κατά τους πιο «σκληρούς» της Επιτροπής μια καλή βάση για να ανοίξει η κοινωνία και η οικονομία.
Πρόκειται, άλλωστε, για μια εκτίμηση στην οποία έχει προχωρήσει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του (Mega) στα μέσα του μήνα, ερωτηθείς για την άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου είχε απαντήσει πως «θα έχουμε άρση μόνο εάν τα κρούσματα φτάσουν τα 500». Αντίστοιχα, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του Σκάι ανέφερε πως πρέπει να φτάσουν τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό για να ανοίξει η κοινωνία. Οι απόλυτοι αριθμοί, βέβαια, από μόνοι τους δεν αποτελούν «οδηγό» των αποφάσεων, καθώς συνυπολογίζονται πολλοί παράγοντες, όπως ο δείκτης «R» και, φυσικά, η επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
«Η συζήτηση για άρση των μέτρων τώρα είναι παρόμοια με συζήτηση τι μαγιό να αγοράσουμε για το καλοκαίρι του 2021. Τόσο άκαιρη», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» γνωστό μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Προσθέτει δε ότι η χώρα βρίσκεται με ένα ποτήρι που μονίμως ξεχειλίζει.
Με τα λόγια αυτά θέλει να δείξει ότι τα μέχρι σήμερα δεδομένα στην Ελλάδα παρά την τάση μείωσης που έχουν ξεκινήσει να δείχνουν – αυτή την εβδομάδα μέχρι τώρα έχουν παγιωθεί λίγο πάνω από τα 2.000 και έχουν κατέβει κατά πολύ από το όριο των 3.000 – εξακολουθούν να μην αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού.
Ακόμη, όμως, και οι πιο μετριοπαθείς της Επιτροπής θέλουν να δουν στοιχεία μιας εβδομάδας ακόμη για να μπορέσουν να τοποθετηθούν επί του ανοίγματος της κοινωνίας. Τη μόνη περίπτωση την οποία ορισμένοι θα συζητούσαν ακόμη και πριν τα μέσα του Δεκεμβρίου είναι το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών. Αλλά ακόμη και αυτό, τονίζουν ότι πρέπει να αξιολογηθεί με τα δεδομένα της ερχόμενης εβδομάδας. Υπάρχουν, πάντως, μέλη της Επιτροπής που υποστηρίζουν ότι η κινητικότητα που προκύπτει από το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να αποβεί επιζήμια εάν δεν έχει πέσει κατά πολύ η μεταδοτικότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη εκτίμησή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αναφέρει ότι εάν οι χώρες που εφήρμοσαν μέτρα τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και τα άρουν στις 21 Δεκεμβρίου 2020 θα υπάρξει επακόλουθη αύξηση στις εισαγωγές περιστατικών με Covid-19 στα νοσοκομεία κοντά στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2021. Εάν καταργηθούν τα μέτρα στις 7 Δεκεμβρίου, αυτή η αύξηση της νοσηλείας μπορεί να αρχίσει να συμβαίνει πριν από τις 24 Δεκεμβρίου.
Τα σχολεία
Τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν αρχίσει η χαλάρωση του lockdown, με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση να ξαναρχίζει πρώτη την διά ζώσης διδασκαλία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διαδικτυακή σύνδεση που είχε χθες με την ψηφιακή τάξη της ΣΤ’ δημοτικού του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων.
«Λίγη υπομονή θα κάνετε ακόμα και πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε καλύτερες ειδήσεις να σας πούμε», ανέφερε στους μαθητές και εξήγησε ότι «θα ανοίξουμε τα σχολεία όποτε μας το επιτρέψουν οι ειδικοί» και «θα μας επιτρέψουν όποτε αισθάνονται ότι θα είμαστε ασφαλείς να το κάνουμε».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου