Σε υψηλά επίπεδα είναι και οι διασωληνωμένοι, που έφτασαν χθες τους 392, πιέζοντας αφόρητα το Σύστημα Υγείας. Πριν από ένα μήνα, στις 15 Οκτωβρίου, οι ασθενείς που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία ανέρχονταν σε 82. Σήμερα το πανελλαδικό lockdown ανεβάζει ακόμη μία ταχύτητα και κλείνουν τουλάχιστον μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, εκτός των ειδικών σχολείων. Ηδη από την Παρασκευή βρίσκεται σε ισχύ ο πλήρης περιορισμός των μετακινήσεων μετά τις 9 το βράδυ.
Οι εικόνες του σαββατόβραδου απ’ όλη την Ελλάδα ήταν πρωτοφανείς, με όλους τους κεντρικούς οδικούς άξονες άδειους, τις πόλεις «έρημες» και τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να υπακούουν στο «απαγορευτικό», με βασική επιδίωξη όλων τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού. Η νέα εβδομάδα που ξεκινά είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και καθοριστική, καθώς αναμένεται η κορύφωση (peak) του δεύτερου επιδημικού κύματος. Επιπλέον, ειδικοί και κυβέρνηση θα προχωρήσουν στην πρώτη αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων μετά την επιβολή του lockdown. Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί η τακτική τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στη διάρκεια της οποίας ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ενημερώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συναρμόδιους υπουργούς για την πορεία της επιδημίας.
«Κατόπιν εισήγησης της ειδικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Επιδημιολόγων και ειδικών, η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η εισήγηση της Επιτροπής βασίστηκε στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται ευλόγως, από γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους από και προς το σχολείο, παππούδες, γιαγιάδες επίσης, δασκάλους, διοικητικό προσωπικό.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η μείωση της κυκλοφορίας και η πιστή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων μπορούν να επιφέρουν μείωση των κρουσμάτων», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων το Σάββατο για το κλείσιμο των σχολείων.
«Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολη και θα έχει δύο αντιφατικά χαρακτηριστικά. Από τη μία θα υπάρχει μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας λόγω των αυξημένων κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών και από την άλλη θα αρχίσει μείωση των κρουσμάτων λόγω της εφαρμογής του lockdown», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (ΑΝΤ1) για τη νέα εβδομάδα και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να μας παρασύρει η μείωση των κρουσμάτων που θα δούμε τις επόμενες ημέρες και να χαλαρώσουμε. Θα πρέπει να είμαστε πιστοί στην τήρηση των μέτρων, ώστε στις 30 του μηνός να αρχίσουμε να ανοίγουμε οικονομικές δραστηριότητες. Αν είμαστε όλοι συνεπείς, δεν θα χρειαστεί ούτε παράταση του lockdown ούτε άλλου είδους σκληρότεροι περιορισμοί».
Ο υπουργός Υγείας, πάντως, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Mega) προσδιόρισε τον αριθμό των κρουσμάτων στον οποίο πρέπει να φτάσουν οι ημερήσιες διαγνώσεις -κάτω από 500- ώστε να ξεκινήσει η απελευθέρωση της οικονομίας. «Εάν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500, τότε ναι, σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία και να κάνουμε στοιχειωδώς, όσο πιο φυσιολογικά γίνεται, Χριστούγεννα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Η επιδημία βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της, και το ΕΣΥ δίνει αυτές τις ημέρες τη μεγαλύτερη «μάχη», καθώς, ακόμη και να πέσουν τα κρούσματα, θα συνεχίσει η ανοδική πορεία νοσηλειών, εισαγωγών στις ΜΕΘ και θανάτων, ως απόρροια των χιλιάδων νέων περιστατικών που δηλώνονται καθημερινά. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο εμβόλιο, με την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για να ξεκινήσουν μαζικοί εμβολιασμοί όταν φτάσουν τα πρώτα εμβόλια. Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες, οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε 1.018 ειδικά κέντρα σε όλη τη χώρα, που θα είναι μέσα στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο έχασαν τη ζωή τους 109 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ τις πρώτες 15 ημέρες του Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί… 480 θάνατοι. Ανάμεσα στα θύματα των τελευταίων 24ώρων και ο 52χρονος γιατρός της Βουλής Γιάννης Μητρόπουλος, που νικήθηκε από την Covid-19, σκορπίζοντας θλίψη στον πολιτικό κόσμο. Σοκ προκάλεσε η είδηση θανάτου 42χρονου πνευμονολόγου, ο οποίος βρισκόταν στην «πρώτη γραμμή», μολύνθηκε από κορονοϊό και νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέφερε από υποκείμενα νοσήματα, παχυσαρκία και βρογχικό άσθμα.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.698 νέα περιστατικά του ιού, αριθμός αρκετά πιο χαμηλός σε σχέση με τις διαγνώσεις Πέμπτης, Παρασκευής και Σαββάτου, που όμως δεν είναι αντιπροσωπευτικός της πορείας της επιδημίας, καθώς τις Κυριακές τα νέα περιστατικά συνηθίζεται να είναι λιγότερα λόγω μικρότερου αριθμού τεστ. Η «ψαλίδα» Αττικής – Θεσσαλονίκης έκλεισε χθες, και δηλώθηκαν 405 και 435 κρούσματα αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται πως τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη ισχύουν πιο νωρίς συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα. Σε σταθερά υψηλό επίπεδο κυμαίνονται οι νέες μολύνσεις στη Λάρισα – 76 χθες, ενώ υψηλό φορτίο συγκεντρώνουν επίσης η Πιερία (74 κρούσματα), η Πέλλα (με 69 περιστατικά), η Καρδίτσα (44 περιστατικά) και η Μαγνησία με 43 μολύνσεις.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε μία ανάσα από τους 400, παρουσιάζοντας καθημερινά ανησυχητική αύξηση.
Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνέχισαν και το Σάββατο drive-through ελέγχους (οι ενδιαφερόμενοι περνούσαν από το σημείο των τεστ με το όχημά τους) στη Σκεπαστή Αγορά της Λάρισας, ενώ τέτοιας μορφής τεστ πραγματοποίησαν και στην Ξάνθη, απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ, πλησίον της Γέφυρας του Κοσύνθου.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr