Ακόμη και εάν τις επόμενες ημέρες φανεί η πολυαναμενόμενη σταθεροποίηση των κρουσμάτων, η 30ή Νοεμβρίου θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά κοντά για να ξεκινήσει η απελευθέρωση μέρους του lockdown. Και αυτό γιατί δεν αρκεί να μείνουν σταθερά τα κρούσματα, αλλά να πέσουν, ενώ βασικός «οδηγός» για τις αποφάσεις είναι το Σύστημα Υγείας που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται έντονα και αναζητούνται διαρκώς εφεδρείες.
Με δεδομένη τη ραγδαία εξάπλωση των τελευταίων εβδομάδων, γίνεται ξεκάθαρο ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Γιατί ακόμη και αν ορισμένα καταστήματα λιανεμπορίου ανοίξουν λίγες μέρες πριν από τις εορτές, για την εστίαση αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο.
Οι χώροι εστίασης αποτελούν φιλικό περιβάλλον για τη μετάδοση του ιού, καθώς πλέον, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, ο συγχρωτισμός λαμβάνει χώρα σε κλειστούς χώρους, ενώ οι παρευρισκόμενοι δεν γίνεται να φοράνε συνέχεια μάσκα καθώς καταναλώνουν φαγητό και πίνουν καφέ ή ποτό. Τα μέτρα που προηγήθηκαν πριν από το γενικευμένο lockdown, άλλωστε -και είχαν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη-, περιλάμβαναν καθολικό κλείσιμο της εστίασης στις τότε «πορτοκαλί» περιοχές, ως προσπάθεια ανάσχεσης του φονικού επιδημικού κύματος.
Ηταν, επομένως, ο πρώτος τομέας της οικονομίας που έκλεισε και θα είναι, όπως όλα δείχνουν, και ο τελευταίος που θα ανοίξει. Παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα υπάρχουν γενικά για τους χώρους ψυχαγωγίας, όπως είναι τα κέντρα διασκέδασης και οι χώροι πολιτισμού. Και για αυτές τις κατηγορίες υπάρχει αμφιβολία το εάν θα είναι σε λειτουργία κατά τις γιορτές. Ακόμη, όμως, ούτε έχει γίνει σχετική εισήγηση ούτε έχει ληφθεί σχετική απόφαση καθώς θεωρείται ότι είναι πολύ νωρίς.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Τα δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά και οι ειδικοί εκτιμούν ως μακρινή ακόμη και την 30ή Νοεμβρίου, ημερομηνία μέχρι την οποία υποτίθεται ότι είναι σε ισχύ το lockdown που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από τις 7 Νοεμβρίου. Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας πιστεύουν ότι η χώρα δεν θα έχει φτάσει στο σημείο να «ανοίξει» σε δύο εβδομάδες από τώρα, κάτι που αποκλείεται ήδη από τώρα για τη Θεσσαλονίκη. Η «συμπρωτεύουσα» θα χρειαστεί πολλές εβδομάδες για να επουλώσει τις πληγές της (ρεπορτάζ σελ. 6).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προς το τέλος της εβδομάδας που πέρασε η επιδημία πανελλαδικά άρχισε να δείχνει μία αμυδρή ένδειξη σταθεροποίησης. Αυτό όμως για να τεκμηριωθεί απαιτεί παρακολούθηση των στοιχείων για πέντε με επτά ημέρες. Στα μέσα ή προς το τέλος αυτής της εβδομάδας η εικόνα θα ξεδιαλύνει, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μετά τη σταθεροποίηση ξεκινά και η μείωση των περιστατικών, όχι όμως και η αποφόρτιση του ΕΣΥ. Οσα κρούσματα δηλώνονται τις τελευταίες ημέρες χρειάζονται περίπου μία εβδομάδα ώστε να φτάσουν στα νοσοκομεία, επομένως τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες το ΕΣΥ θα δοκιμάζεται. Ηδη στη Θεσσαλονίκη έχουν ρίξει όλα τα όπλα στη μάχη (στρατιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικά τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και των γύρω περιοχών, σχέδιο διακομιδών, πιθανό άνοιγμα μεγάλων χώρων που θα μετατραπούν σε χώρους νοσηλείας).
Μετά και την εισήγηση των ειδικών να κλείσουν όσα σχολεία έμεναν ανοιχτά -αναμενόταν να ανακοινωθούν χθες οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις- δεν αποκλείεται το lockdown να λάβει ακόμη πιο αυστηρή μορφή, όπως ήταν του περασμένου Μαρτίου. Ετσι, δεν αποκλείεται να ακολουθήσει ακόμη πιο αυστηρό σχήμα λειτουργίας του Δημοσίου με αύξηση της τηλεργασίας, καθώς και περιορισμός των πτήσεων. Ζητούμενο είναι ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός των μετακινήσεων των πολιτών.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr