Από χθες ξεκίνησε η μετατροπή 50 κλινών καρδιοχειρουργικών, νευροχειρουργικών και αγγειοχειρουργικών κλινικών σε πολυδύναμες ΜΕΘ, σχέδιο που δεν αποκλείεται να επεκταθεί τόσο στη Βόρεια Ελλάδα όσο και σε όποια άλλη περιοχή απαιτηθεί, ενώ διευρύνεται και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επεσήμανε χθες για τη Θεσσαλονίκη ότι «ήρθε η στιγμή της μεγάλης μάχης», σχολιάζοντας ότι «δεν προσέξαμε», με αποτέλεσμα να ξεφύγει η κατάσταση. Ενδεικτικό της «πολεμικής» κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στη συμπρωτεύουσα το ποσοστό θετικότητας ανέβηκε στο 32%, που σημαίνει ότι περισσότεροι από τρεις στους δέκα πολίτες είναι θετικοί στον ιό.
Η φάση 3 του σχεδιασμού για κρεβάτια ΜΕΘ που χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί περιλαμβάνει την αναπροσαρμογή κλινών σε Covid-19 στις υπάρχουσες κλινικές των νοσοκομείων. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κατά τη χθεσινή έκτακτη ενημέρωση, χθες σήμερα και αύριο μετατρέπονται 50 κλίνες ειδικών μονάδων, όπως είναι καρδιοχειρουργικές και νευροχειρουργικές, σε Εντατικές, με εξοπλισμό από το στρατηγικό απόθεμα του υπουργείου Υγείας που είχε ετοιμαστεί τους προηγούμενους μήνες.
Ο εξοπλισμός αυτός προέρχεται κυρίως από δωρεές που έγιναν κατά το πρώτο επιδημικό κύμα και πρόκειται για τουλάχιστον 500 αναπνευστήρες και ανάλογο υλικό για κλίνες Εντατικής που θα αναπτυχθούν στοχευμένα σε νοσοκομεία της χώρας για να καλύψουν τις ανάγκες σε ΜΕΘ.
Το συγκεκριμένο σχέδιο εάν χρειαστεί θα εφαρμοστεί και όπου αλλού η πίεση στο ΕΣΥ μοιάσει με αυτή που δέχεται αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη. Ερωτηθείς σχετικά, πρόσθεσε ότι εάν απαιτηθεί υπάρχει σχέδιο για τη μεταφορά ασθενών από τη μία υγειονομική περιφέρεια σε άλλη. Ηδη υπουργείο Υγείας και ΕΚΑΒ έχουν επεξεργαστεί σχέδιο αεροδιακομιδών από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στην Αττική εάν απαιτηθεί.
Η Θεσσαλονίκη ξεκίνησε με 43 κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό τον Αύγουστο. Οταν άρχισε να φαίνεται η εκθετική πορεία που λάμβανε στη Βόρεια Ελλάδα η επιδημία, αναπτύχθηκαν επιπλέον 75 κλίνες ΜΕΘ – Covid-19 τον περασμένο μήνα (φάση 2). Υπό το «βάρος» των περιστατικών, απαιτήθηκε να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας στην παραπάνω, τρίτη φάση του σχεδίου.
Οπως φαίνεται από την εξελισσόμενη πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, οι ανάγκες σε ΜΕΘ είναι ιδιαίτερα αυξημένες και ο Νοέμβριος κυλά με την πίεση στο ΕΣΥ διαρκώς ανοδική. Χθες, καταγράφηκαν επιπλέον 41 θάνατοι ασθενών με Covid-19 και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ανήλθε σε 253, σε σχέση με 239 που ήταν τη Δευτέρα. Η αύξηση αυτή είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με δεδομένο ότι δεκάδες ασθενείς έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους. Συνεπώς, παρά τον μεγάλο αριθμό θανάτων, καταγράφεται σημαντική αύξηση σε όσους χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε χθες το δυναμικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχουν αναμονές για ΜΕΘ στα νοσοκομεία, όπως είπε. Ανέφερε μάλιστα ότι προηγούμενες χρονιές τέτοια εποχή η λίστα αναμονής για κρεβάτι Εντατικής μετρούσε 30-35 ασθενείς την ημέρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες 1.082 ΜΕΘ συνολικά (τόσο για Covid-19 όσο και για τα λοιπά περιστατικά) και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται η ανάπτυξη ακόμη 234 κλινών Εντατικής.
Σε ολόκληρο το ΕΣΥ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπάρχουν 4.590 απλές κλίνες για κορονοϊό. Στη «μάχη» της πανδημίας έχουν μπει και 224 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, τα οποία, μάλιστα, διενεργούν το 30% των τεστ για τον ιό. Κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν προσέρχονται στα Επείγοντα των νοσοκομείων και δεν δημιουργείται συμφόρηση, με όποιο κίνδυνο διασποράς της Covid-19 εγκυμονεί.
Ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για fake news, αναφέροντας ότι με τη στάση τους δεν χτυπούν την κυβέρνηση αλλά τους ίδιους τους πολίτες. «Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε μαζί με την κοινωνία να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση», ανέφερε ο κ. Κικίλιας απευθύνοντας ένα «μεγάλο ευχαριστώ» στους εργαζομένους που στηρίζουν το Σύστημα Υγείας.
Η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση των ΜΕΘ, Αναστασία Κοτανίδου, έκανε γνωστό ότι η θνητότητα των ασθενών στις ελληνικές Εντατικές κυμαίνεται σε πολύ πιο χαμηλό επίπεδο σε σχέση με τις άλλες χώρες. Οπως ανέφερε συγκεκριμένα, η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι 35%-37%, ενώ η συνολική θνητότητα είναι 60 άτομα ανά ένα εκατομμύριο πολιτών, νούμερα που τα έχει μόνο η Σλοβενία, όπως εξήγησε η κ. Κοτανίδου.
«Διαβεβαιώνω ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μη μείνει κανένας άνθρωπος χωρίς περίθαλψη», τόνισε η εντατικολόγος.
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε επιπλέον 2.384 κρούσματα, με τα 652 εξ αυτών να εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη και τα 588 στην Αττική. Πολύ έντονη είναι η διασπορά στη Λάρισα, που κατέγραψε χθες 164 νέα περιστατικά, ενώ το «φορτίο» στη Βόρεια Ελλάδα είναι διαρκώς αυξανόμενο. Ενδεικτικά, 52 νέες διαγνώσεις δήλωσε η Δράμα, 45 ο Εβρος, 44 η Καβάλα, από 43 κρούσματα οι Σέρρες και η Πιερία.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr