Σύμφωνα το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του Ε.Σ.Υ. στη Θεσσαλονίκη.
Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.
Ο κ. Κικίλιας έχει καλέσει για να ενημερώσει τους αρμόδιους τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αύριο Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και ώρα 14:00, στο Υπουργείο Υγείας.
Αμέσως μετά την ενημέρωση, ο Υπουργός Υγείας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη.
«Θα φρακάρουν τα νοσοκομεία» – Τι λέει στον «Ε.Τ.» η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του Σωτηρία
Εάν ο ρυθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία εξακολουθήσει να είναι αυξητικός, «κάποια στιγμή το σύστημα δεν θα αντέξει», επισημαίνει η κ. Μίνα Γκάγκα, συντονίστρια και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), σε συνέντευξή της στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Δίνοντας την εικόνα που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στα νοσηλευτικά ιδρύματα εξηγεί ότι υπάρχουν μεν κενές κλίνες, αλλά σύντομα είναι πιθανό να υπάρξει πραγματικό πρόβλημα, εάν οι… εκρήξεις των κρουσμάτων κορονοϊού συνεχίσουν. «Είναι πολλαπλάσια περισσότεροι όσοι ασθενείς εισέρχονται τώρα στο “Σωτηρία” σε σχέση με το τέλος του καλοκαιριού. Το καλοκαίρι είχαμε κρατήσει στο νοσοκομείο μόνο μία κλινική COVID, είχαμε 15-20 νοσηλευομένους, τώρα ανοίγουμε ξανά τμήματα, έχουμε έξι κλινικές COVID και κάνουμε έως 20 εισαγωγές την ημέρα. Αυξάνονται πολύ κάθε μέρα οι νέες εισαγωγές και αυτό μοιραία θα οδηγήσει στο να γεμίσουν τα νοσοκομεία. Ηδη νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν γεμίσει ή είναι στα όριά τους», αναφέρει επισημαίνοντας ότι όσοι ασθενείς νοσηλεύονται μένουν μέσα στα νοσοκομεία για αρκετές ημέρες. Ο μέσος όρος νοσηλείας των περιστατικών με Covid-19 είναι πάνω από δέκα ημέρες, συνεπώς, εάν σε αυτούς προστίθενται καθημερινά δεκάδες νέες εισαγωγές, η πίεση του ΕΣΥ είναι αναπόφευκτη.
«Εάν τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, δεν υπάρχει πουθενά κανένα σύστημα Υγείας που μπορεί να αντέξει. Το είδαμε και στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Αμερική, σε πολλές χώρες που δεν πέρασαν τη δική μας κρίση και τα δικά μας προβλήματα. Οποια κατάσταση βγαίνει έξω από το φυσιολογικό δεν αντέχεται», υπογραμμίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η κ. Γκάγκα. Ερωτηθείσα σχετικά με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων που θα οδηγήσει το ΕΣΥ στα όριά του, επισημαίνει ότι δεν είναι μόνο θέμα αριθμού περιστατικών, αλλά με τι ρυθμό αυξάνονται, πόσοι χρειάζεται να μπουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα και πόσο μένουν.
Το «Σωτηρία», αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΕΣΥ, δέχεται έως και 20 ασθενείς την ημέρα και ο ρυθμός αυξάνεται κάθε εβδομάδα. «Δεν είναι λίγο, εάν σκεφτεί κανείς ότι είναι σε καθημερινή βάση. Εξαρτάται, βέβαια, και από την ημέρα. Δεν εφημερεύουμε κάθε μέρα».
Το «Σωτηρία» εξακολουθεί να έχει διαθέσιμες κλίνες. Για παράδειγμα, από τη νέα μεγάλη ΜΕΘ, που άνοιξε πρόσφατα, έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα λιγότερες από 10 κλίνες. Υπάρχουν και άλλες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν άμεσα και σύντομα αναμένεται να ανοίξει το σύνολο των 50 καινούργιων κλινών και θέσεις προσωπικού έχουν προκηρυχθεί. Η κ. Γκάγκα, πάντως, επισημαίνει ότι «θα θέλαμε να δούμε περισσότερους ιατρούς στα νοσοκομεία και να κρατήσουμε στην Ελλάδα τους νέους ιατρούς. Οι κλινικές έχουν ελλείψεις ιατρικού προσωπικού».
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Δύο λόγοι
Κατά την ίδια, δύο είναι οι λόγοι που οδήγησαν στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας. «Κουραστήκαμε πάρα πολύ όλο αυτόν τον καιρό, θέλουμε να δούμε φίλους, να χαλαρώσουμε και, επίσης, σκεφτόμαστε ότι οι φίλοι μας είναι όλοι καλά, δεν κινδυνεύουμε μαζί τους. Και οι μεγαλύτεροι ακόμη, στον χώρο της δουλειάς μας και με τους φίλους μας και τους συναδέλφους μας αισθανόμαστε ασφαλείς, χαλαρώνουμε και δεν κρατάμε τα μέτρα. Πίνουμε καφέ όλοι παρέα, κουβεντιάζουμε και δεν φοράμε τη μάσκα. Ομως, ο ιός είναι εδώ, μπορεί να μη δίνει συμπτώματα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με όλους.
Και βέβαια, υπάρχουν, από την άλλη, άνθρωποι που βγαίνουν πολύ και συγχρωτίζονται, χωρίς να προσέχουν. Θα πείτε, το ίδιο γινόταν και το καλοκαίρι, χωρίς τόσο πολλά κρούσματα. Τότε, όμως, ήμασταν διακοπές, οι παρέες έμεναν παρέες, δεν γυρνούσαν το βράδυ στην οικογένειά τους ούτε στη δουλειά, μπορούσε να γυρίσει κάποιος από τις διακοπές του και να απομονωθεί, και το έκαναν πολλοί. Τώρα, όταν μαζευόμαστε πολλά άτομα και διασκεδάζουμε, την επομένη πάμε στη δουλειά. Και εκεί εύκολα μπορεί να το μεταδώσουμε», αναφέρει και προσθέτει: «Επιπλέον, τώρα που υπάρχουν περισσότερα κρούσματα, είναι πολύ πιο εύκολο να κολλήσει περισσότερος κόσμος. Οσο μεγαλύτερη είναι η διασπορά της μόλυνσης τόσο πιο εύκολο να κολλήσει κανείς».
«Εχουμε δει βαριά συμπτώματα σε 17χρονο και 19χρονο»
Περισσότερους νέους που να νοσούν και να χρειάζονται νοσηλεία αντιμετωπίζουν οι γιατροί στο δεύτερο κύμα σε σχέση με το πρώτο, σύμφωνα με την κ. Γκάγκα. Μια λογική εξέλιξη, δεδομένου ότι είναι και πολύ πιο μεγάλος ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίες συγκριτικά με την περασμένη άνοιξη.
«Στο πρώτο κύμα είδαμε 26χρονη στο νοσοκομείο. Στο δεύτερο έχουν νοσηλευτεί με βαριά συμπτώματα 17χρονος και 20χρονοι και, επίσης, πολλοί 40άρηδες, όπως και στο πρώτο κύμα. Οι περισσότεροι ήταν εντελώς καλά πριν νοσήσουν, χωρίς προβλήματα υγείας. Υπάρχουν πολλές θεωρίες σε σχέση με το τι μπορεί να φταίει και να οδηγεί νέους και υγιείς σε βαριά νόσηση, όπως σε τι κατάσταση είναι το ανοσοποιητικό και πόσο μεγάλο είναι το ιικό φορτίο. Υπάρχουν ασθενείς που έχουν πολύ έντονη αντίδραση στη λοίμωξη», λέει.
Αισιοδοξία
Οσον αφορά στο τι να περιμένουμε από εδώ και στο εξής, η κ. Γκάγκα εκφράζει την αισιοδοξία ότι υπάρχει το περιθώριο να ανακοπεί η… φρενήρης μετάδοση και η πανδημία να σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο διαχειρίσιμο για το σύστημα Υγείας, αλλά και την κοινωνία. «Τώρα νομίζω ότι βλέπουμε τα μεγάλα νούμερα και έχουμε αρχίσει να προσέχουμε πιο πολύ. Αυτό θα μας βοηθήσει. Το να λαμβάνει μέτρα η Πολιτεία είναι σημαντικό, αλλά πιο σημαντικά πράγματα είναι η προσοχή και η φροντίδα που θα επιδείξει ο καθένας μας για τον εαυτό του και τους γύρω του», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οruc Reis: Με διάβημα διαμαρτυρίας και αντι-Navtex απαντά η Αθήνα στη νέα πρόκληση της Άγκυρας
Κορωνοϊός και οικονομία: Αυτά τα 9 μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο
Αναδρομικά: Δεύτερος γύρος για 1.050.000 συνταξιούχους [όλα τα ποσά ανά ταμείο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr