Ημερήσια κρούσματα
Η Ευρώπη καταγράφει περισσότερα ημερήσια κρούσματα απ’ ό,τι οι ΗΠΑ, η Βραζιλία ή η Ινδία -χώρες που επί μήνες ηγούνταν στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Πολλές χώρες καταγράφουν εκρηκτική αύξηση της εξάπλωσης έπειτα από την καλοκαιρινή ανάπαυλα, που φαίνεται ότι έφερε και αντίστοιχη χαλάρωση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων. Στη Βρετανία, εγείρονται ερωτήματα για το κατά πόσο η απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να άρει τα μέτρα τον Ιούνιο ήταν πρόωρη, αφού η χώρα έχει αυτήν τη στιγμή περισσότερους νοσηλευομένους στις ΜΕΘ απ’ ό,τι είχε τον Μάρτιο. Η Γαλλία και η Ολλανδία έσπασαν τα δικά τους ρεκόρ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας. Στις ΗΠΑ, η ανακοίνωση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος νοσεί από την Covid-19 επισκίασε τις ειδήσεις από τις τουλάχιστον 30 Πολιτείες που καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων.
Η εικόνα είναι διαφορετική στις περισσότερες χώρες της Ασίας-Ειρηνικού, κυρίως επειδή ακολουθούνται οι βασικές αρχές της επιδημιολογίας: ξεκάθαρη επικοινωνία, καραντίνα, έλεγχοι συνόρων, επιθετική ιχνηλάτηση και διαγνωστικά τεστ. Στην Ταϊβάν τα κλαμπ είναι ανοιχτά, ενώ τα στάδια λειτουργούν πλήρως από τον Αύγουστο. Την προηγούμενη εβδομάδα, έκαναν τον γύρο του κόσμου εικόνες με χιλιάδες άτομα που επισκέφθηκαν το Σινικό Τείχος. Ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετώπισαν με επιτυχία το αρχικό πανδημικό κύμα, όπως η Γερμανία, φαίνεται πως έχουν αντίστοιχη προσέγγιση, όμως οι ειδικοί σημειώνουν πως σε Ισπανία, ΗΠΑ και Βρετανία έχουν προκληθεί ρωγμές σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς δεν τηρήθηκαν οι κανόνες στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ρητορική
Ακόμη όμως και να αποδεχθούν την ήττα τους να ακολουθήσουν το μοντέλο των ασιατικών κρατών, ο δρ Τομ Κόλμπουρν, επιδημιολόγος και λέκτορας του University College του Λονδίνου, υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο, λόγω της ρητορικής που έχει κυριαρχήσει όλο αυτό το διάστημα. Ερευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε Ταϊβάν, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα δείχνουν πως τα ξεκάθαρα μηνύματα από τις κυβερνήσεις συνέβαλαν καθοριστικά στην πρόληψη της «κόπωσης από τη συνεχή συμμόρφωση» και έθεσαν τα θεμέλια για την έλευση των εμβολίων, χτίζοντας ταυτόχρονα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των κυβερνήσεων και των πολιτών, που δημιουργεί κρίσιμο δεσμό για τη μελλοντική σταθερότητα των δημοκρατικών θεσμών.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Οι εξάρσεις της πανδημίας στην Ασία και τον Ειρηνικό είναι διαφορετικές από αυτές της Δύσης. Η Νέα Ζηλανδία περιόρισε την εξάπλωση εντός των συνόρων της έπειτα από μία νέα έξαρση τον Αύγουστο και τα κρούσματα δεν έφτασαν τα 19. Οι συνοριακοί έλεγχοι αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικοί, όπως απέδειξε η εφαρμογή τους σε Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ και Νέα Ζηλανδία, που έκλεισαν τα σύνορά τους σε ξένους επισκέπτες και όσοι επέστρεφαν διέμεναν σε ειδικές εγκαταστάσεις και είχαν άδεια από τη δουλειά. Αντίστοιχη τακτική ακολούθησε και το Βιετνάμ, που παραμένει κλειστό για τους ξένους και παρότρυνε τους πολίτες να κάνουν διακοπές στη χώρα.
Σε αντίθεση, η Ευρωπαϊκή Ενωση «άνοιξε» τον εσωτερικό τουρισμό τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθυστέρησαν να καταστήσουν υποχρεωτικά τα τεστ κατά την επιστροφή τους. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών UNWTO, το 81% των περιοχών ενός της Ευρώπης χαλάρωσε τους περιορισμούς, ενώ μόλις το 28% των περιοχών της Ασίας-Ειρηνικού χαλάρωσε τους ελέγχους στα σύνορα έως την 1η Σεπτεμβρίου.
Η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα, που είχαν τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων τον Φεβρουάριο, κατάφεραν να συγκρατήσουν την εξάπλωση χωρίς νέα καραντίνα, εξελίσσοντας τα διαγνωστικά τεστ και τα συστήματα ιχνηλάτησης, ενώ διατήρησαν μια διαφανή επικοινωνιακή στρατηγική. Η Βρετανία ανέπτυξε συστήματα ιχνηλάτησης που ενημερώνουν ανθρώπους που συναντώνται ενώ έχουν νοσήσει. Από την άλλη, ασιατικές χώρες βασίστηκαν στην αντίστροφη ιχνηλάτηση, προσπαθώντας να εντοπίσουν το γεγονός, το μέρος ή την πηγή της μόλυνσης.
Πολύτιμη η εμπειρία από τον SARS το 2003
Αν και ειδικοί σημειώνουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις της Ασίας και της Δύσης, δεν θα μπορούσαν να αγνοήσουν την εμπειρία που έχουν οι χώρες της Ανατολής. Η εξάπλωση του επίσης κορονοϊού SARS το 2003 αποτέλεσε ένα ιδανικό μάθημα για τις ασιατικές χώρες, καθώς αυτήν τη φορά ήταν καλύτερα προετοιμασμένες και οι κυβερνήσεις μπορούσαν να δράσουν αποφασιστικότερα από την αρχή της πανδημίας έχοντας την υποστήριξη των πολιτών. Ενδεικτική είναι η άρνηση πολλών χωρών σε Ευρώπη, αλλά και το κίνημα που γιγαντώνεται στις ΗΠΑ με τους «αρνητές» μάσκας, κάτι που στην Ασία ήταν αυτονόητο από την πρώτη στιγμή.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr