Μόνο τις πρώτες οχτώ μέρες του Οκτωβρίου , έχουν πραγματοποιήσει 6.371 rapid tests στην Αττική, ως επί το πλείστον σε πλατείες και γειτονιές με ευάλωτες ομάδες αλλά και σε δομές με ευαίσθητο πληθυσμό όπως είναι οι ηλικιωμένοι, σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστεί η μεταδοτικότητα του ιού. Τα rapid tests, όπως φαίνεται από την αξιοπιστία τους μέχρι τώρα, θα αποτελούν το όπλο τους επόμενους μήνες της αυξημένης κυκλοφορίας του κορονοϊού.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
«Δεν υπάρχει δυσπιστία από τον κόσμο, το αντίθετο θα έλεγα. Η υποδοχή είναι θερμή. Οταν μας βλέπουν με τα αυτοκίνητα που έχουν παντού επάνω λογότυπα του ΕΟΔΥ, έρχονται κοντά μας. Το ίδιο και στις υποβαθμισμένες περιοχές», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο νοσηλευτής των ΚΟΜΥ Δημήτρης Πρωτόγηρος.
Το εκτεταμένο τέστινγκ -έχει τύχει να κάνει με τους συναδέλφους του και 600 τεστ σε τέσσερις ώρες- σε συνθήκες αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας είναι μια καθημερινή πρόκληση, ωστόσο ο ίδιος επέλεξε να συνδράμει τον ΕΟΔΥ καθώς όπως λέει ήθελε να βοηθήσει. Ολους αυτούς τους μήνες, από την άρση του lockdown και μετά, όταν δηλαδή άρχισαν τη δράση τους οι ΚΟΜΥ, δεν έχει φοβηθεί ούτε μία στιγμή. «Εχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό, την κατάλληλη εκπαίδευση και δεν έχω νιώσει ούτε από τους συναδέλφους μου κάτι τέτοιο», λέει.
Πάνω από 330.000
Απ’ την έναρξη της δράσης τους και μέχρι τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερα από 330.000 μοριακά τεστ. Εχει στηθεί, μάλιστα, ολόκληρο στρατηγείο στο Εκθεσιακό Κέντρο Helexpo στο Μαρούσι, που έχει παραχωρηθεί στον ΕΟΔΥ καθώς δεν γίνονται εκθέσεις εν μέσω πανδημίας. Γραφεία με ανθρώπους που επεξεργάζονται τα δείγματα, αίθουσες με κούτες που περιλαμβάνουν το υλικό για τη δειγματοληψία αλλά και μέσα προστασίας για την ομάδα των ΚΟΜΥ και ειδικός χώρος όπου γίνεται διερευνητική δουλειά μέσω στοχευμένου ερωτηματολογίου σε όσους βγαίνουν θετικοί προκειμένου να αντληθούν σημαντικά επιδημιολογικά δεδομένα και να προληφθούν συρροές. Και όπως λέει ο κ. Πρωτόγηρος, το πρωτοπόρο πρόγραμμα των ΚΟΜΥ έχει προλάβει σε όλες τις περιπτώσεις εστίες πριν εξελιχθούν σε βόμβες.
Απ’ τον Σεπτέμβριο οι περίπου 60 ΚΟΜΥ της Αθήνας διενεργούν ακόμη πιο εντατικά δειγματοληπτικούς ελέγχους σε προβληματικά σημεία, ανάμεσα στα οποία και οι ομάδες αλλοδαπών στο κέντρο της Αθήνας, στους οποίους εντοπίστηκε υψηλό φορτίο τον περασμένο μήνα. «Στοχεύουμε στις περιοχές που φαίνεται να έχουν τα περισσότερα κρούσματα. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε και άτομα που θα μπορούσαν να έχουν έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα και δεν έχουν προκύψει από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο νοσηλευτής. Οι χώροι που επιλέγονται για τυχαίες δειγματοληψίες είναι οι πλατείες επιβαρυμένων γειτονιών, όπου όποιος πολίτης θέλει μπορεί να εξεταστεί δωρεάν, οι δομές ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων, οι δομές ασυνόδευτων ανήλικων, οι δομές προσφύγων και μεταναστών, οι δημόσιες υπηρεσίες που δέχονται μεγάλο αριθμό κοινού και χώροι εργασίας ή άλλοι χώροι όπου καλείται ο ΕΟΔΥ.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Τα ποσοστά θετικότητας, σύμφωνα με τον νοσηλευτή, κυμαίνονται σε ένα σταθερό επίπεδο, τονίζοντας ότι σημαντικό ρόλο έχουν τα μέτρα ατομικής προστασίας που λαμβάνονται. Ενδεικτικά, σε δράσεις του ΕΟΔΥ μόνο σε πλατείες από την 1η έως τις 8 Οκτωβρίου, έγιναν 1.687 rapid tests, από τα οποία το ποσοστό των θετικών ήταν 2,37% (40 θετικοί, 20 Ελληνες, 20 αλλοδαποί). Επίσης, σε αντίστοιχες δράσεις σε «κόκκινες» γειτονιές (Κυψέλη, πλατεία Κουμουνδούρου) το τριήμερο 25-28 Σεπτεμβρίου, από τα 2.022 τεστ που έγιναν, θετικοί ήταν μόλις το 1,88% (38 θετικοί, 18 αλλοδαποί, 20 Ελληνες). Σημειώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις πραγματοποιείται επανέλεγχος.
Ασυμπτωματικοί
Ο αστάθμητος, βέβαια, παράγοντας είναι οι ασυμπτωματικοί. Ενας λόγος παραπάνω που οι τυχαίοι έλεγχοι του ΕΟΔΥ καθίστανται αναγκαίοι. «Είναι πολλοί οι ασυμπτωματικοί. Το είδαμε έντονα στη Λέσβο αυτό, όπου σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ήταν ασυμπτωματικοί. Να λάβουμε φυσικά υπόψη ότι επρόκειτο κυρίως για νέο κόσμο», εξηγεί ο κ. Πρωτόγηρος.
Ο στόχος είναι να καθιερωθούν τους επόμενους μήνες τα rapid tests, που σήμερα χρησιμοποιούνται κυρίως στην Αττική, προκειμένου να υπάρχει γρήγορος, αποτελεσματικός έλεγχος, να απομονώνονται τα κρούσματα και κατά συνέπεια να αποφεύγεται η διασπορά του ιού. Η Ελλάδα έχει προμηθευτεί σε πρώτη φάση 200.000 rapid tests της εταιρίας Abbott. Το συγκεκριμένο τεστ δεν πωλείται ιδιωτικά αλλά βρίσκεται στη διάθεση του ΕΟΔΥ. Σε όσα θετικά κρούσματα βγάζει το rapid test από τις δειγματοληψίες των ΚΟΜΥ γίνεται επαλήθευση με μοριακό έλεγχο στα εργαστήρια. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Πρωτόγηρο, προκύπτει το ίδιο αποτελέσμα, γεγονός που κάνει τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές να θεωρούν τα συγκεκριμένα τεστ αξιόπιστα.
Η διαδικασία του δειγματοληπτικού ελέγχου έχει ως εξής: Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ λαμβάνουν το δείγμα, για τους θετικούς που ανευρίσκονται στο rapid test υπάρχει σύσταση να απομονωθούν μέχρι να βγει και το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου. Από τα εργαστήρια εκτός από τον ΕΟΔΥ ενημερώνεται αυτόματα και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία επιφορτίζεται με το να ενημερώσει το θετικό άτομο αλλά και να ξεκινήσει τη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί μια παράλληλη διαδικασία, της διερεύνησης, με ερωτήσεις επιδημιολογικής φύσης στους θετικούς, ώστε να έχει σημαντικά δεδομένα για τη στρατηγική αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σε αριθμούς
- 250 και πλέον ΚΟΜΥ σε όλη την Ελλάδα
- 60 στην Αττική
- 9024 αποστολές σε όλη την Ελλάδα (4/5 έως 5/10)
- 68 περιφερειακές ενότητες όπου έχουν ληφθεί δείγματα (4/5 έως 5/10)
- 330.000 δείγματα μοριακού ελέγχου (4/5 έως 5/10)
- 6371 rapid tests στην Αττική (1/10 έως 8/10)
- 1687 rapid tests σε «κόκκινες» πλατείες (1/10 έως 8/10)
- 40 θετικοί από τα τεστ σε πλατείες από 1/10 έως 8/10
- 2022 rapid tests από 25 έως 28/9 στις πλατείες Κυψέλης και Κουμουνδούρου
- 38 θετικοί από δράσεις στις πλατείες Κυψέλης και Κουμουνδούρου
Από την έντυπη έκδοση