Η ισορροπία της καμπύλης του κορωνοϊού μεταβάλλεται διαρκώς και την περασμένη εβδομάδα μπήκε σε μία νέα, ιδιαίτερα ανησυχητική τροχιά τη στιγμή που είχαν αρχίσει να υπάρχουν ελπίδες για σχετική σταθεροποίηση.
Η πανδημία μοιάζει να έχει ανέβει… πίστα, με τα καθημερινά κρούσματα να ξεπερνούν τα 400, καθώς και τις εισαγωγές στις ΜΕΘ και τις διασωληνώσεις να βρίσκονται σε οριακό σημείο. Μέχρι την Παρασκευή, καλυμμένο ήταν το 66% των ΜΕΘ-Covid στην Αττική.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αυτό που επιδιώκεται σε πρώτη φάση είναι η σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ώστε να ακολουθήσει στη συνέχεια η πτώση στους αριθμούς.
Διαβάστε επίσης: Αυτά τα μέτρα ισχύουν σε όλη τη χώρα για τον περιορισμό της διασποράς
Η σταθεροποίηση έστω και σε τριψήφιο, υψηλό, αριθμό θεωρείται ένα πρώτο βήμα. Ελπίδες ότι η χώρα βρισκόταν σε αυτό το σημείο υπήρχαν πριν από μία εβδομάδα, αλλά από την περασμένη Δευτέρα η πανδημία κινείται ξανά σε επικίνδυνο μονοπάτι.
Ο προβληματισμός ειδικών και κυβέρνησης εντάθηκε την περασμένη Πέμπτη, όταν σε ένα 24ωρο χρειάστηκαν διασωλήνωση επιπλέον 11 ασθενείς και από 78 ασθενείς διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 89. Το Λεκανοπέδιο Αττικής παραμένει το βασικό «μέτωπο» που έχουν να αντιμετωπίσουν ειδικοί και κυβέρνηση, ωστόσο νέες συρροές, κάποιες μεγάλες που μπορούν να οδηγήσουν σε αλυσίδες υπερμεταδόσεων, «σκάνε» συνέχεια.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα νέα για τον κορωνοϊό
Μόνο την περασμένη εβδομάδα νέες «φωλιές» της Covid-19 προέκυψαν σε γηροκομείο στον Αγιο Παντελεήμονα στην Αθήνα, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» μετά την επιβεβαίωση 5 θετικών επαγγελματιών Υγείας, σε κονσερβοποιία στη Σκύδρα Πέλλας, ενώ συναγερμός σήμανε και σε πέντε οικισμούς στη Θήβα και τη Χαλκίδα έπειτα από κηδεία με… 200 παρευρισκομένους.
Οπως επισημαίνουν μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τα μέτρα δεν είναι πλήρως αναποτελεσματικά. Μάλιστα, υπάρχει η εκτίμηση ότι επιδρούν κατά 50% στη μείωση της μεταδοτικότητας. Εάν δεν είχαν καμία απολύτως αποτελεσματικότητα, η αύξηση των καθημερινών κρουσμάτων θα ήταν εξακολουθητική και συνεχής.
Αυτό που επιδιώκεται, όμως, είναι η ακόμη μεγαλύτερη επίδραση, ώστε το σύστημα Υγείας να διαθέτει πλήθος κενών κλινών και να είναι απολύτως προετοιμασμένο τόσο για το ενδεχόμενο μίας ανεξέλεγκτης αύξησης των περιστατικών κορωνοϊού όσο και για την εποχική γρίπη και άλλες φθινοπωρινές-χειμωνιάτικες ιώσεις.
Η επιτροπή των ειδικών, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, αξιολογεί πιθανά νέα μέτρα για την Αττική που θα αναχαιτίσουν τη διασπορά.
Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα νέα για τον κορωνοϊό
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η καθολική χρήση της μάσκας, παντού και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός από όσα σημεία είναι ήδη υποχρεωτική (πλατείες, ουρές αναμονής, στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς), είναι το επικρατέστερο σενάριο για το επόμενο βήμα, εάν απαιτηθεί.
Και ένα δεύτερο μέτρο είναι το κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δηλαδή, δύο ώρες νωρίτερα από ότι σήμερα. Ωστόσο, το εν λόγω μέτρο για εστιατόρια και μπαρ, θα δυσχέραινε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών, ενώ ίσως επικρατούσε και μεγαλύτερος συγχρωτισμός στις πλατείες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr