Σύμφωνα με τις πληροφορίες πέθαναν δύο γυναίκες στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Σωτηρία.
Στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης υπέκυψε μια 49χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν από τις 29 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε υποκείμενα νοσήματα.
Στο νοσοκομείο Σωτηρία κατέληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο 90χρονη, που επίσης είχε υποκείμενα νοσήματα.
Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στη χώρα μας από τον Covid-19 έφθασε πλέον τους 402 ανθρώπους.
Συναγερμός στα γηροκομεία – 13.500 ηλικιωμένοι ευάλωτοι στον ιό
Οι χειρότεροι φόβοι ξεκίνησαν να επιβεβαιώνονται όσον αφορά στο γηροκομείο «Αττική» στον Αγιο Παντελεήμονα, μετά τον πρώτο θάνατο ηλικιωμένου που νόσησε με την Covid-19.
Η υπόθεση του συγκεκριμένου γηροκομείου εγείρει πληθώρα ερωτηματικών για πιθανά «κενά» στην τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας. Για αυτό, άλλωστε, διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Ο κλοιός… αντι-Covid, που επιχείρησαν να θέσουν σε εφαρμογή τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας σε 294 τέτοιες δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, δεν έχει αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εκτός από το γηροκομείο στον Αγιο Παντελεήμονα με 47 κρούσματα, την Παρασκευή έγιναν γνωστά έξι κρούσματα σε εργαζομένους οίκου ευγηρίας στην Καρδίτσα. Κανείς δεν ξεχνά, φυσικά, τους περισσότερους από 20 θανάτους στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, αλλά και τα 13 ηλικιωμένα θύματα του ιού στην κλινική «Ταξιάρχαι» κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Περίπου 13.500 ηλικιωμένοι και 6.000 εργαζόμενοι φαντάζουν ευάλωτοι στον ιό, παρά τους συνεχιζόμενους δειγματοληπτικούς ελέγχους και τα γρήγορα τεστ.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Οσον αφορά στο γηροκομείο «Αττική» στον Αγιο Παντελεήμονα, σύμφωνα με πηγές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είχαν γίνει δειγματοληπτικά τεστ από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στις 31 Αυγούστου, από τα οποία είχε προκύψει ένα θετικό κρούσμα σε εργαζόμενο, ο οποίος είχε τεθεί σε καραντίνα. Μετά την ανίχνευση του κρούσματος έγιναν τεστ σε όλους του εργαζομένους και τους φιλοξενουμένους με αρνητικό αποτέλεσμα.
Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, που έχει την εποπτεία των ελέγχων, στα τέλη Αυγούστου ήταν διήμερος ο έλεγχος και μικτός, δηλαδή εκτός από τον ΕΟΔΥ ελέγχους για τήρηση μέτρων πραγματοποίησε και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Οι έλεγχοι για τα μέτρα επαναλήφθηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ ο επανέλεγχος για παρουσία του ιού από τον ΕΟΔΥ θα γινόταν τρεις εβδομάδες αργότερα, περίπου στις 21 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, λόγω μεγάλου φόρτου, αυτό έγινε τέλη Σεπτεμβρίου, αναδεικνύοντας περισσότερα από 40 κρούσματα, σε περίπου 100 άτομα, εργαζομένους και ηλικιωμένους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το γηροκομείο δεν κάλεσε ποτέ τον ΕΟΔΥ μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων. Οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ βλέποντας τις ημερήσιες καταγραφές από τα εργαστήρια διαπίστωσαν ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων από τη συγκεκριμένη διεύθυνση και έτσι επικοινώνησαν οι ίδιοι με το γηροκομείο πηγαίνοντας για έλεγχο στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας.
Ο γιος του ιδιοκτήτη του γηροκομείου, όμως, ισχυρίστηκε ότι την περασμένη Δευτέρα (21-09-2020) δύο ηλικιωμένοι εμφάνισαν πυρετό και μάλιστα ο ένας από αυτούς είχε και δυσκολίες στην αναπνοή. Οπως προκύπτει από τις μαρτυρίες του ίδιου, οι δύο ηλικιωμένοι -ο ένας είναι ο άνδρας που κατέληξε χθες- μπήκαν σε θάλαμο απομόνωσης, ενώ στη συνέχεια τους μετέφεραν στο νοσοκομείο και σε τεστ που τους έγινε βγήκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Από τη στιγμή που ένα κρούσμα εντοπίζεται σε νοσοκομείο, η διοίκηση ενημερώνει άμεσα τον ΕΟΔΥ και ξεκινά στη συνέχεια η ιχνηλάτηση. Δεν έχει απαντηθεί επισήμως ποια διαδικασία ακολουθήθηκε από τη στιγμή που αποδείχθηκαν θετικοί στον ιό και εάν είχε ενημέρωση ο ΕΟΔΥ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά συγγενείς των ηλικιωμένων, η διοίκηση τους έβαζε να υπογράψουν χαρτί στο οποίο το γηροκομείο δεν φέρει ευθύνη για τυχόν κρούσματα. Ο γιος του ιδιοκτήτη, βέβαια, το διέψευσε.
Την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ «ρίχνουν» και άλλο «λάδι στη φωτιά» σχετικά με πιθανές παραλείψεις στην τήρηση των μέτρων. Οπως ανέφερε, νοσηλευτές φέρονται να νοσούσαν εδώ και… δύο εβδομάδες.
Τον τελευταίο μήνα, έγιναν δειγματοληπτικά τεστ σε 150 από τα 294 γηροκομεία, τα οποία βρίσκονταν σε περιοχές με υψηλά επιδημιολογικά στοιχεία και μεγάλο ιικό φορτίο. Στα 110 από αυτά έγιναν παράλληλοι έλεγχοι από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε 25 γηροκομεία επιβλήθηκαν πρόστιμα των 3.000 ευρώ, συνολικά 75.000 ευρώ, για μη τήρηση δελτίων θερμομέτρησης και συμπλήρωσης ερωτηματολογίων από τους εργαζομένους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr