Ενας από τους κορυφαίους ειδικούς του τομέα δημόσιας υγείας στη Βρετανία, ο καθηγητής Τζον Αστον, ζήτησε μετ’ επιτάσεως τα φοιτητικά αμφιθέατρα να μην ξεπεράσουν σε πληρότητα το 33% κατά τη διάρκεια των φετινών μαθημάτων, προκειμένου να μην πυροδοτηθεί νέο κύμα κορονοϊού στις φοιτητικές εστίες.
Συγγραφέας του βιβλίου «Blinded by Corona» («Τυφλωμένοι από τον Κορονοϊό»), ο καθηγητής Αστον τονίζει πως πρέπει οπωσδήποτε να αραιώσει η πυκνότητα των φοιτητικών πληθυσμών στις πανεπιστημιουπόλεις αυτό το φθινόπωρο, διαφορετικά τα κρούσματα Covid-19 θα εκτοξευτούν σε όλη τη χώρα.
Κατά τη γνώμη του, τα δύο τρίτα των φοιτητών, που θα μείνουν εκτός σχολών τουλάχιστον ως την αρχή του 2021, θα μπορούσαν να απασχοληθούν σε άλλες κοινωνικά επωφελείς δραστηριότητες, όπως η συνεισφορά τους σε υπαίθρια μαθήματα στα σχολεία ή σε προγράμματα νεολαίας.
«Καταλαβαίνω ότι πολλοί φοιτητές θα αντιδράσουν με τις προτάσεις μου επειδή ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, ειδικά μετά την περίπτωση του Ντομινίκ Κάμινγκς (σ.σ.: του κορυφαίου συμβούλου του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που ταξίδεψε παράνομα στη γενέτειρά του στη διάρκεια της ανοιξιάτικης καραντίνας)», παραδέχθηκε πάντως ο Αστον.
Η αγωνία του ωστόσο είναι βάσιμη. Σε πόλεις όπως το Μπέλφαστ, η Γλασκόβη και το Μάντσεστερ εισέρρευσαν χιλιάδες σπουδαστές το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ανάμεσά τους και πολλοί πρωτοετείς. Ηδη στο πανεπιστήμιο της Γλασκόβης 172 από αυτούς διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό και άλλοι 600 βρίσκονται σε απομόνωση.
Οπως σημειώνει ο «Guardian», η προοπτική να κάνουν Χριστούγεννα οι φοιτητές κλεισμένοι στο ίδρυμα είναι πλέον ορατή – όπως και σε άλλα πανεπιστήμια της Σκωτίας.
Στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (ΜΜΜ), 32 φοιτητές και δύο διδάσκοντες νόσησαν από την πρώτη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα σε τουλάχιστον 30 μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας για παραβιάσεις των πρωτοκόλλων υγειονομικής ασφάλειας. Πειθαρχικά μέτρα κατά φοιτητών έλαβε και το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (UoM), που εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας στους χώρους του ιδρύματος.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Ακόμη πιο ακραίες καταστάσεις συνέβησαν τις τελευταίες μέρες στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας. Η αστυνομία του Μπέλφαστ απείλησε ακόμη και με ποινικές διώξεις φοιτητές του Queen’s University για υπαίθρια πάρτι στον ποταμό Λάγκαν. Ολα αυτά ενώ το ίδρυμα αναμένει άλλους 5.000 πρωτοετείς την επόμενη εβδομάδα.
Υπό το πρίσμα όλων αυτών ο καθηγητής Αστον, που έχει διατελέσει περιφερειακός διευθυντής δημόσιας υγείας στη βορειοδυτική Αγγλία, θεωρεί αναπόφευκτη την έξαρση κρουσμάτων μέσα στο φθινόπωρο, σε ένα Ηνωμένο Βασίλειο που βρίσκεται ήδη στα όρια των αντοχών του.
Την Πέμπτη καταγράφηκε στη χώρα ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων από τον Μάιο, συνολικά 6.634, ενώ σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές οργανισμών και φορέων, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών του κορονοϊού από τον Μάρτιο δεν είναι οι 41.902 που δίνει η βρετανική κυβέρνηση, αλλά περίπου 57.600. Τόσα τουλάχιστον είναι τα πιστοποιητικά θανάτου με αιτία Covid-19, όπως σημειώνει ο «Guardian».
Επιβεβαιώνοντας την κατάσταση συναγερμού, ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ανέφερε ότι 10.000 άνθρωποι μολύνονται καθημερινά στη χώρα, την ώρα που η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, κάλεσε σε επείγουσες συζητήσεις την κυβέρνηση του Λονδίνου για την επιβολή νέων μέτρων.
«Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνιστά αυστηρή προειδοποίηση για όλους μας», τόνισε η ιατρική διευθύντρια του βρετανικού ΕΟΔΥ, Ιβόν Ντόιλ, προχωρώντας σε απαισιόδοξες προβλέψεις: «Τα σημάδια είναι ξεκάθαρα. Ο ρυθμός μετάδοσης αυξάνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδας και συνεχίζουμε να βλέπουμε αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία και στις ΜΕΘ».
Η Βρετανίδα επιστήμονας κάλεσε τους Βρετανούς να τηρήσουν πιστά τα νέα μέτρα (κοινωνική απόσταση, μικρές συναθροίσεις, κλείσιμο παμπ και εστιατορίων στις 10 το βράδυ) και να φορτώσουν οπωσδήποτε στα κινητά τους την εφαρμογή του βρετανικού ΕΣΥ για τον έλεγχο της πορείας του Covid-19 σε Αγγλία και Ουαλία.
Σαν να μην έφταναν αυτά, ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, παραδέχθηκε ότι το νέο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων λιρών (με ρευστότητα σε επιχειρήσεις, μείωση ΦΠΑ κ.λπ.), δεν θα μπορέσει να ανακόψει τα λουκέτα και την άνοδο της ανεργίας τον επερχόμενο χειμώνα. Μεταξύ άλλων, η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καλύψει το 22% των μισθών σε πληττόμενους κλάδους το επόμενο εξάμηνο, ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις και να μην κλείσουν επιχειρήσεις.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr