Η ραγδαία θνητότητα που σημειώνεται τον τρέχοντα μήνα δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη σφοδρότητα της Covid-19 στον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικά εάν είναι ευάλωτος και καταπονημένος.
Από την 1η Σεπτεμβρίου έως και χθες, οι θάνατοι στη χώρα μας ανέρχονται σε 100 και απο 266 που ήταν στις 31 Αυγούστου ανέβηκαν χθες στους 366. Ειδικά από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά οι καταγραφές θανόντων είναι περισσότερες, φτάνοντας τους 53 για τις εννέα αυτές ημέρες. Το πρώτο μισό του μήνα, ο αριθμός των θανάτων ανήλθε σε 47.
Τις τελευταίες 25 ημέρες, μάλιστα, ο ημερήσιος τραγικός απολογισμός άγγιξε δύο φορές το “ρεκόρ” της 4ης Απριλίου. Εκείνη την ημέρα της άνοιξης ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε ένα 24ωρο – ανήλθαν σε εννέα – καταγραφή που έχει, επίσης, σημειωθεί στις 17 Σεπτεμβρίου, καθώς και χθες.
Όπως είχε αναφέρει στην τελευταία ενημέρωση της περασμένης Τρίτης στο υπουργείο Υγείας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, το κρίσιμο σημείο στην επιδημία είναι το “διαμέρισμα” των διασωληνωμένων. “Είναι το σημείο που πιέζεται το σύστημα υγείας. Αυτό το ‘διαμέρισμα’ συμπεριφέρεται με ένα διαφορετικό τρόπο. Όσο μεγαλώνει, τόσο αυξάνονται δύο πράγματα: οι άνθρωποι που αποσωληνώνονται και οι άνθρωποι που πεθαίνουν. Δεν θέλουμε να έχουμε υψηλό αριθμό θανάτων. Δηλαδή μπορεί να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων. Τότε θα έχουμε και αυξημένο αριθμό ατόμων που θα βγαίνουν κάθε μέρα από τις ΜΕΘ, αλλά και αυξημένο αριθμό ατόμων που θα πεθαίνουν”, είχε εξηγήσει χαρακτηριστικά.
Είχε προσθέσει ότι όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα μπορέσουν να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις. “Αλλά το θέμα είναι να το δούμε πρώτα και μετά να πάρουμε την απόφαση”, επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Το εάν η Αττική βρίσκεται σε σημείο σταθεροποίησης, το οποίο σημαίνει ότι ακολουθεί πτωτική πορεία της επιδημίας, θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Εδώ και κάποιες ημέρες τα κρούσματα κυμαίνονται περίπου στα 300 – 350, χωρίς να παρουσιάζουν μεγάλες αυξήσεις από τη μία ημέρα στην άλλη – με εξαίρεση την περασμένη Δευτέρα (453 κρούσματα) όταν βέβαια υπήρχε και σημαντική συρροή στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ της Λέσβου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να διατηρείται η επιδημία σε σχετικά σταθερό αριθμό, αν και υψηλό, είναι σημαντικό για να αποφευχθεί τυχόν εκθετική αύξηση. Ζητούμενο είναι, όμως, να φανεί μείωση καθώς τα καθημερινά νούμερα είναι μεγάλα.
Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι ο ρυθμός ενίσχυσης με νέες κλίνες ΜΕΘ εμπνέει ασφάλεια και είναι πιθανόν από τους παράγοντες που οδηγούν ειδικούς και κυβέρνηση να κρατούν όσο γίνεται στάση αναμονής ώστε να εκτιμήσουν την επίδραση των μέτρων.
Εκτός από την προσθήκη δεκάδων κρεβατιών Εντατικής τις τελευταίες ημέρες, και το πλάνο ενίσχυσης που ξεδιπλώνει το υπουργείο Υγείας τους επόμενους μήνες, μέσω και δωρεών που έχουν πραγματοποιηθεί, χθεσινή ΚΥΑ του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, δίνει τη δυνατότητα αύξησης κατά 40% των ιδιωτικών κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας. Οι κλίνες αυτές θα διατίθενται αποκλειστικά για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με τη λήξη της κρίσης, οι συγκεκριμένες κλίνες ΜΕΘ υποχρεούνται να υποστούν έλεγχο καταλληλότητας για να διατηρηθούν, άλλως θα καταργηθούν αυτοδικαίως.
Στο μεταξύ, στην προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς της Covid-19 στην Αττική, συνδράμουν, μεταξύ άλλων, η Περιφέρεια Αττικής με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν μέλη της Επιτροπής που έχουν συστήσει Περιφέρεια και ΙΣΑ συζητήθηκαν οι νέες δράσεις που θα δρομολογηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα για τη θωράκιση του Λεκανοπεδίου. Τονίστηκε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα σχολεία και σε χώρους εργασίας υψηλής επικινδυνότητας, όπως είναι για παράδειγμα οι χώροι επεξεργασίας κρέατος και άλλων τροφίμων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr