Τον Ιούνιο του 1953 όπου γίνεται η ενθρόνιση της Ελισάβετ, οι Βρετανοί είναι οι σύμμαχοί μας στον πρόσφατο πόλεμο, ενώ κάποιοι, πολύ αισιόδοξοι, προσδοκούν ότι μέσω του συζύγου της Φιλίππου -γιου του πρίγκιπα της Ελλάδας Ανδρέα που είχε κριθεί από ελληνικό στρατοδικείο συνένοχος για την Μικρασιατική Εκστρατεία- το βασιλικό ζεύγος θα κρατήσει κατά τη θητεία του φιλελληνική στάση. Το μέλλον όμως εξελίσσεται εντελώς διαφορετικά, αφού ο Φίλιππος δεν ξεχνά ποτέ ότι αυτός και ο πατέρας έφυγαν διωκόμενοι από την Ελλάδα, ο ίδιος δεν επιθυμεί να έχει καμία επαφή με την χώρα, αποποιείται τους ελληνικούς τίλους ευγενείας που κατέχει, προσηλυτίζεται στον Αγγλικανισμό από την Ορθοδοξία, ενώ η Ελισάβετ ταυτίζεται πλήρως με την Βρετανική αποικιοκρατική αντίληψη στον εθνικό-απελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων για ένωση με την Ελλάδα, κάτι που δεν τις συγχωρεί ποτέ ο ελληνισμός.
Όμως στην ενθρόνιση της Ελισάβετ τα περισσότερα εκ των παραπάνω δεν είναι γνωστά, με αποτέλεσμα η εντυπωσιακή τελετή να γνωρίσει μεγάλη δημοσιότητα στη χώρα μας, επισκιάζοντας μάλιστα τον γάμο του γιου του πρωθυπουργού Παπάγου Λεωνίδα με την Άννα Γουλανδρή που γίνεται την ίδια μέρα στην Κυανή Ακτή.
Η τελετή καλύπτεται ραδιοφωνικά από το Εθνικό και Δεύτερο Πρόγραμμα του Ε.Ι.Ρ. Το πρώτο καλύπτει στις 12 το μεσημέρι την τελετή στέψης, ενώ το δεύτερο στις 15.30 την πομπή από το Αβαείο μέχρι τα Ανάκτορα. Τέλος, ακολουθεί ραδιοφωνικές εκπομπές με τίτλο “Η ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ” και το “Το χρονικό της στέψεως”.
Οι εφημερίδες αφιερώνουν για ημέρες πολλά πρωτοσέλιδα με τις ετοιμασίες, το τελετουργικό και τους καλεσμένους, μεγάλο βάρος στην απευθείας παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση της ενθρόνισης, ενώ στα κείμενα ξεχειλίζει η λυρική διάθεση : “Εντός της αμάξης της εις την οποίαν εισέρχεται, εν μέσω των χρυσοποίκιλτων παραστάσεων και αναγλύφων, ομοιάζει προς Αμφιτρίτην. Αριστερά της κάθεται ο σύζυγός της δούξ του Εδιμβούργου φέρων στολήν ναυάρχου ευθυτενής και με καταφανή εις το πρόσωπόν του τα ίχνη της βαθειάς συγκινήσεως η οποία τον συνέχει”.
Χελμός: 64 χρόνια από τη συντριβή αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους με 14 θύματα
Το πρωί της ίδιας ημέρα στο Παναθηναϊκό Στάδιο η αγγλική παροικία στην πρωτεύουσα διοργανώνει ειδική τελετή με την αιγίδα της αγγλικής πρεσβείας, στην οποία παρευρίσκονται αρχηγοί των κομμάτων, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, το διπλωματικό σώμα και κοσμικοί, ενώ η κυβέρνηση στέλνει συγχαρητήριο τηλεγράφημα.
Ειδήσεις σήμερα
Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για πλαφόν στο ρωσικό αέριο