Η έκθεση της ΜΙ5 αναφέρει πως ο Βρετανός πρώην υπουργός Πολέμου, Τζον Προφιούμο, του κόμματος των Συντηρητικών είχε στείλει επιστολή στις μυστικές υπηρεσίες (D-Notice) ζητώντας να αποκρύψουν στοιχεία από τον Τύπο για λόγους εθνικής ασφάλειας, ώστε να «θάψει» την εξωσυζυγική σχέση που διατηρούσε με τη 19χρονη χορεύτρια και μοντέλο Κρίστιν Κέλερ. Η νεαρή είχε σεξουαλικές επαφές, την ίδια περίοδο, με τον Ρώσο κατάσκοπο Γεβγένι Ιβανόφ και οι τρεις είχαν γνωριστεί μέσω κοινού γνωστού, του οστεοπαθητικού Στίβεν Γουόρντ.
Ο Σοβιετικός πράκτορας στο επίκεντρο του «σκανδάλου Προφιούμο» απέκτησε τυχαία πρόσβαση στη βρετανική ελίτ και ήταν κατά πάσα πιθανότητα σε μια αποστολή να εκβιάσει και όχι να καταστρέψει ανώτερα δημόσια πρόσωπα ή να αποσταθεροποιήσει τη βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτουν τα μέχρι πρότινος απόρρητα έγγραφα. Σύμφωνα με την έκθεση, ο ρόλος του Ιβανόφ ήταν να συγκεντρώσει «συμβιβαστικό υλικό» («kompromat») ώστε να «στρατολογήσει» πολιτικούς και αξιωματούχους στη ρωσική KGB κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Η αποκάλυψη του ερωτικού τριγώνου πάντως προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στη Βρετανία τη δεκαετία του ’60. Σε δήλωσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Προφιούμο αρνήθηκε οποιονδήποτε συσχετισμό με την Κέλερ, όμως έρευνα της αστυνομίας αποκάλυψε τις σχέσεις του εκθέτοντας τον τότε υπουργό Πολέμου, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Το σκάνδαλο πυροδότησε πολιτική κρίση και ο πρωθυπουργός Χάρολντ Μακμίλαν παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 1963 επικαλούμενος προβλήματα υγείας, ενώ η υπόθεση συνέβαλε στην εκλογική νίκη των Εργατικών λίγους μήνες μετά.
Τα αρχεία παρέχουν επίσης στοιχεία για το ρόλο που διαδραμάτισε ο Γουόρντ, ο οποίος ήταν σε επαφή με την ΜΙ5 και άλλα μέλη της βρετανικής κυβέρνησης, από τη στιγμή που συνάντησε τον Ιβανόφ σε εκδήλωση του συντάκτη της «Daily Telegraph» το 1961. Οπως προκύπτει, ο Γουόρντ και ο Ιβανόφ προσπάθησαν να λειτουργήσουν ως το «πίσω κανάλι» μεταξύ Κρεμλίνου και Λονδίνου κατά τη διάρκεια της πυραυλικής κρίσης τον Οκτώβριο του 1962, μεταδίδοντας μηνύματα από το Κρεμλίνο που ζητούσαν από το Ηνωμένο Βασίλειο να παρέμβει στην πυρηνική αντιπαράθεση οργανώνοντας έκτακτη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ και του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι – κάτι που είχαν αρνηθεί οι δύο πλευρές.
Ο Γουόρντ μετά το σκάνδαλο βρέθηκε στο επίκεντρο των Αρχών που άσκησαν δίωξη σε βάρος του για μια σειρά αδικημάτων «ανηθικότητας». Ο οστεοπαθητικός πέθανε τελικά από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών στο τελευταίο στάδιο της δίκης του, πριν από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του.
Οπως σημειώνεται, ο Γεβγένι Ιβανόφ έφτασε στη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο ως ναυτικός ακόλουθος το 1960, ωστόσο η ΜΙ5 υποψιάστηκε τον πραγματικό ρόλο του, καθώς δεν είχε ιδέα από πλοία και κουβαλούσε πάντα μαζί του μια ομπρέλα. Σε ένα από τα έγγραφα που ήρθαν στο φως επισημαίνεται ότι έχει διαπιστωθεί μέσω έρευνας πως «οι Ρώσοι που κουβαλούν συχνά μαζί τους ομπρέλες είναι πιο πιθανό να συνδέονται με την υπηρεσία πληροφοριών σε σχέση με εκείνους χωρίς ομπρέλα. Ο παρακάτω Ρώσος φέρνει συχνά μαζί του ομπρέλα, ο Γ. Ιβανόφ».
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Μάλιστα, οι ρωσικές υπηρεσίες σκόπευαν να τον αποσύρουν από τη δράση εξαιτίας της έντονης κοινωνικής ζωή του με αμέτρητα μεθύσια και πολλές γυναίκες. Αργότερα οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αποφάσισαν να μην τον περιορίσουν και να εκμεταλλευτούν τις κοινωνικές επαφές που δημιουργούσε, και κυρίως τη σχέση του με τον Γουόρντ.
Ειδήσεις σήμερα
Κολωνός: Απολογήθηκαν οι βιαστές – Παραδέχθηκαν τις σεξουαλικές συνευρέσεις με την 12χρονη [βίντεο]
Θρίλερ στον Κηφισό: Οδηγός σε κατάσταση αμόκ αυτοπυρπολήθηκε και έπεσε στην κοίτη του ποταμού
Σεργκέι Σουροβίκιν: Ποιος είναι ο αδίστακτος «στρατηγός Αρμαγεδδών» που αιματοκύλησε την Ουκρανία