Η Αγλαΐα Αντωνιάδη έγινε «μητέρα» εκατοντάδων χιλιάδων απροστάτευτων παιδιών
Δικά της παιδιά η Αγλαΐα Αντωνιάδη δεν απέκτησε ποτέ αν και τα αγαπούσε πολύ. Η ίδια το 1782 παντρεύτηκε στα 36 της τον 47χρονο γιατρό Παναγιώτη Κυριακό, καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Η εκπόνηση των σχεδίων του νοσοκομείου που φέρει το όνομά της ανατέθηκε σε τριμελή επιτροπή, που απαρτιζόταν από τους Φωκίωνα Κοπανάρη, Γεώργιο Μακκά και τον αρχιτέκτονα και αδελφό της Ιωάννη Αντωνιάδη.
Το δε οικόπεδο για την ανέγερση της παιδιατρικής κλινικής παραχωρήθηκε δωρεάν από το γειτονικό Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», που είχε ιδρυθεί το 1900.
Η διαθήκη
Εκτελεστές της διαθήκης της ήταν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος και ο υπουργός Υγιεινής Αλέξανδρος Κορυζής. Πίστευε ότι έτσι το έργο θα ολοκληρωνόταν γρήγορα. Πράγματι, γράφει η Τόνια Μανιατέα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «για τα δεδομένα της εποχής, η Κλινική ολοκληρώνεται σε πέντε έτη από το άνοιγμα της διαθήκης. Έχει χτιστεί πλάι στο «Αγία Σοφία», σε οικόπεδο που παραχωρείται από το υπάρχον ίδρυμα. Επειδή μάλιστα το κόστος κατασκευής υπερέβαινε το κληροδοτημένο ποσό, ο Κορυζής ενέκρινε τη χορήγηση του επιπλέον απαιτούμενου ποσού, ενώ εξασφάλισε δια νόμου ετήσια επιχορήγηση του ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό με ποσό της τάξης των 1,5 εκατ. δραχμών. Η αρχική δύναμη της Κλινικής είναι 20 κλίνες εκ των οποίων δέκα στην Α΄ Παιδιατρική και άλλες 10 στη Β΄. Σε διάστημα ολίγων μηνών, ωστόσο, οι κλίνες διπλασιάζονται».
Χελμός: 64 χρόνια από τη συντριβή αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους με 14 θύματα
Νοσοκομείο Παίδων Παν. & Αγλαΐας Κυριακού: Τα εγκαίνια του νοσοκομείου έγιναν στις 27 Απριλίου 1938
Όπως σημειώνεται στο ιστορικό του νοσοκομείου, στο βιβλίων εισαγωγών του ιδρύματος, ως πρώτος ασθενής αναγράφεται ο επτάμιση μηνών Ιωάννης Θειακούλης. Το βρέφος εισήχθη με από 3ημέρου διάρροια. Κατά το ίδιο ιστορικό, στο διάστημα Αύγουστος – Δεκέμβριος του πρώτου έτους λειτουργίας του νοσοκομείου, στην Α΄ Παιδιατρική εισήχθησαν 139 ασθενείς και εξ αυτών καταγράφηκαν 89 ιάσεις, 27 βελτιώσεις,11 εξιτήρια και 12 θάνατοι. Στη Β΄ Παιδιατρική εισήλθαν 164 παιδιά, 86 ιάθηκαν, 31 βελτιώθηκαν, 10 παρέμειναν στάσιμα και 7 απεβίωσαν. Από το εξωτερικό ιατρείο πέρασαν 782 παιδιά».
Το «Νοσοκομείο Παίδων Παν. & Αγλαΐας Κυριακού» δεκαετίες τώρα επιτελεί αξιόλογο επιστημονικό, νοσηλευτικό και κοινωνικό έργο.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Ξεχάστε τα κοντομάνικα – Έρχονται βροχές, κρύο και χιόνια [Βίντεο]
Φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών: «Στα όπλα» οι δικηγόροι – Τι αποφάσισε το ΔΣ