Και υπάρχει κι αυτός που η δύναμη της ψυχής του τον οδήγησε στο να κατακτήσει μετάλλιο και σε Ολυμπιακούς και σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.
ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΕ ΘΕΡΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Ο πρώτος που το κατάφερε ήταν ο Αμερικανός Έντι Ίγκαν και μάλιστα ήταν και ο πρώτος που το πέτυχε κατακτώντας χρυσό μετάλλιο και στις δύο διοργανώσεις, το 1920 στην πυγμαχία και το 1932 με την ομάδα του έλκηθρου.
Η Ανατολικογερμανίδα Κρίστα Λούντινγκ είναι η μοναδική που κατάφερε να πάρει μετάλλιο σε Θερινούς και Χειμερινούς την ίδια χρονιά (1988). Η Κλάρα Χιουζ από τον Καναδά είναι αυτή που έχει κατακτήσει τα περισσότερα μετάλλια στο σύνολο (6).
Ωστόσο, υπάρχει μια ειδική περίπτωση, αυτή του Σουηδού Γκίλις Γκράφστρομ, ο οποίος στην καριέρα του κατέκτησε 2 χρυσά μετάλλια (1924, 1928) κι ένα ασημένιο (1932) στο καλλιτεχνικό πατινάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Όμως, το 1920 στην Αμβέρσα, στο πρόγραμμα των Θερινών Αγώνων είχαν εντάξει και το καλλιτεχνικό πατινάζ και ο Γκράφστρομ είχε πάρει κι εκεί το χρυσό μετάλλιο. Στην ουσία βέβαια πρόκειται για το ίδιο χειμερινό άθλημα.
Οπότε, οι πέντε αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο και σε θερινά και σε χειμερινά αθλήματα είναι:
ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Υπήρξαν περιπτώσεις αθλητών, που έλαβαν μέρος σε εντελώς διαφορετικά αθλήματα των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων με την ίδια επιτυχία. Στην ιστορία 32 αθλητές κατάφεραν να κατακτήσουν μετάλλιο σε δύο διαφορετικά αθλήματα. Ανάμεσά τους και ο Έλληνας Σωτήρης Βερσής, ο οποίος το 1896 στην Αθήνα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο τόσο στη δισκοβολία όσο και στην άρση βαρών.
Μεγάλη Βρετανία - Ελλάδα 73-72: Αν και βρέθηκε στο +17 η Εθνική ηττήθηκε
Υπάρχει και η εκπληκτική περίπτωση του Αμερικανού Φρανκ Κάγκλερ, ο οποίος το 1904 στο Σεντ Λούις, κατέκτησε μετάλλιο σε τρία διαφορετικά αθλήματα, στην πάλη (1 ασημένιο), στην άρση βαρών (2 χάλκινα) και στο ομαδικό άθλημα της διελκυστίνδας (1 χάλκινο).
Οι πρώτες γυναίκες που κατάφεραν να πάρουν μετάλλια σε διαφορετικά αθλήματα ήταν οι Αμερικανίδες Άιλιν Ρίτζιν και Έλεν Γουεϊνράιτ, οι οποίες το 1920 κατέκτησαν μετάλλιο στις καταδύσεις και το 1924 στην κολύμβηση.
Οι αθλητές που κατέκτησαν μετάλλια σε διαφορετικά αθλήματα είναι κατά χρονολογική σειρά:
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ & ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ
Στα προπολεμικά χρόνια, πολλοί κολυμβητές και καταδύτες, αγωνίζονταν και στις ομάδες υδατοσφαίρισης. Από όλους αυτούς, 23 αθλητές κατάφεραν να κατακτήσουν μετάλλιο σε αυτά τα αθλήματα, ανάμεσά τους και ο Αμερικανός θρύλος Τζόνι Βαϊσμίλερ, ο μετέπειτα «Ταρζάν» του κινηματογράφου, ο οποίος ήταν και ο πρώτος στην ιστορία που κολύμπησε τα 100μ. σε λιγότερο από ένα λεπτό. Είχε πάρει 5 χρυσά μετάλλια στην κολύμβηση το 1924 και το 1928, ενώ το 1924 αγωνίστηκε και με την ομάδα πόλο των ΗΠΑ, που κατέκτησε το χάλκινο. Με τα 5 χρυσά και τα 6 συνολικά, είναι ο Ολυμπιονίκης που έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα τα περισσότερα μετάλλια σε διαφορετικά αθλήματα.
Προπολεμικά αυτοί οι 23 αθλητές ήταν: Τζον Τζάρβις (Μ. Βρετανία), Πίτερ Κεμπ (Μ. Βρετανία), Λουί Μαρτέν (Γαλλία), Ντεζιρέ Μερσέ (Γαλλία), Τζον Ρομπ Ντέρμπισαϊρ (Μ. Βρετανία), Τζόε Ράντι (ΗΠΑ), Λου Χάντλεϊ (ΗΠΑ), Ντέιβιντ Χάμοντ (ΗΠΑ), Μπιλ Τατλ (ΗΠΑ), Φρανκ Κεχόε (ΗΠΑ), Γκουίν Έβανς (ΗΠΑ), Μπιλ Ορτγουέιν (ΗΠΑ), Άμεντι Ρέιμπουρν (ΗΠΑ), Λίο Μπαντ Γκούντγουιν (ΗΠΑ), Πολ Ραντμίλοβιυς (Μ. Βρετανία), Πόντους Χάνσον (Σουηδία), Χάρλαντ Τζούλιν (Σουηδία), Γκέραρντ Μπλιτζ (Βέλγιο), Τζόνι Βαϊσμίλερ (ΗΠΑ), Γουόλι Ο’ Κόνορ (ΗΠΑ), Ζόζεφ Ντε Κομπέ (Βέλγιο), Έριχ Ραντεμάσερ (Γερμανία), Όστιν Κλαπ (ΗΠΑ).
Μεταπολεμικά μόνο μια τέτοια περίπτωση υπήρξε, ο Αμερικανός Τιμ Σόου, μ’ ένα ασημένιο στην κολύμβηση το 1976 κι ένα ασημένιο στο πόλο το 1984.
Τέλος, το 1900 τρεις Γάλλοι αθλητές, οι Ζαν Κολάς, Σαρλ Γκοντουέν, Εμίλ Σαραντέ, κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο με την ομάδα του ράγκπι και το ασημένιο με την ομάδα της διελκυστίνδας.
ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
Αξίζει να αναφερθούν άλλες δύο σπάνιες περιπτώσεις Ολυμπιονικών. Από το 1912 έως και το 1948 στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων είχαν ενταχθεί και διαγωνισμοί Τέχνης, όπου η ΔΟΕ αναγνώριζε στους νικητές κανονικά Ολμπιακά μετάλλια. Ο Ούγγρος Άλφρεντ Χάγιος είχε κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια στην κολύμβηση των Αγώνων του 1896 στην Αθήνα και το 1924 στο Παρίσι πήρε ένα ασημένιο μετάλλιο στην αρχιτεκτονική.
Και ο Αμερικανός Γουότερ Γουάινανς είχε κατακτήσει στη σκοποβολή ένα χρυσό το 1908 κι ένα ασημένιο το 1912 και στους Αγώνες της Στοκχόλμης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στη γλυπτική.
ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
Ο Ούγγρος Παλ Ζέκερες υπήρξε ένας από τους κορυφαίος ξιφομάχους της εποχής του και το 1988 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ έφτασε στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο ομαδικό του ξίφους ασκήσεως. Το 1991 ένα αυτοκινητικό ατύχημα τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι, όμως ο ίδιος δεν το έβαλε κάτω και το 1992 έλαβε μέρος στην ξιφασκία με αμαξίδιο των Παραολυμπιακών Αγώνων κι εκεί έφτασε στην κατάκτηση του χρυσού. Έτσι, έγινε ο πρώτος και μέχρι σήμερα μοναδικός αθλητής στην ιστορία, που έχει κατακτήσει μετάλλιο και σε Ολυμπιακούς και σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Μάλιστα, στη συνέχεια κατέκτησε 2 χρυσά το 1996 και από ένα χάλκινο το 2000, το 2004 και το 2008.
Ειδήσεις σήμερα
Εθνική Ελλάδας: Οι 12 «πολεμιστές» του Σπανούλη
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Με τρεις… παλιοσειρές στα γήπεδα της Γαλλίας